Friday, September 30, 2011

Bila Anjing Menyalak - Namewee Mencarut Lagi (Mungkin Entri Paling Kontroversi)

Pernah dengar anjing menyalak tak bro? Bising bukan, begitulah yang aku boleh katakan mengenai seorang ah bing buncit yang tak habis-habis nak mencari publisiti murahan sejak tahun 2007 lagi. Boleh dikatakanlah, si pemilik perut buncit penuh bak kut teh dari Muar, Johor ini adalah KING OF ATTENTION SEEKER terpoyo di Malaysia (tapi mula buat hal di Taiwan) yang paling ulung sekali.

Siapa tak kenal Namewee angkat tangan?, kalau tak kenal memang sahlah buta IT sebab ah bing buncit ni antara selebriti Youtube local yang paling feymes di antara ramai-ramai penyanyi underground yang bergerak mempromosikan lagu mereka dalam Youtube. Bagaimana dia jadi popular berbanding artis-artis mee segera Youtube yang lain? Hah, hak tu memang sungguh berbeza sama sekali. Kalau artis Youtube mee segera sibuk dok main gitar depan webcam pastu nyanyi lagu recycle penyanyi popular lain ataupun adakalanya ciptaan sendiri kalau ada bakat menggubah lagu. Tapi cara Namewee sungguh berbeza.

Kita sedia maklum bahawa Namewee adalah RAPPER's dan sesiapa sajer boleh jadi rapper kalau suara tak sedap dan lemak (bukan lemak babi) merdu pun asalkan boleh bercakap laju song seng song seng macam beruk kene cucuk buntut dengan kayu panas. Tengoklah, si Ja Rule yang suara macam cookie monster bak kata 50cent tu pun boleh jadi rapper inikan pulak Namewee. Suara dia sedap sangat kah? Kita tanya Paul Moss dulu (dia ada lagi di Malaysia ke?).

Kalau dia nyanyi rap pasal lifestyle ngarut dia takpe jugak sebab aku peduli apa. Lantak pergi mampus dialah tapi yang dia kacau adalah keharmonian kaum di negara ini!. Semua orang tak boleh lupa kes penghinaan terhadap azan dalam lagu 'Negarakuku' yang mana dia telah mempermainkan lagu kebangsaan dulu. Tidak cukup dengan kes fitnah (oleh wakil PIBG yang merupakan anggota Hindraf) terhadap Puan Hajah Siti Inshah seorang pengetua di sebuah sekolah di Johor yang dituduh mengeluarkan kata-kata perkauman walhal beliau hanya menceritakan pasal pemandu kereta dan penumpang yang berbilang bangsa sehingga si Namewee lahanat ini menyanyi lagu rap sambil mencarut FUCK-FUCK bagai lebih menyakitkan hati orang Melayu walaupun terpaksa bersabar di bulan Ramadhan. Sudahlah tak minta maaf, si Nazri botak ahli Freemason 33rd Degree boleh bawak dia masuk dalam Parlimen pulak tanpa perlu mengikut protokol (kemungkinan diseru untuk melakukan demikian oleh Lucifer (Iblis) yang juga mengasuh Namewee sebagaimana Iblis mengasuh Dajjal Al-Masih, Madonna, Britney Spear dan Lady Gaga).

anjing belaan Namewee

Berbalik kepada cerita asal, iaitu anjing menyalak. Siapa yang menyalak sebenarnya?, adakah anjing belaan Namewee yang menyalak? (Namewee bela anjing? ada aku kesah?). Ye, setiap kali Namewee buat video upload kat Youtube mesti orang Melayu akan troll balik videonya seperti biasa anjing-anjing belaan Namewee yang berpendidikan SJKC (majoriti belum habis UEC lagi) akan bising-bising memaki orang Melayu demi mempertahankan dewata mereka iaitu Namewee. Tapi kali ini dia sendiri yang menyalak macam anjing bulldog belaan Datuk-Datuk dan Tan Sri Cina di kawasan elit Damansara (ini cerita betol beb!, kalau aku joging tiap-tiap petang lalu depan rumah banglo milik golongan elit Cina di kawasan rumah aku. anjing mereka pasti menyalak. Mungkin anjing tu nak perhatian kot. Almaklumlah, tuan dia terlalu sibuk bekerja sampai takde masa nak melayan dan bermanja-manja). Kali-kali ni Namewee pulak yang menyalak woof-woof. Ape ke kongkek semua ni?.

Nak tengok punca salakan dia? Mari SINI (sila right click kepada New Tab agar korang tak terlepas blog aku). Baru-baru ni dia ada upload video terbaru dia bertajuk 'Fuck Utusan'  tapi walaubagaimanapun aku tak boleh nak post kan video dia dalam blog sebab kena private (da tak tahan kena troll kot). Puncanya dia marah sangat kat kolumnis tu kononnya buat review tak baik pasal filem dia. Ape ke zina semua ini?. Adakah kolumnis tu benar-benar mengkritik filem dia? Korang baca link yang aku bagi kat atas tu dan nilaikan.
Memang sahlah budak Cina tu tak paham bahasa Melayu langsung! Artikel tu adalah satu rencana yang mempertikaikan perangai biadap dia dan ketidakwajaran dia mendapat keistimewaan layanan dari Menteri si Botak Liberal dan bukannya review filem nasi lemak basi dia!. Bingai punya mangkuk hayun. Cakap BM pun tunggang langgang. Ingat Bukan Nasi Lemak 2.0, soalnya Namewee..... Aiya, itu manyak simple punya BM pun lu tatak paham ka?. Lupa, lu ada mintak ka bulum? Kalau bulum ah.. aiyah, sorry naik lorry ooo.. Gua selitkan sikit bait lirik yang aku dapat dalam ni untuk korang semua nilaikan beserta dengan ulasannya sekali.

"Dulu-dulu" apa? Dulu lain sikalang sudah lain ka? Ohh, si ah bing buncit ni mintak orang ramai supaya jangan ungkit kesalahan dia. Wah lau eh, banyak cantik. Habis tuh, kalau tak mintak maaf kenapa mintak orang jangan ungkit. Ingat!, say sorry dulu baru suruh orang jangan ungkit okay.

"Dulu wa pukimak, sikalang wa sudah patliotik !" Aiyah, itu maciam ka?. Lu mengaku lu dulu pukimak dan sekarang dah jadi patriotik. Bukan lu dulu mengaku masa buat video 'Negarakuku' tahun 2007 yang lu 'patriotik'? Habis macam mana mau buang itu title 'pukimak' kalau lu dah mengaku patriotik dari dulu lagi?. Jadi ah, lu talak mintak maap sama olang Melayu maknanya lu masih pukimak lagi. Maka pukimaklah Namewee sampai bila-bila. Sudikah kami memanggil nama Namewee dengan gelaran Namewee Pukimak? Dengan itu kami rakyat Malaysia akan menggelarkan Namewee sebagai manusia paling pukimak di Malaysia!.  Kepada penjilat bontot dan pencacai angkat taik Namewee sekalian yang majoritinya tidak boleh berbahasa Malaysia dengan betul. Fuck OFF and a big fat middle finger for you all. Don't blame me for saying Namewee a motherfucker (pukimak) because he himself said so. Yeah, the most 'patriotic' motherfucker of all time dude!. No need to call me racist fellas. Anyway, it's freedom of speech maa. Also this is my blog haiz so I can say what the hell i want!.




"You mau tulis orang punya filem ah, baik ke atau tak baik ke, lu mesti pergi tengok dulu mah. Lu tak tengok, tulis apa *****"


Apasal dia dok membebel tak tentu pasal kenapa penulis kolum tu faham atau tidak filemnya dengan mesej subliminal yang disampaikannya?. Sebab penulis kolum itu BUKAN PENGULAS dan PENGKRITIK FILEM!!! Apa mangkuk hayun punya Namewee!!!. Sepatah haram pun dia tak refer pasal filem tu sebab dia tak hingin pun nak tengok. Ingat!, Bukan Nasi Lemak 2.0, soalnya Namewee... Aiyah, Lu ada paham ka?? Kalau lu pernah buat taik before this and then tak mintak maaf sapa mau tengok cerita lu?. Yang tengok tu kononnya open minded sangat sampai biarkan taik tu masuk. Tak sedarkah kesilapan dia menghina agama dan bangsa kita belum lagi dia maafkan. So, like hell I care...




"Saya ah ada degree tau, mass communication tau, lu jangan tipu saya tak pernah makan durian tau. Suratkhabar ialah laporkan ..... lapor ..... bukan tulis syiok sendiri punya  ...."


Aduyai, nak tergelak sampai tergolek (tapi tak tergolek pun) mendengar statement paling poyo Namewee dalam video klip tu. Artikel dalam kolum tu berbentuk rencana dan bukannya laporan berita wahai Namewee yang sengal. Rencana itu merupakan satu analisis isu semasa mengikut pendapat peribadi si penulis. Beliau bukan wartawan Utusan lah bahlol!. Aiyah, itu paper Cina macam Nanyang Siang Pau, Sinchew Jit Poh, China Press dan Oriental Daily yang percuma pun banyak buat analisis ikut syiok sendiri punya sampai pernah jadi kontroversi, tapi editor cakap apa? "Aiyah, apa mau risau lor.. itu personal opinion maa.."


Yang anjing-anjing pencacai Namewee dalam Youtube pun satu biol jugak. Kononnya, penulis tak ikut etika kewartawanan bagai semua la dan tak patut keluarkan 'ulasan' begitu. Aduh mak ai, lu olang semua ada baca tu artikel ka?. Setakat dengar one sided story dah berlagak as if they know it all from the beginning. Kebanyakan pencacai Namewee ni untuk makluman korang sebenarnya tak habis PMR dan SPM lagi tapi dah berlagak pandai. Biasalah tu, kalau dah kiasu bagai nak mampus kan memang bajet syok sendiri. Aku rasa dorang tak pernah baca buku berbahasa Malaysia pun. Yang dibaca pun hanyalah buku teks pengajian Bahasa Melayu di sekolah. Buku lain macam novel, majalah dan surat khabar pun haram tak pernah langsung akibat sikap kiasu dan chauvinisme yang menebal dalam benak hati dan otak mereka.


Lagi satu kenapa poyo sangat dengan degree tu?. Boleh bawak sampai mati ka?. Takpela, kalau lu mati awal lagi bagus. Suruh lu punya parent bakar sekali kertas degree tu sama dengan hell money nya sekali. Apasal sensitif sangat tak boleh accept kritikan?. Biasalah mana ada artis tak pernah kena kritik, itu Hollywood punya actor's pun selalu kena kritik kowkow depan press tapi dorang tak pernah emosi pun. Macam ni mau maju ka? Aiyah, lu punya perangai macam ini jangan haraplah Melayu nak sokong lu. Lu hanya success dengan bangsa lu ajer, tapi orang Melayu majoriti takkan support lu sampai bila-bila. Only the most blind of all Malay will support your cause. Remember, changes isn't enough. Apology is important.


Tengoklah sendiri gaya bahasa dan pertuturan Namewee, tiada apa yang boleh dibanggakan dengan degree yang dimilikinya.. standard budak tadika curi chewing gum di kedai ajer. Satu lagi dia tak faham apa itu 1Malaysia yang dilaung-laungkan berkali-kali dalam videonya. Setakat ada muka berbilang kaum dalam filem tajaan TIGER BEER tu dia boleh suka-suka nak claim 1Malaysia? Haha, Lawak sungguh. Tengok kat bawah , Namewee sebenarnya tak paham dengan maksud sebenarnya 1Malaysia dengan perkara yang paling asas sekali.


Gagasan ‘1 Malaysia’ adalah satu gagasan yang diperkenalkan oleh YAB Dato’ Sri Mohd. Najib Tun Abdul Razak, Perdana Menteri, apa bila beliau mengambil alih teraju pentadbiran negara, bagi memupuk perpaduan di kalangan rakyat Malaysia yang berbilang keturunan dan etnik berteraskan beberapa nilai –nilai penting yang seharusnya menjadi amalan setiap rakyat Malaysia. Gagasan ini adalah digagaskan selaras dengan peruntukan-peruntukan yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan Prinsip-Prinsip Rukun Negara.
cuba perhatikan prinsip ke-5 dalam rukun negara...

  • Kepercayaan kepada Tuhan
  • Kesetiaan kepada Raja dan Negara
  • Keluhuran Perlembagaan
  • Kedaulatan Undang-undang
  • Kesopanan dan Kesusilaan



   Dimanakah kesopanan Namewee kalau asyik nak melancau ajer kerjanya hah? What The Frog...?


Alah, lagipun aku yakin kalau takde artikel daripada Utusan pun Namewee tetap akan bikin ribut percayalah. Hampir dua minggu sudah dia bising cakap kat orang ramai sila cepat-cepat menonton filem Nasi Lemak Basi 2.0 tu sebab takut ianya akan diharam walhal ape ke jadahnyer penayangan nak ditarik balik sebab FINAS dan LPFM dah luluskan dari awal lagi. Impossible! banyak filem kontroversi yang dah diluluskan oleh FINAS dan LPFM agak mustahil nak ditarik balik syarat wajib tayangnya. Ini membenarkan bukti bahawa Namewee  yang poyo itu adalah mangkuk paling syok sendiri di Malaysia ini!.


Oh ya, dengar cerita selepas filem Nasi Lemak Basi 2.0 ni ada ura-ura yang mengatakan bahawa Namewee filem terbarunya yang baru siap akan ditayangkan pada tahun depan. Makin menjadi-jadilah perangai syok sendiri Namewee ni mana taknya. Filem sulung hampir sebulan ditayangkan yang terbaru keluar tak lama lagi pulak. Kepada sesiapa yang berminat bolehlah usha poster filem terbarunya akan datang tu. Ni kat bawah ni ha! Filem ini bertajuk..........




[MESTI BACA]>Luahan Pengarah Mamat Khalid 1<[MESTI BACA]

[MESTI BACA]>Luahan Pengarah Mamat Khalid 2<[MESTI BACA]

[MESTI BACA]>Jebat Must Die - Name Salah Asuhan<[MESTI BACA]

Shacklesmith : No I'm not racist, in fact i'm totally against it. The reason why i said this because I'm actually pointing at those hypocrites who run around and shout they aren't racist but in reality in they are the biggest chauvinist bigot's of all time.

Monday, September 26, 2011

Pergh, Boleh Menang iPad 2 Hanya Dengan Membongkar Kod Rahsia!

Bagi anda yang meminati novel Melayu yang bertemakan ke-Tuhan-an, sejarah, cinta dan pelbagai lagi genre menarik. Nama PTS Publication mungkin tidak asing bagi anda kerana novel keluarannya banyak diedarkan di kedai-kedai buku dan majalah di seluruh bandar-bandar besar di sekitar tanah air. Senang katalah, buku-buku keluaran PTS ini memang cool dan pasti ada yang menarik minat perhatian anda semua!

Baru-baru ni PTS telah menganjur Peraduan Membongkar Kod Rahsia! Dengan menyertai peraduan ini, anda berpeluang untuk memenangi hadiah-hadiah menarik seperti iPad 2, Samsung Galaxy Ace, iPod Touch, pemain MP3 serta cenderahati lumayan sumbangan PTS!. Caranya mudah saja, tekan LINK di bawah untuk mengetahui dengan lebih lanjut Terma dan Syarat pertandingan ini.

Pertandingan bermula dari 1 Oktober hingga 23 Disember 2011. Oleh itu, tunggu apa lagi??!! Sertailah sekarang!!

MENANGI iPAD 2 DENGAN MUDAH SAJA TEKAN SINI

Friday, September 23, 2011

Tawaran Termurah Blackberry Untuk Anda, Jangan Lepaskan Peluang Ini!!!

Pengumuman bagi sesiapa yang mengidamkan smartphone dan komputer tablet jenama Blackberry!. Hanya dengan sekali tekan jer anda berpeluang untuk mendapatkan produk Blackberry dengan harga teramatlah murah dan berpatutan.

Antara produk menarik jenama Blackberry yang ditawarkan adalah komputer tablet Blackberry Playbook. Selain itu tidak dilupakan bagi sesiapa yang amat menginginkan smartphone Blackberry juga, smartphone seperti Blackberry Bold, Blackberry Curve dan Blackberry Torch juga turut ditawarkan sekali seperti yang dijanjikan! Semuanya dengan harga yang amat berpatutan

Tidak dilupakan buat pengguna pelan prabayar, anda harus mendapatkan pelan Unlimited Blackberry U-Mobile yang membolehkan anda mendapat kadar paling rendah iaitu SERENDAH 88sen sehari dengan menggunakan pelan ini. Dengan menggunakan pelan itu, anda dapat melayari internet, Facebook, Youtube dan Tweeter sepanjang masa dari siang hingga ke malam!

Hanya dengan Umobile, anda dapat menikmati kemudahan internet di mana saja dengan caj berpatutan.

Tunggu Apa Lagi

Tawaran Di SINI, Dapatkan Blackberry idaman anda dengan harga yang termurah di pasaran!

Filem Hantu Bonceng - Disengajakan Atau Tak Sengaja? Kata Ikut Skrip?

Malam kelmarin aku menonton filem Hantu Bonceng di Astro First yang dilanggan akak aku (jangan haraplah aku nak langgan, tak kuaso eden. lagipun bukan aku selalu tengok TV pun). Almaklumlah, aku sejak lepas raya ni bukan ada masa nak pergi menonton wayang. Keluar ngan member baik pastu sesampai jer kat depan kaunter tiket terus hilang mood nak tengok. Tak tau kenapa. Mungkin dilema kami sebagai lelaki single sebab takde awek nak ajak menonton bersama. Sebab tulah hilang mood kot. By the way aku sendiri pun tak sedar rupenya filem ni dah kuar Youtube lame dah dekat seminggu. Agak siot jugak ar sebab dah terlanggan Astro First. Hadoyai.

Filem ni mengisahkan seorang pizza delivery boy merangkap mat rempit bernama Amran lakonan Zizan Raja Lawak yang telah memenangi sorang cikaro bernama lakonan Juliana Evans (agak logik tak awek datang dari kampung muka mix mat salih iras-iras Rosie Huntington-Whitley? teringat aku kat Yasmin Hani dalam citer Duyung dulu.. ohh Aspalela). Walaupun memiliki kerjaya sebagai rempit yang sentiasa bertukar-tukar pasangan cikaro setiap kali memenangi perlumbaan tetapi beliau tetap memiliki kekasih hati yang setia di hatinya bernama Halimahton seorang nurse hospital gomen.

Yang paling dalam dialog antara deme berdua yang sesuai dipraktikkan oleh pasangan bercinta sedang frust antara satu sama lain adelah.. "Amran: Baby... Baby... Tolongla Ucuk ni Baby... Baby... Baby... Baby.....Babyyyy....
Halimaton: Babi!!!" Memang kowkow gila beb! Sapa-sapa misi yang ada balak suka buat problem kalau dia datang bermanja-manja sila ikut dialog di atas kalau berani. Hahahaha


Filem ini seperti filem Ahmad Idham yang sebelumnya tak habis-habis dengan rempit! Sebijik macam filem tipikal Razak Mohaiddeen yang selalu mengetengahkan situasi kaum anak mumia mummy di Penang. Aku bukan nak kata apa pada Professor Razak Mohaiddeen sebab dalam dah nama anak jati Penang jadi mestilah kena promote negeri sendiri. Tak salah nak tonjolkan budaya masyarakat kita yang punya kepelbagaian ini. Cuma, adakah bagus nak menonjolkan sangat watak rempit ini yang kita sedia maklum sebagai sampah masyarakat?.  Jadi bolehlah dikatakan filem ini sebagai spoof dua level terhadap filem Adnan Sempit!. Genre dah sama tapi mana satu yang boleh kasi pecah perut beb?. Cuba tengok kat bawah ni ha persamaan dan kontranya..

Toq... Ape celup? <<<< What the frog??
Kalau dalam Adnan Sempit, popular dengan istilah "der", filem ni pulak cuba mempopularkan istilah yang lebih annoying untuk gantikan "der" tu dengan "toq". Haa.. sebab tu la awal² citer ni sy jadi blur giler.. sikit² toq.. toq... lepas 10 minit cite baru la ada sebut nama hero tu Amran. Seriously annoying gila.. toq.. toq... "der" kan lagi sedap? Selain "toq", filem ni jugak banyak pakai istilah "ape celup?". Hai... lantak ko la toq~

Hok ni blogger banyak dah dok diskusikan. Buktinya memang aku dah nampak dari awal menonton lagi. Gila tahap gaban beb!. Entah siapalah penulis skrip dia yang sanggup menulis filem dia. Adakah barangkali industri filem kita sudah diceroboh tangan-tangan tersembunyi puak Al-Nuraniyyin dan Tukang Batu freelance?? Walahualam~


  1. Cerita ni sangat so-sial. Rempit-merempit, peluk-memeluk, togok arak, main pompuan etc. Siap ada plak tu bestfren dia cakap, "Selamat malam pertama toq, untuk kali ke-7". Siotttt~~~
  2. Nak halau hantu, jumpa bomoh. Bomoh lak tah pape bagi air suruh tabur kat simpang la bagai.
  3. Bomoh tak jalan, baru jumpa ustaz. Ustaznye pulak si Cat Farish. Memang ler kelakar... tapi macam tak proper pon ada. Nak halau hantu cuma baca Qulhualluahad. Nasihat orang pandai, tapi adik sendiri pakai seksi. Pakai tudung pon time buat gotong-royong kat surau je. Wait, gotong-royong kat surau? Ape kena-ngena ngn cite ni? Yup, cite ni memang jauh melalut macam scriptwriter takde idea dah.
  4. Diorang pegi jumpa ustaz tu dalam surau, masa pegi surau lak si Zizan boleh pulak pakai baju Death Note, siap ada tanda salib lagi. Ape dah takde baju lain ke nak pakai? Sangat tak sesuai okey~
  5. Lepas jumpa ustaz, si 2 ekor toq ni tadi pon jadi insaf... diorang nak jadi mat rempit suci la kunun. Bila jumpa awek pon si Amran ni ceramah baik punya kat awek dia. Pastu diorang jalan pegang² tangan. Problem?
  6. Scene bogel. Ada 2 kali Zizan berlakon bogelicious dlm ni, time dia jumpa hantu (sbb hantu takut org bogel) n masa dia kena blasah ngan abang awek dia pastu kena tinggal tanpa pakaian kat taman tasik titiwangsa. Paling tak boleh blah bila dia cakap kat #### dia sendiri, "Berhasil, terima kasih."
  7. Scene 18SX. Tak taulah macam mana cite ni boleh dapat pangkat U, padahal banyak dialog yg double meaning dan berbau seksa. Contohnya time adik Maya menumpang kat rumah Amran, sesedap jiwa oren je dia tido tayang peha... Time Amran dah stim, bestfren dia lak pegi azankan kat telinga dia. Lepas tu dia sedar diri, n berjalan sambil tutup #### dengan helmet. #lupikirlasendiri
  8. Scene nasik kangkang. Tak bley blah tuu kangkang atas rice cooker...
Gila bapak arh Ahmad Idham boleh arahkan cerita sebegini. Apa dia ingat perkara berkaitan agama boleh dibuat main-main?. Aku terus-terang cakaplah, aku dah lama respek Ahmad Idham ni sejak dari bangku sekolah lagi. Sejak dia berlakon drama Cinderella ngan Cinta Dua Benua (Giler beb, berlakon drama sampai oversea (New Zealand dan UK) tuh bai!! Tak terbayang berapa banyak gaji dia sebat!!). Terus terang dia bukanlah student perfileman sepertimana pengarah lain seperti Profesor sendiri. Dia pemegang Ijazah Sarjana Muda Perakaunan UiTM (subjek kira duit pecah kepala berdasarkan pemerhatian aku kat budak-budak akaun tapi still tak boleh lawan IT!!). Bahkan, beliau turut menaikkan semangat aku nak jadi PENGARAH FILEM!. Tapi semenjak kes ini aku dah mula hilang respek. Bukan hilang terus tapi dari 100% tinggal 50% ajer.

Ikuti penjelasan Ahmad Idham di SINI

Zizan dah mintak maaf lama dah (SINI), Ahmad Idham bila lagi? (SINI)

Bukan niat aku nak mengata Ahmad Idham tapi kalau diikutkan tolonglah kembalikan 'kegemilangan' filem Jangan Pandang Belakang dulu sebab beliau bukan mengarahkan filem lawak bodoh. Biarlah cerita ada soul tersendiri dan boleh dibagi thumb's up oleh penonton. Ingatlah filem bukan sekadar medium melepaskan bosan tapi untuk suatu luahan perasaan demi menonjolkan imej positif pada penonton.


Shacklesmith : Dengar cerita Mamat Khalid dah mula bersuara pasal Namewee??

Thursday, September 22, 2011

Lantaq Biaq Pilah.. Dah Dosa Dia, Biarlah Dia Tanggung Sendiri

Kecoh sejak kelmarin dalam blog-blog hiburan memperkatakan tentang kontroversi gambar bekas pemenang program TV3 Siti Nurhaliza Pantene Mencari Bintang 2007, Fida yang gambar tak bertudungnya kantoi tersebar secara meluas di internet. Ramai yang mengutuk, ada jugak yang membela. Khabarnya, gambar tersebut dimuatnaik oleh kekasih barunya, Mamat Sepah.

Kita semua dah tau sejak penyertaannya dalam program realiti berkenaan beliau sudah sinonim dengan imej bertudung apa lagi sejak mengacarakan program kanak-kanak Riwayat Kamil dalam Astro Oasis setahun kemudian (2008). Imej bertudung sudah begitu melekat dengan namanya sehingga sepupu kepada Datuk Siti Nurhaliza (patutlah senang jadi pemenang program Pantene TV3 tu kak oi, sepupu-sepapat rupenyer... cehh!!) ini menjadi duta kepada jenama tudung Ratu.

Namun, semenjak penglibatan beliau yang lebih aktif dalam dunia seni ini ternyata menghanyutkan beliau ke dalam lautan kontroversi yang lebih ganas!. Tidak cukup dengan khabar-khabar angin yang menyatakan bahawa lakonan beliau dalam Kasih Alia yang terlalu open dan tidak memaparkan imej sebenar wanita bertudung, beliau dituduh sebagai perampas Mamat Sepah daripada Adda Butterfly. Kini kecoh pulak beliau yang dikatakan bahawa semakin membuka kerudung sedikit demi sedikit sehingga tinggal topi cap yang digayakan ala-ala telekung serkup kepala pulak!. Apa sudah jadi kak Fida oii!!

Dalam banyak-banyak orang mengutuk tindakan Fida yang semakin menjadi-jadi la ni. Aku hanya mampu tertawa. Tertawa bukan kerana lucu tapi mengenangkan tindakan jahil beliau itu yang nampak sangat dah hanyut bila dah bercinta. Sebab apa? Yelah, bila seronok sakan bercinta ni semuanya boleh beb!. Korang nak tau kenapa majoriti awek yang bertudung la ni kalau keluar balak mesti ada yang tanggal tudung. Korang bukaklah sendiri Facebook kengkawan korang yang bertudung dan tengok ade punya gambar-gambar freehair depa.

Kalau dah sakan bercinta tu semuanya harus dikongsi bersama, termasuklah mahkota indah yang harus ditonton oleh mata balak sendiri. Kalau dah tudung pun dibukak tak lama lagi percayalah. Seluar panties sendiri pun sanggup dibukak depan balak demi kepuasan kekasih sendiri. Aku tak merujuk kepada Fida tetapi mungkin gadis-gadis lain yang diluar sana. Siapa yang makan cili maka dialah yang terasa pedasnya.

Berbalik kepada cerita Fida ni telah membenarkan kata-kata daripada pelakon yang senior dalam industri ini, Wardina Safiyyah bahawa para artis ini tak layak untuk dijadikan ikon kerana kita tidak tahu kehidupan mereka disebalik lensa kamera  para media arus perdana. Ingat bukan dalam TV ajer mereka berdrama, depan belakang kita pun mereka masih berlakon cuma tanpa dorongan dari para pengarah ajer. DIY, no cut and action!. Buat ikut suka hati ajer tapi dalam pandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jugak.

Ikuti penjelasan Mamat (Sepah) di SINI

Kepada adik-adik yang pernah menonton Riwayat Kamil dan ingin mengetahui perkembangan terbaru Kak Fida. Abang tunjukkan gambar kat korang gambar terbaru beliau yang abang cilok dari entah mana. Enjoy! Penampilan beliau yang terkini!



Shacklesmith : Bukan tak paham tapi dah paham sangat-sangat dah. Kalau dah namanya pelakon, dia berlakon pun bukan setakat depan pengarah jer. Pengarah takde lagi ligat dowh.

Tuesday, September 20, 2011

16 September - Happy Birthday Malaysia (Belum Terlambat Lagi Bro)


Assalamualaikum para pembaca setia (termasuk yang tak setia jugak) blog Shacklesmith sekalian! SELAMAT HARI MALAYSIA!

Maaf kalau ada sesiapa yang tertunggu-tunggu entry baru aku sejak dari Selasa sudah. Yelah, buat entry pasal 16 September tapi la ni dah masuk 17,18,19 20hb da!. Sehari terlewat kan? Maaflah, kelewatan amatlah dikesali. Lagipun lewat berapa ari je kot. Janganlah emosi kerana itu ya wahai saudara dan saudari sekalian. Haha!.

Besar hati aku katakan bahawa tak pernah tarikh 16 September disambut dengan begitu meriah pada tahun ini kerana pada kebiasaanya tarikh 31 Ogos lebih diingati. Malahan, aku sangatlah yakin ramai yang tak tahu langsung pasal hari Malaysia ni sebab majoriti buta sejarah. Bukan sebab tak pernah dengar tapi ingat-ingat lupa. Yelah, dah habis SPM terus tutup buku sejarah kan.

Aku tau yang tak semua rakyat Malaysia bukannya patriotik mana tahap gaban pun. Keteguhan jati diri punyalah nipis ala daun bawang tapi tak senipis iman mereka juga (setakat pakai kopiah dan berjubah ke sana ke mari belum tentu layak digelar insan beriman). Senang cakaplah kita ni tak sepatriotik 'jiran' kita yang di seberang Selat Melaka tu. Golongan tua kita sendiri kurang semangat cintakan negara apa lagi golongan muda kita.

Kita boleh lihat betapa tidak patriotiknya golongan yang sudah berumur ini. Kalau dah berpolitik semua sekali nak dipolitikkan sampai seluar dalam boxer sendiri kena ada cap parti pujaannya kalau nak pakai. Contoh terbaik kita boleh ialah seorang 'loyar' yang baru terlepas dari kandang lembu Kobe Kamunting, Perak. Aiyoh macha, setakat hal bendera pun nak dipolitikkan. Bila masa pulak kalau kita menjulang bendera negara maka secara automatik kita mendaulatkan parti yang memerintah negara kita? WTF, sila baca SINI.

Adakah jikalau kita memegang bendera Iran (pra-revolusi maka secara automatiknya kita menjunjung Maharaja Shah Reza Pahlavi? my arse, the dagger wielding lion symbolism predates the Pahlavi's) padahal bendera sendiri membawa simbolisme merah putih yang sudah lama bertapak di Nusantara lagi. Manakala kuning pula warna yang melambangkan institusi beraja. Begitu juga dengan lambang bulan yang identik dengan Kesultanan Islam yang berkait rapat dengan pengaruh Turki Uthmaniah. Senang cakaplah bendera kita adalah hasil amalgamasi warna bendera-bendera 14 negeri dalam persekutuan ini. Kalau nak dikaitkan dengan BN lebih baik pakai warna biru ajer. Bongok punya lawyer longkang. Suka-suki ajer cari publisiti.

Anda tentu masih ingat lagi dengan fitnah bahwa kononnya kerajaan sedang melakukan ethnic cleansing terhadap kaum India. Aduyai nak tergelak aku membacanya, kalau betul kenapa tiada setitik darah manusia hasil 'pembunuhan beramai-ramai' aku lihat di Brickfield?. Yang ada hanya darah nyamuk yang mati dipukul ajer. Kalau dah berbohong tu maka tanggunglah risikonya. Ini tak bila dah kena ISA bising pulak. Padahal sapa suruh cari pasal. Sendiri buat sendiri mau tanggunglah macha. Ini negara ada undang-undang tak kiralah sapa yang perintah. Kalau nak buat mengamuk ala koboi mabuk dipersilakan berambus. Shame on him for tarnishing his name as a lawyer and activist. A pity for his client, it is true that lawyer are paid to lie. No wonder such deception happen in the name of justice.


Kita tinggalkan cerita pasal lawyer mabuk samsu tu dan mari bercerita pasal sejarah pulak. Hah, kalau aku dah agak sapa-sapa kalau terer menghafal memang gerenti boleh pass subjek ni punya. Memang senang sebab cerdik menghafal bukan. Masuk telinga kiri, keluar telinga kanan. Entah paham ke idaklah, walahualam. Aku bukan nak mengatalah. Subjek cenggini penting untuk menaikkan jatidiri sesuatu bangsa walaupun kesannya mungkin tak mencapai sasaran memuaskan 100%. Contoh terbaik adalah bangsa Arab, yang terlalu bangga akan sejarah purba tamadun Mesopotamia, Mesir Kuno, Petra Jordan, Iram the city of Pillar dan sebagainya. Kalau korang tengok depa punyalah megah konon Nabi semua datang daripada darah depa sampaikan dulu orang Melayu kalau jumpa orang Arab sampai nak cium tangan bagai padahal entah betul ke tidak tok sheikh yang dicium tu berdarah Nabi?. Haha, begitulah realiti Melayu pra-merdeka tahun 1900 akibat dipijak, ditendang dan disepak penjajah sehingga lemah longlai tanpa semangat.

Tapi disebalik keangkuhan depa mengagungkan kononnya bangsa depa tu mulia sebab lebih awal bertamadun dan berdarah mulia para nabi Allah SWT tunjukkan balasan jugak. Depan mat salih punyalah mendabik padahal depan depa sendiri para mat salih boleh pijak kepala depa kowkow. Tengok apa jadi?, negara punya kaya dengan minyak tapi hasil keuntungannya sapa yang makan lebih?. Inilah akibatnya terlalu angkuh. Hidup punyalah kaya tapi nasib saudara mara hidup melarat dan menderita di Palestin buat tak kisah kisah pulak. Aduyai, ni revolusi Arab Spring tak kebendenya dah terhantuk kepala baru nak ternga'ah. What the frog??

Itu baru sejarah orang Arab di Timur Tengah, bagaimana pulak kita rumpun di Nusantara ni?. Kita sedia maklum bahawa hasil penjajah yang memisahkan kita mengikut sempadan. Kita telah banyak 'kehilangan' warisan-warisan penting kerana saudara kita telah dipisahkan dan seolah-olah mereka sudah menjadi asing bagi kita. Ingat tragedi buluh runcing dan tarian pundek  pendet lagi tak?. Begitulah kesannya terhadap kita. Mereka punyalah obses dengan sejarah perjuangan 'kemerdekaan berdarah' tapi mereka terlupa akan saudara mereka iaitu kita yang hanya dipisahkan oleh sempadan lakaran penjajah. Mereka bukan saja jiran tapi saudara yang berkongsi bahasa yang serupa dengan kita. Malah darah yang mengalir dalam tubuh kita juga darah merah yang sama komposisi aturcara DNA-nya. Mereka bersujud pada kiblat yang sama. Di akhirat tepat sekali di padang mahsyar kita juga akan bersama mereka. Tapi akibat taksub dengan nasionalisme melampau ala Kim Il Sung dan Mao Ze Dong maka inilah jadinya. Taksub gila babi sampai babi pun boleh jadi gila beb!.

Korang buta sejarah?. Aku malas nak eksplain lagi dah. Baik korang rujuk balik entry aku dari yang SINI dan SINI. Sebab apa penyakit buta sejarah di kalangan bangsa kita tersangatlah kronik, tambah pulak dengan sindrom malas membaca.

Setakat itu sajalah yang aku nak terangkan. Ni dah takder idea pulak daa.. (The mind boggles)

Shacklesmith : Blogging mood may ceased to be active for a while within few day's ago. Yet, my patriotism going at full speed..

Tuesday, September 13, 2011

Penyakit Misteri Menyerang Gadis Malaysia!


Hari ini aku ingin berkongsi pengalaman aku di Times Square seminggu lalu bersama korang. Cerita macam gini, baru-baru ini aku ada membuat satu kajian tentang wabak penyakit yang nak kata chicken pox bukan tapi masalahnya yang sindrom ini 'pop' dan bukannya pox. Sindrom ini didapati kebanyakannya menyerang kaum wanita di negara ini.

Antara-antara simptom pertama kita boleh dengan jelas wabak penyakit ganjil ini ialah ;

  1. Kaum-kaum wanita mula meninggalkan kekasih sehati sejiwa yang kononnya nak sehidup semati bersama mereka apabila terkena jangkitan wabak ini.
  2. Kemudian kaum wanita berkenaan akan mula membuat satu 'Perhimpunan' yang nak kata Perhimpunan BERSIH bukan, nak kata hantar memorandum kepada YDP Agong pun tidak, tetapi apa yang mereka lakukan adalah terpekik terlolong tak tentu pasal macam pontianak langsuir sampai tak sedar tudung atas kepala.
  3. Mereka mula mengamalkan bahasa dan tulisan yang pelik-pelik dalam Facebook, Twitter, blog dan di kalangan wanita yang turut terkena jangkitan penyakit berkenaan. Ini termasuk cara mereka mengucapkan salam sejahtera.
  4. Mereka mula hilang kawalan dan bertindak di luar batasan sampai sanggup membazirkan wang membelanjakan 'bahan-bahan' yang berkaitan dengan sindrom jangkitan mereka itu. Anehnya, segala bahan-bahan yang mereka perbelanjakan itu bukan itu untuk mengubati penyakit ganjil itu. Malahan, lebih untuk menambahkan kronik penyakit yang mereka alami itu.
Yang turut membimbangkan lagi, penyakit ini telah bertukar menjadi lebih agresif di mana ia telah turut mula menyerang kaum lelaki!. Berbeza pula dengan kaum lelaki, personaliti mereka mula berubah daripada sedar diri kepada tak sedar diri. Ini boleh dilihat apabila mula menggayakan pakaian yang pelik-pelik seperti memakai baju yang mendedahkan dada mereka yang tak seberapa bidang dan berbulu itu. Sehingga mereka sanggup menubuhkan organisasi terlarang yang semestinya mendapat kritikan negatif sampai dilemparkan kek-kek busuk yang memualkan oleh masyarakat umum seperti yang dilihat dalam klip video SINI.

Berbalik kepada yang penghidap perempuan memang tidak kurang hebat kroniknya, punyalah tergila-gila artis lelaki punca penyakit tersebut sampai lelaki-lelaki bermuka jambu ala-ala jambu air tu pun jadi bahan pemujaan!. Mereka terpekik terlolong apabila menonton drama dan klip video yang memaparkan lelaki jambu pujaan mereka itu. Tak cukup dengan, dalam bilik mereka penuh dengan poster-poster yang memaparkan lelaki jambu. Bahkan bukan sahaja bilik mereka, tapi sampai profile picture Facebook dan blog mereka juga dipenuhi gambar lelaki jambu ini!. Sungguh kronik betul gadis-gadis kita yang menghidap penyakit misteri ini.

Mereka sanggup  membazirkan wang membeli produk-produk berkaitan dengan lelaki pujaan mereka yang mencecah ratusan ringgit meskipun ianya terpaksa diimport dan di mail order menggunakan pos laju DHL. Lebih mengkronikkan lagi keadaan, mereka turut berangan ingin berkahwin dengan spesies lelaki jambu ini! Apalah istimewa sangat lelaki jambu ini yang mana para perajuritnya tidak mampu menundukkan komunis saudara mereka sendiri meskipun telah berperang hampir 60 tahun berbanding kita yang sudah 20 tahun memperoleh kemenangan tak terhingga nilainya. Tetapi hairan sungguh, gadis kita tetap menggilainya walhal lelaki kita jauh lebih macho.

Anda nak tahu apa penyakit? Ianya dikenali sebagai K-POP yang kini digilai oleh sebilangan gadis kita terkinja-kinja tak sedar tudung atas kepala dan asal dari kampung hulu mana entah. Cakap BI tersasul-sasul ini kan pulak nak berangan jadi Korean kunun. Adehh, apa nak jadi dengan gadis sebangsaku ini?

Shacklesmith : Kalau sekarang K-Pop lepas tak tau pop entah ape kebendenyer pulak. B-Pop kot or atau lebih dikenali sebagai Bangla Pop. KAH KAH KAH KAH KAH KAH  KAH

Sepatutnya entry ini disiapkan pada waktu seminggu sebelum Syawal lagi, tapi disebabkan Shacklesmith tengah kesibukan membuat persiapan Aidilfitri maka artikel ditangguhkan begitu saja. Oleh itu atas dasar ingin membela nasib bangsa agar tidak menjadi mangsa tidak sedar diri kerakusan puak kapitalis asing. Aku siapkanlah jugak demi tatapan kita bersama.

Friday, September 9, 2011

Al-Kisah Malaysian Boy - Astro Takkan Disaman!

Gara-gara betina jahanam Adlin Binti Abdul Jalil atau lebih dikenali sebagai MakCik Hjh Sitt Al-Wuzara. Bilangan pembaca blog aku semakin bertambah-tambah dari hari ke hari. Waduh kok, giler bapak arh blog picisan aku yang tak seberapa ni tiba-tiba disenaraikan no.1 dalam list pakcik Google. Ini semua disebabkan oleh betina Adlin yang jahanam. Aku sendiri tak taulah apa tarikan entry aku tu sampai sekarang jadi top sejak dari hari raya minggu sudah. Apa pun kredit kepada kumpulan Hacker's kita yang berjaya menjejaki identiti sebenar bajingan lahanat tersebut.

Kita lihat sekarang Sitt Al-Wuzara sudah senyap seribu tak dapat memaki hamun dah. Kalau tidak didedahkan mau dia tak sudah-sudah asyik meroyan dalam wordpress dan twitter. Kini yang menjadi mangsa meroyan dia bukan lagi junjungan besar dan agama kita. Para hacker's pulak jadi mangsa. Apa gila punya perempuan, tak habis nak meroyan je kejenyer taula kehidupan ko memang lame sebab tu keje ko nak mencaci Tuhan kan?. Aku berharap polis UTK arrest kau dan sumbatkan kau dalam ISA!. Memang situlah tempat kau yang sepatutnya.

Apa pun walau jika korang tengok betul-betul walaupun entry mengenai Sitt Al-Wuzara merupakan yang paling panas sejak seminggu lebih ni. Tapi ia tidak mampu menandingi entry aku pasal Rosie Huntington Whitley. Nak tahu apa sebabnya? Cuba korang sekalian tengok dengan betul-betul.


Berbeza bukan?, yang sebelah kanan punyalah seksi tapi sebelah kiri tersangatlah hodoh dan perasan nak tiru Lady Gaga pulak tu. Sungguh EPIC FAIL!!!. Patutlah kejenyer menghina Allah SWT dan Islam sebab tak dikurniakan dengan kecantikan yang sangat digila-gila kan. Kepada Cik Adlin yang gila meroyan tak tentu pasal, bersyukur jelah dengan ape yang kau ade. Toksahlah nak menghina agama bagai sebab kau rasa Tuhan tu tak adil pada kau. Lagipun dah DIA jadikan kau gemuk gedempul nak buat macam mana kan?. Maka gemuk gedempul lah kau sampai bila-bila melainkan kalau kau mampu buat liposuction. Dah 28 tahun hidup kau kan? Jangan dibilang nggak bisa dong!.

Akibat dari kes pembongkaran sebenar MakCik gila berkenaan, ramai yang tak sedar pihak Astro telah mengupload satu music video sempena hari kemerdekaan sehari sebelum Aidilfitri. Aku rasa kalau korang baca title entry ni pun korang dah tau kan video ape. Haha


Al-kisah Malaysian boy telah pun bermula (Shacklesmith lambat, orang lama dah sibukkan pun). Sejak mula ditayangkan kat Youtube lagi, music video ini telah mendapat sambutan yang begitu hangat dari kalangan golongan muda peminat muzik tanah air. Kita dapat berbilang bangsa menyokong lagu. Cuba bayangkan lagu Namewee dulu satu bangsa jer minat tapi bangsa Melayu mengeji tapi dalam music video ni satu Malaysia memberi sokongan padu! Syabas Astro sebagai penganjur dan penaja utama Suara Kami 2011 kerana berjaya  menerbit music video hebat ini. 

Antara artis yang terlibat dalam menjayakan lagu baru ini adalah Altimet, Point Blanc, DJ Fuzz, Rabbit Mac dan juara Mentor 2010 Ila Damiaa. Mungkin korang semua masih ingat lagi Altimet yang telah lama senyap sejak dari tahun 2008. Beliau mula dikenali dari kumpulan Teh Tarik Crew bersama Mizz Nina (isteri Noh Hujan) pada tahun 2003 dan kemudian bergerak secara solo pada tahun 2008 dengan lagu yang begitu sweet sekali iaitu 'Cantik' yang pernah mendapat tempat nombor 1 dalam Carta HotFM 30 pada Mac 2008. Point Blanc tak perlu kita perkenalkan lagi sebab dia ni orang lama yang dah terlibat dalam industri sejak dari tahun 1990an lagi. Anda masih ingat Poetic Ammo dan Pop Shuvit?. Ingat Poetic Ammo dan Pop Shuvit maka ingat Point Blanc. Beliau juga amat popular dengan lagu Ipoh Mali bersama Jaclin Victor pada tahun 2007. Rabbit Mac mungkin kurang dikenali dikalangan non-Indian Malaysian tapi bagi peminat rap tanah air mesti pernah dengar  lagu dia kat dalam Youtube tu. Bagi peminat rancangan realiti muzik pula mesti lebih kenal Ila Damiaa daripada Bumi Kenyalang, Sarawak. Beliau adalah protege Joe Flizzow (Too Phat), memang tak sia-sia lah Joe Flizzow didik dia kan beb!.

Apa pun seperti biasalah ade jer suara sumbang yang mengutuk kononnyer tak kreatif la plagiarism or whatsoever. Di sebalik 'like' yang berjela-jela tu ade jugak yang unlike. Aku sendiri tak paham lah kenapa rakyat Malaysia sendiri tergamak nak sabotaj usaha murni yang nak memupuk perpaduan nih. Kalau Singaporean ke, Filipino's ke, atau Indonesian aku pahamlah sebab dorang tu memang ada perasaan hasad dengki dan dendam tak sudah dengan kita.

Aku fahamlah budaya Malaysia nih kalau sehari tak mengutuk memang tak sah!. Ade jer yang nak dikondem hatta kereta buruk bapak sendiri pun. Kalau bini atau awek korang tak cantik dan seseksi Candice Swanepoel yang menggiurkan dan mencairkan iman nipis lelaki pun agak-agak mesti korang kutuk jugak kan?. Jadi begitulah korang tipikal Meleis yang memiliki perangai yang amat memalukan negara! Kalau music video Prema Yin arahan Gambit tu boleh lah kutuk sebab dah terang-terang menampakkan kemungkaran tapi music video yang tak berdosa ni pun korang jadikan mangsa apa citer beb?. Sebelum korang pakat ajak Universal Music dan WMG pergi saman Astro atas  penghasilan video ini tengok dulu penjelasan Altimet!

Berikut adalah antara penerangan daripada Altimet di laman web Twitter berkenaan kontroversi lagu Malaysian Boy:
  • Tengok video Malaysian Boy. Perasan tak kredit pada awal video tu? Apa dia kata? Tu tandanya dah ada izin.
  • Projek Malaysian Boy ini ialah projek astro, syarikat yg bernilai jutaan ringgit. Ingat diorang nak main langgar je ke?
  • Kalau langgar sekalipun, pasti ada rundingan dulu, kalau tak betul2 tak boleh settle, baru naik mahkamah.
  • Kerajaan negara kita terlibat dlm projek @suarakami2011 ni. Sebahagiannya ialah lagu Malaysian Boy. Takkan label yg jaga lagu American Boy tak nak bagi kot....
  • American Boy ni lagi dicipta oleh Will.I.Am & Estelle. Kanye West nasi tambah je. So dia boleh rilek one corner.
  • Akhir sekali, nama dia KANYE, bukan KENYA. Tu nama negara afrika. Marah dia korang tak reti eja nama dia tau. Nak kena saman ke? trololool <- [Sangat LOL] (dipetik dari blog Admiralhafiz)


Lagipun takkan korang tak tau kot sape Astro yang nak suka-suka hati memplagiat?. Astro tu kan big company yang dah lama jadi big player media swasta utama negara sebelum ada Media Prima lagi. Lagipun kepada peminat setia Kanye West sekalian, apasal korang nak makan dalam pada hal ni?. Apakah korang terjejas kalau lagu fevret korang kena ambik. Lagu ni pun dah tak sama lirik malahan background music pun dah berbeza. Sebelum ada FlyFm kat mana korang dengar lagu Kanye West?. Kanye West mula dikenali pada tahun 2003 dengan lagu Through the Wire yang 'diplagiat' dari lagu Through the Fire nyanyian Chaka Khan. Tak lama kemudian beliau muncul dengan single All Fall's Down yang dinyanyikan bersama Syleena. Orait, aku nak tanya masa tahun 2003 kat mana korang first dengar lagu Kanye West?. Jangan jadi bodoh cakap kat radio. Ye memang radio tapi radio mana?. Semestinya bukan radio milik RTM tapi stesyen radio Hitz.fm!. Siapa pemilik Hitz.fm kalau tak lain dan tak bukan melainkan Astro sendiri!. Toksah nak pusing cakap korang tengok kat MTV sedangkan mak bapak korang yang bayar Astro tiap-tiap bulan supaya korang dapat menikmati rancangan MTV yang melalaikan itu. Jadi Astro-lah yang memperkenalkan Kanye West kepada kita rakyat Malaysia secara tak langsungnya!. Terima Kasih ASTRO!!!

Kepada ingrates sekalian, nak marah Astro marahlah. Korang boleh marah kalau Astro naikkan harga bil sebab aku rasa benda yang sama tapi dalam kes ini biar berpadalah sebab Universal Music dan Warner Music Group takkan saman Astro sebab dah lebih 10 tahun Astro promosikan produk keluaran dorang beb. Aiyah, lu sumua olang apa tau?!!

Anyway, lupakan sajalah pasal kontroversi ni sebab aku tau ianya akan lapuk jugak bila dah dekat sebulan. Pedulikan hal berkaitan dengan 'hantu' dalam saat ke 42-43 sewaktu video yang ditayangkan sebab aku tau tu mungkin adalah bloopers yang sengaja dimainkan oleh pengarah music video sebab nak tambah rencah supaya video tu jadi lebih panas dalam internet!. The video itself was a greatest masterpiece produced to an EPIC SCALE.

Dan part yang paling epic bagi aku adalah bahagian terakhirnya. It's so magnificent.

Shacklesmith : Aku pun peminat Kanye West jugak tapi takdelah rasa sentap pun.

Saturday, September 3, 2011

Nak Menipu Pun Agak-Agak La Beb!!

Kalau dah namanya kerja menipu pun biarlah nampak real sikit. Asalkan yang ditipu tu tak rasa betul-betul diperbodohkan di depan mata mereka. Bagilah benda yang munasabah sikit biar orang betul-betul terpedaya. Kami rakyat Malaysia bukanlah bodoh sangat nak kena tipu kecuali keldai-keldai betina dadah tu beb.

Guna nama power-power National Internet Survey bagai tapi mak aihh. Ade link ngan  1malaysia najib ker beb? Haha.. Or has something to do with Merdeka Review survey..

 Wow, look at the winner's. I bet only is truly Malaysia based on the name. Kalau lah betul sangat Malaysian.  I bet so whether if it's genuine or fake

Wah tengok tu bukan main lagi, suruh 'Malaysian' untuk join survey tapi menangkan foreigner jugak. Apa ke jadah ni bai?. What a lucky foreign expatriates who have been made a winner out of a few who joined. Sedangkan orang Malaysia yang 'masuk' pun tak menang-menang. Inikan pulak orang luar yang tak ramai tu senang-senang jer boleh menang. 

Aku ragu-ragu ada ke expatriate yang tinggal kat Ipoh dan Miri nak join benda mengarut nie. Lagi-lagi kat Miri, gaji punyelah beso keje ngan Shell takkanlah nak bazirkan masa masuk benda bodoh nie. Ada apa pulak dengan Jesse Wong?. Adakah Wong itu common surname yang boleh buat kita percaya? Setau aku majoriti kaum Cina di Malaysia lebih gemar menggunakan sebutan 'Ong' daripada Wong meskipun ianya berasal dari erti nama marga yang sama.

Oleh itu aku nasihatkan kepada semua pengguna internet baru berjinak agar jangan tertipu. Tidak lupa juga kepada pemilik laman survey dummy berkenaan. Please learn more about Malaysia!. Lagipun nak menipu pun agaklah sikit. Nampak benor menipunyer~






Friday, September 2, 2011

Burasak Adalah Makanan Orang Bugis, Tapi Orang Jawa Panggil 'Berasor'??

Assalamualaiku,

Hai penat sungguh jalan beraya  kan ye saudara sekalian?, dari Damansara ke Sungai Buloh rumah ibu mertua akak aku lepas tu bergerak ke Selayang pergi rumah mak saudara belah omak den akhirnya turun pulak ke Kajang rumah acil dan paman aku. Fuhh, penatnya boleh tahan lah jugak beb. Nasib baik KL tak jem hari hari raya pertama. Kalau tak sampai ke malam kelmarin lah aku 'beraya' kat luar. Haha


Ramai yang bertanya pada aku tak balik kampung ke?. Pernah masa aku duduk menyewa kat kolej seorang member daripada JB yang tinggal di hostel berlainan bertanya pada aku. 'Dah beli tiket ke nak balik kampung bro?'. Aku jawablah, 'Aku tak payah beli tiket awal beb, masuk jer bas terus bayar RM2 kat drebar! tak yah susah-susah gi Pudu kan? Haha' (Bas yang aku naik, RapidKL B112 dari Taman Maluri ke KL Sentral). Hurm, sebenarnya dah lebih 10 tahun aku beraya kat Kuala Lumpur yang indah nan permai ni. Sepanjang 21 tahun umur aku, hanya lapan tahun jer aku beraya di kampung semenjak aku lahir. The rest, aku habiskan Syawal-ku di kota metropolitan yang sibuk inilah. Best kan beraya jadi budak KL sejati macam aku?. Apa pun saat beraya bersama saudara-mara di kampung tetap jadi kenangan.

Sebenarnya tujuan kami berziarah di luar bukan sekadar nak mengeratkan silaturahim tapi bertujuan jugak untuk melawat cucu kembar baru kepada mertua kakak aku dan jugak dua orang cucu baru kedua ibu dan bapa saudaraku. Waduh beruntung sungguh ya wak dapat dua orang cucu tahun ini!. Teringat aku masa di tingkatan lima empat tahun  dulu, dua-dua orang kakak aku beranak pada tahun yang sama. Aku pun tumpang gembira jugaklah sebab rumah aku semakin bertambah meriah dengan kehadiran cahaya mata kedua kakak aku nih. Yelah, adik beradik abang ipar aku semua dah berkahwin begitu jugak dengan sepupu yang aku lawat tuh. Cuma aku sorang jer yang belum berkahwin. Haha, itu lain cerita boleh bincang ye. Proceed pasal burasak pulak.


Nak dijadikan ceritanya masa kat rumah makcik aku di Kajang lah, ketika tu aku tengah dok layan jer dengar mak aku ngan mak cik aku berborak pasal cucu barunya. Tiba-tiba pulak aku perasan pakcik aku cakap dengan menantu (bini abang sedara aku yang sulung) dia kenapa potong 'berasor' kecik-kecik macam nasi himpit pulak. Aku pun hairanlah, apa ke bendanya lah 'berasor' nih. Rupanya barulah aku tau yang 'berasor' pakcik aku maksudkan tu adalah burasak. Hah, korang tau tak apa itu burasak? Kalau  orang-orang belah Pontian, Johor ataupun kat Tawau dan Semporna, Sabah mungkin dah biasa dengar ataupun selalu sangat makan lagi-lagi waktu raya nih.

Burasak adalah sejenis makanan yang berasaskan beras macam ketupat dan nasi himpit tapi dibalut dengan daun pisang mirip lontong jugaklah dan bentuknya segi empat (lontong bulat). Kalau lontong sinonim dengan orang Jawa, burasak pulak lebih sinonim dengan orang Bugis. Tapi bukan semua orang yang berketurunan Bugis makan burasak sebagai hidangan di Aidilfitri. Burasak hanya terkenal di kawasan yang aku sebutkan tadilah. Bagi orang Melayu berketurunan Bugis di Selangor, Perak, Kedah, Pulau Pinang, Negeri Sembilan dan Pahang. Burasak mungkin sesuatu yang agak asing bagi mereka. Almaklumlah, dah terbiasa dengan ketupat daun kelapa kot. Hehehe, jangan marah kawan-kawanku yang berketurunan Bugis sekalian. Tapi kalau Bugis asli lagi-lagi yang di Sabah tu, burasak adalah satu kemestian di pagi Syawal. Hah, berkenaan pasal cara nak buat burasak. Aku tak boleh tunjukkan kat sini sebab blog aku bukan blog masakan. Kalau nak jugak tekan SINI-lah. Haha!

Bila dengar jer pasal burasak tetiber jer aku jadi pelik. Pelik bukan sebab tak pernah dengar, aku dah tau akan kewujudan burasak sejak dari habis sekolah lagi sebab atas dasar minat membaca. Bukan apa, pakcik aku ni keturunan Jawa tulen dari Bagan Datoh, Perak. Dari mana pulak datangnya burasak nie?. Aku pulak nak tergelak dia dok sebut  burasak jadi 'berasor'. Agaknya, orang ikut loghat Jawa kot tu yang jadi bunyi 'berasor'. Hahaha, jangan marah ya wak zul (erk.. zul?). Rupanya, baru aku ingat. Tiga bulan sudah (Mei), anak bongsu dia (sepupu aku) berkahwin dengan seorang anak Bugis dari area negeri Selangor. Tapi bukan Melayu Bugis Selangor, Sabah mari punya bah. Cuma, keluarga isteri abang sepupu aku tu sudah lama merantau di semenanjung ni beb. Memang aku ada perasan gambar poster kat majlis kedua mempelai memakai sepersalinan pengantin Bugis. Ohh, baru aku ingat!. Pelupa jugak Shacklesmith ni ya. Umur muda lagi.

Wah, dapat menantu orang Bugis ya pakcik? Hehe, patutlah dapat merasa burasak. Sesekali mau ubah selera jugak. Takkan makan lontong dan tempe je kot. Haha, just kidding. Mula-mula aku dan ayah aku untuk bersama kami pun makanlah hidangan aidilfitri yang biasa seperti ketupat dan rendang. Kitorang ni belum biasa lagi nak merasa makan burasak sebab tak pernah makan lagi. Maklumlah, kat KL ni bukan senang nak dapat burasak nih. Tapi nasib baiklah aku dah tau akan kewujudan burasak tu tau. Kalau tak, tak tahulah. Haha, 1st time aku merasa makan burasak. Tak cicah apa-apa pun. Rasanya korang nak tau, ada beza dengan ketupat dan lontong walaupun diperbuat daripada beras. Aroma dia sungguh wangi!. Baunya memang wangi sebab dibalut dengan daun pisang.


Hah, kalau ada kengkawan daripada Sabah especially daerah Tawau, Semporna, Kunak dan Lahad Datu. Lagi-lagi yang berdarah Bugis asli nih. Cuba tanya pasal burasak. Anyway, masih belum terlambat lagi beb!. Agak-agaklah korang pun masih beraya lagi kan. Kolej pun seminggu je lagi nak bukak balik. Cubalah telefon ataupun paling mudah tanya melalui facebook, tweet atau pun melalui BBM saja. Sempat lagi korang nak kirim burasak. Yeah, bolehlah korang merasa sendiri burasak ni. Aku pun baru kali pertama jer merasa.  So, bila korang dah rasa. Komen-komenlah kat sini ya! Apa-pun tetamu sekalian, jemput-jemputlah makan 'berasor' ni yah! Haha.



Shacklesmith : Selamat Hari Raya Aidifitri Maaf Zahir dan Batin tulus dan ikhlas dari Shacklesmith The Kerambit Assassin's.


P/S : Nak tahu pasal keturunan aku?, bukan Jawa bukan Bugis!. Haha yang penting hanya aku dan kawan-kawan aku saje yang tau. Clue-nya, aku orang Perak tapi dilahirkan dan dibesarkan di KL. Apa pun aku akan ceritakan jugak tak lama lagi. Zzzzaaaaaaasssssssssss!!!!




Cool Link's Mesti Clicks!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masuk Jangan Segan-Segan

Nak Ke Mana Pulak Tu?

Jangan Ke Mana-Mana!!

Wibiya Widget