Monday, June 25, 2012

Apa Kata Cik Hamis Jalikha Pasal PTPTN?

Sincerely semenjak sebulan sudah aku dah malas nak komen pasal PTPTN nie. Lantak biaq pilah orang nak kata aku bengong sebab nak tolak tawaran janji manis bulan bintang Dajjal-dajjal kecik akhir zaman ni dengan retorik pendidikan percuma mereka. Secara peribadinya aku berfikir sekiranya ianya benar is it sustainable?. I mean janganlah nak dibandingkan dengan Finland yang populasinya tersangatlah kecil lebih kurang macam Singapura walaupun saiznya lebih besar daripada Malaysia. Cukai yang blondies-blondies ni bayar pun jauh lebih banyak daripada cukai kita sendiri!.

What, are you guys talking about profits made by Petronas?. Keuntungannya memanglah berbilion-bilion tapi bukankah kesemua hasil keuntungan tersebut menjadi cukai yang dibayar kepada kerajaan seterusnya dipergunakan sebagai PTPTN. Puak pencacai ni bercakap seolah-olah selama ni kerajaan tak guna langsung duit hasil minyak yang tak seberapa tu untuk kepentingan rakyat. Lagi satu negara kita ni bukanlah pengeluar minyak utama macam negara Arab di Teluk Parsi tu. Korang yakin ke segala keuntungan Petronas tu datang dari telaga minyak of-shore Terengganu?. Pernah dengar cerita Petronas dapat kontrak carigali minyak di negara luar?


Aku cukup tertarik dengan entry sorang female top blogger nie. Tak sangka jugak aku awek yang belajar di UiTM ni rupanya peminjam PTPTN sebagaimana aku. Cuma loan beliau sudah jadi biasiswa sebab dapat dean list pada setiap semester. Haha, korang tau lah sapa kan beb?. Siapa lagi kalau bukan cik Hanis Zalikha yang cun melecun tu. To me she's one of the hottest blogger!. Aku tau akan beliau pun bukan sebab beliau dulu blogger, tapi sebab masuk Malaysian Dreamgirls (sebuah program realiti online ala2 America's Next Top Model). The reason I admired her isn't because of her look, but for her brain. Nevertheless. Cukuplah gua cerita pasal dia. Bagi sesiapa yang tak baca lagi ulasan beliau PTPTN silalah baca dan jangan segan-segan.


The Thing About PTPTN is… 

 

Masih teringat lagi betapa beria daku masa nak dapat pinjaman PTPTN. Bersungguh print semua dokumen yang diperlukan, pergi pesuruhjaya sumpah untuk sahkan semua dokumen, semangat call kawan berpuluh kali nak make sure semua dah set dan ready, dan beratur sepanjang-panjang line hanya tunggu untuk dipanggil. Tiba-tiba terlupa nak beli setem hasil LOL.

Beberapa minggu kemudian, bila permohonan diterima, BESAR RAHMAT.
Maybe I should educate some of you how PTPTN really works. Especially the ones yang baru nak melangkah ke alam pengajian tinggi. Macam ini cerita PTPTN sebenarnya.

Pada suatu ketika dulu, tak ramai yang dapat melanjutkan pelajaran ke univerisiti. Sebab tuh kalau kita baca novel Melayu, mesti sikit-sikit ada “impiannya melanjutkan pelajaran ke menara gading” “cita-cita sedari kecil untuk menjejaki menara gading” suka betul novelis dengan perkataan menara gading kenzzz. Macam sangat jauh impian itu, dan memang pun jauh kerana tak semua ibu bapa mampu biaya pengajian anak dan waktu itu kerajaan hanya mampu sediakan biasiswa untuk budak pandai.

Tapi sekarang, wah hampir semua orang yang kau kenal berada di menara gading atau telah grad bukan? It’s no longer a distant dream / the impossible. Because PTPTN made it happen.

PTPTN=Enabler.

Walaupun belum sampai tahap di mana kerajaan mampu sediakan free (higher) education, tapi kerajaan still wanna see anak–anak muda dapat akses kepada pengajian tinggi. Langkah yang mereka ambil? Mereka pinjam dari institusi kewangan tempatan, mereka tanggung kos interest sebanyak 4-5%, dan beri pinjaman PTPTN kepada u all. Mereka subsidikan interest itu dan peminjam (kita-kita nih) cuma tanggung kadar upah 1%. Dari tahun 2004-2011 alone, kerajaan dah tanggung sebanyak RM3.62 billion untuk faedah tu. Wow ‘pendidikan anak bangsa’. Kelas kau!

Siapa nak, silalah silaaa. Oh tapi siapa taknak, tak paksa punggg.

Susulan itu, dah pinjam kenalah bayar ye dok? Masa mohon beria beli setem hasil, beratur bagai, siap sign kontrak janji sepenuh hati nak bayar. Kan kos interest dah subsidikan maka peminjam bayarlah kos yang dipinjam and kadar upah 1% sahaja.

Apa? Taknak bayar?! Boleh, boleh. Malaysia boleh! Silalah belajar pandai-pandai, siapkan semua assignment, buat presentation gempak sebab kalau Ijazah Sarjana Muda dapat Kepujian Kelas Pertama kau memang dah tak payah bayar langsung. Pinjaman PTPTN anda terus lupus! Pilihan di tangan anda. Reti ke idok?

Sebab ramai yang tak reti dan mengamuk-ngamuk bila kena bayar balik L Tapi dalam pada mengamuk, ramai juga yang bayar balik (sejumlah 55%, sehingga Disember 2011) sebab diorang ini ada tanggungjawab dalam diri, diorang sedar ramai lagi orang mengharapkan pinjaman PTPTN, diorang faham konsep lembu pegang pada tali manusia pegang pada janji, mereka tak suka berhutang (sedangkan berapa posen je pun kita pinjam kita dah tak senang duduk nak ganti balik)… oh dan mereka taknak kena tahan kat airport. Eh? LOL.

Kepada yang bising kata mana duit kerajaan pergi, kenapa tak boleh bagi free education hoi? 
Do you guys really think (those yang study local unis) that your yuran is as cheap as what you’ve been paying all this while? Really guys? Come on… takkan business study yuran RM500 satu semester. Sah, sah kerajaan dah subsidikan, yuran yang kita patut bayar. Untuk genggam segulung ijazah yurannya cecah puluhan ribu.  Contoh lain, pelajar kejuruteraan UKM cuma bayar RM5600 untuk complete 4 tahun walaupun yuran sebenar adalah RM61,200. Nampak ke tak kerajaan subsidikan sampai 90.8%?

Jangan ingat gaji lecturer, gaji tukang sapu, gaji technician yang keluar masuk betulkan projector tuh semua tak payah bayar ya. Semua ini dalam kitaran wang, jangan pentingkan diri sendiri bila berhujah.

“Eleh baru subsidi 90.8% dah poyo, kerajaan poyo! Finland bagi free education kat rakyat dia!” Hewhewhew awak comellah! Awak tahu ke cukai diorang 53%? Cukai maksimum kita rakyat Malaysia hanyalah 26%? Kalau tahu baguslah, bagitau pokcik mokcik sekalian.

Akhir kata, siapa berjaya dapat pinjaman PTPTN, jangan boros k! Portion untuk bayar yuran pengajian awak tu sangat kecil daripada apa yang awak bakal dapat. Ini semua based on additional calculation sara hidup seorang pelajar maka, saralah hidup anda baik-baik. ITU DUIT PINJAM! DUIT PINJAM! TAKNAK BAYAR BALIK SILA BELAJAR RAJIN-RAJIN!

 Shacklesmith : What is PTPTN for its detractor? Rather than PTPTipu is it "PINJAM TAPI PULANGKAN TAK NAK"?

Tuesday, June 12, 2012

Rokok Mahal Pun Takpe Beb



Merokok merupakan satu tabiat yang amat sukar dikekang dikalangan rakyat Malaysia secara am-nya. Sebilangan besar perokok di negara ini majoritinya terdiri di kalangan lelaki namun kaum hawa juga turut terjebak dengan tabiat yang amat membahayakan kesihatan sebegini. Senang cerita habit ini adalah suatu penyakit yang amat sukar sekali untuk diubati. Bak kata pepatah Indonesia yang begitu sadis bunyinya, "Merokok mati, tidak merokok pun mati, MENDING MEROKOK SAMPE MATI!".


Tabiat merokok ini tidak mengenal status miskin atau kaya, usia tua ataupun muda. Senang cerita semua suka merokok kecuali Shacklesmith. Seriously, aku memang tak suka merokok beb. Housemate aku sekarangpun ada yang suka merokok jugak. Malahan dia lebih muda 4 tahun daripada aku kot. Dan aku yakin terdapat lebih ramai perokok yang jauh lebih muda daripada dia. Tidak menghairankan pun sebab jumlah perokok kian bertambah saban tahun.



Perokok Belanja Hampir RM180 Sebulan Beli Rokok

PETALING JAYA – Secara purata, seorang perokok di Malaysia membelanjakan hampir RM180 sebulan, demikian menurut kajian Global Adult Tobacco Survey (GATS) Malaysia 2011.
Penemuan kajian yang melibatkan 4,250 responden dewasa berumur 15 tahun dan ke atas itu didedahkan pada Persidangan GATS Malaysia 2011 di sini pada Selasa.
“Secara purata, seorang perokok membelanjakan sebanyak RM178.80 sebulan hanya untuk membeli rokok yang dikilangkan,” kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Hassan Abdul Rahman selepas merasmikan persidangan itu.
Beliau berkata kajian itu juga menunjukkan sebanyak 45.8 peratus perokok terfikir untuk berhenti disebabkan amaran kesihatan bergambar.
“Kesedaran itu timbul disebabkan 87.1 peratus perokok sedar tentang maklumat mengenai antimerokok di televiyen atau radio,” katanya. – BERNAMA 
Sumber - Mynewshub

Monday, June 11, 2012

INFOGRAFIK : Baik Buruk Pakai Wi-Fi



Shacklesmith : Aku pun selalu online pakai Wi-Fi. Nak buek camno? 
Shacklesmith : Aku pun selalu online pakai Wi-Fi beb. Nak buek camno?

Al-Kisah Pinjam Tapi Pulangkan Tak Nak

Sudah lama bebenor aku tak berblog beb, hampir dekat dua minggu sampai nak berserawang labah-labah blog aku nie. Aku nak kaborkan kepada pembaca setia blog ni bahawa sebenarnya aku sudah mendaftarkan diri di sebuah IPTS untuk mengikuti program ijazah selama tiga tahun sejak seminggu lalu. 


Yeah, sudah hampir setahun aku menghadirkan diri dalam mana-mana kelas ataupun kuliah (kecuali KPP JPJ) sehingga dah dekat nak tepu isi kepala otak aku nie sampaikan entah boleh terima ke tidak apa yang lecture nak ajarkan kelak. Nervous tu memang nervous gak beb. Biasalah weh, masuk new environment kan. Nak sesuaikan diri pun satu hal jugak, kena biasakan diri supaya tak kekok dengan suasana di sana. Muka pun kena tebalkan supaya senang nak berkenalan dengan kawan baru. Well, that aint really a problem for coz I'm friendly in person.


Bagi sesiapa yang sudah menjalani kehidupan sebagai mahasiswa tu (bukan mahasewel Adam, Khalid, Safwan & the gang) korang paham-paham jelah apa aktiviti yang dijalankan sejurus selepas mendaftar di kampus. You know what I mean?. Haha, SESI ORIENTASI-lah apa lagi bai!. From there on, you'l be subjected to several form of psychological torture especially games that were meant only for elementary grades (ie. singing, dancing the traditional mostly picked by the OC's). Senang cerita korang kena 'buli' dengan senior OC lah beb.


Nak pulak, hampir kesemua OC-OC yang terlibat dalam program orientasi tersebut umur lebih kurang sebaya dengan aku. WTF!. Agak-agaklah mana aku tak hangin beb!. Kalau gua di peringkat diploma tu masih lagilah gua boleh terima tapi aku dah degree dan please dont make a fool out of us!.  Aiyoh, sepatutnya sesi orientasi untuk pelajar diploma dan degree dijalankan secara berasingan.


Okeylah, enough of  it.  Aku nak cerita benda main story pulak dah (cerita mengikut tajuk di atas).  Korang tau apa maksud "Pinjam Tapi Pulangkan Tak Nak". Apa lagi kalau bukan "PTPTN" beb. Bagi aku yang sudah meminjam sewaktu peringkat diploma dulu maka seharusnya aku menangguhkan dulu pembayaran dan membuat pinjaman yang lagi satu. Itupun kalau aku masih setia lagi dengan PTPTN lah beb. 


Cuma, kalau aku nak meminjam MARA tu lain ceritalah bai. Namun, permohonan untuk membuat pinjaman MARA adalah lebih rumit daripada membuat PTPTN. Aku pernah tengok dengan mata kepala aku sendiri member sekuliah sewaktu diploma dulu tulis surat itu ini pada masa yang sama terpaksa membayar sendiri untuk semester pertama. So, cuma korang bayangkan betapa peritnya keadaan itu. Aku pun skeptik sikit lah pasal pinjaman MARA nie meskipun pulangan masyuk kepada pelajar dengan elaun fulus bulanan tapi dengan  masalah birokrasi (lembab) ini dorang betul-betul ikhlas ke nak tolong orang Melayu?. 


Lagi sekali, forget about MARA and lets talk about PTPTN. Baru-baru ni dikecohkan dengan khabar pembekuan sementara permohonan pinjaman pelajar-pelajar UNISEL dan KUIS bagi sesi baru tahun 2012 yang menjadi kontroversi hangat apabila tindakan drastik tersebut dikritik secara hebat oleh pencacai Pakatan Riot. Segalanya bermula berikutan seruan Anwar Ibrahim the Kingdom of Zion Security Defender menyeru para pelajar pendokong beliau supaya tidak membayar semula wang pinjaman mereka. 


Selain itu, tindakan yang boleh aku sifatkan sebagai 'shock therapy' tersebut adalah bertujuan bagi membolehkan Pakatan Riot melunaskan janji mereka bagi memberikan pendidikan 'percuma' kepada rakyat yang berada di bawah negeri tadbiran mereka. Sebenarnya kalau diikutkan aku pun tak berapa bersetuju jugak dengan tindakan demikian kerana atas soal politik kenapa harus para pelajar yang majoritinya masih belum mendaftar ni hendak dilibatkan sekali.


Mungkin niat kerajaan pusat menjalankan pembekuan sementara ini bertujuan untuk membolehkankan kerajaan negeri supaya membuktikan keupayaan mereka menunaikan janji-janji seperti yang selalu taburkan di setiap ceramah mereka di seluruh negara. So, secara mudah boleh dikatakan kerajaan pusat hendak lihat sejauh mana kerajaan negeri boleh memberikan pendidikan percuma kepada pelajar-pelajar yang belajar dibawah institusi pengajian milik mereka. Setakat UNISEL dan KUIS tu baru satu beb, kalau perintah peringkat pusat pulak bagaimana?. Baru kena satu pun dah kalut ibarat kucing dijentik telinga. Bayangkan bagaimana pulak bila nak handle semua IPT bila PTPTN dihapuskan kelak?.


Tak payah nak dibandingkan negara kita dengan Finland sebab penduduk kita pun berkali ganda lebih ramai daripada negara pengeluar Nokia, The Rasmus dan awek-awek cun berambut blonde. Jadi bagaimana nak bagi pendidikan percuma kepada?. Nak harapkan PETRONAS tu setakat berapa lama reserve kita boleh bertahan?. Kita bukanlah pengeluar utama pun sebab minyak yang korang isi kat motor ngan kereta pun masih lagi diimport daripada negara Arab kawasan teluk. 


Lagi aku skeptik dengan bapak Kak Ijah Lembah Pantai  ni bagaimana hendak memberikan pendidikan percuma di peringkat tinggi. Kalau di peringkat dan menengah tu aku rasa lebih realistik tapi kalau di universiti tu macam sipi-sipi jer. Yelah, gila ke apa kerajaan hendak tanggung 100% pendidikan di IPTS. Melainkan kalau kesemua IPTS tersebut diconvertkan kepada Government Link Companies. Cuma, agak-agak menguntungkan ker?. MAS dan Proton sudah membuktikan betapa beratnya beban yang terpaksa ditanggung kerajaan pusat membela syarikat sebegini. Okeylah, kalau mereka kekalkan IPTS tapi dipotongkan harga yuran amacam?. Hehe, agak-agak dengan yuran yang sudah dipotong tu berapa ramai yang sanggup hendak jadi lecture?. 


Oh ya, dengar cerita kerajaan negeri terpaksa me-utilisasi-kan aset hartanah milik kerajaan negeri bagi menangani permasalahan ini. Kenapa?, aku dengar cerita daripada seorang pakcik teksi pelanggan tetap Harakah dari Kelate bahawa negeri Selangor 'bebas rasuah'?. Kalau BEBAS RASUAH kenapa tak pergunakan sajer 'reserve-reserve yang ada'. Kalau sudah nama reserve tu tak semestinya hartanah jugak kan?. Haha


MANA PERGI RIZAB RM1.9 BILION NEGERI?. KALAU DICAMPUR DENGAN DUIT TOK NUAR PERMATANG PAUH LAGI BANYAK TU BEB!







Cool Link's Mesti Clicks!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masuk Jangan Segan-Segan

Nak Ke Mana Pulak Tu?

Jangan Ke Mana-Mana!!

Wibiya Widget