Wednesday, March 18, 2015

MENGAPA INDUSTRI PERFILEMAN/HIBURAN NEGARA MENUJU KE ARAH KEHANCURAN

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum dan salam sejahtera

i - SEBELUM meneruskan bacaan, ingin DITEGASKAN di sini bahawa ini adalah PENDAPAT PERIBADI semata-mata, berdasarkan PENGALAMAN di dalam industri kita.
ii - TIDAK langsung MEMAKSA sesiapa untuk BERSETUJU dengan artikel ini.
iii - Tidak semua begini namun MALANGNYA, golongan ini adalah golongan MAJORITI.
iv - Andai TIDAK dapat MEMBACA dengan minda TERBUKA dan menerima TEGURAN maka kalian BELUM sedia BERUBAH.
v - Andai kalian belum sedia berubah, maka makin HANCUR lah industri ini.

[ MENGAPA INDUSTRI PERFILEMAN/HIBURAN NEGARA MENUJU KE ARAH KEHANCURAN ]

1 - Penerbit & pengarah terlalu EGO untuk menerima pendapat orang lain kerana merasa sudah HEBAT.
2 - IDEA dari yang muda TIDAK akan DIAMBIL KIRA dengan alasan tiada PENGALAMAN dan masih MENTAH.
3 - Padahal drama dan filem DIBIKIN antaranya untuk TONTONAN yang MUDA juga.
4 - MALAS untuk membuat kajian.
5 - Langsung TIADA INISIATIF untuk menjadi kreatif.
6 - AMBIL saja dari novel, atau TIRU saja idea dari filem luar.
7 - Apabila ditanya, akan keluar pelbagai ALASAN seperti "persamaan adalah kebetulan, saya pun tak sangka", "saya langsung tidak tahu, saya tak pernah tonton pun filem tu".
8 - Masih MENGHARAP, menagih dana kerajaan.
9 - Kalau TIADA DUIT, usah bikin drama dan filem. Berniaga saja CUCUR UDANG atau PISANG GORENG.
10 - Bila modal KECIL, bayaran pada pengarah, penulis skrip dan kru menjadi RENDAH. Pelakon juga terpaksa ambil yang kayu, janji kos MURAH. Lokasi jadi "ASAL BOLEH" kerana PERCUMA.
11 - Hasilnya drama dan filem menjadi lebih TERUK dari sampah!
12 - Kerana penerbit yang KELUAR MODAL, maka ada di antara pengarah yang hilang hak untuk MEMILIH penulis skrip dan pelakon yang berwibawa.
13 - Penerbit akan memilih penulis skrip yang mengikut SELERA mereka, walaupun ada yang menulis ENTAH APA-APA.
14 - Penerbit juga akan memilih pelakon yang mereka gemari, pelakon wanita yang boleh di"KEPIT" dan di "HIMPIT" walaupun langsung keras depan kamera.
15 - Andai penerbit tidak berbuat demikian, KEISTIMEWAAN tersebut akan jatuh kepada pengarah.
16 - Antara DOSA BESAR drama dan filem kita adalah kerana MENGIKUT selera penerbit dan pengarah, bukan mengikut selera PENONTON.

17 - Terdengar AYAT yang keluar dari PENERBIT dan pengarah tersohor tanah air "Kita buat filem ni, tak tahu lagi ada orang mahu tengok atau tak. Jadi kena la ikut trend semasa"
18 - Ayat yang paling DANGKAL pernah saya dengar.
19 - Semua PERNIAGAAN ada RISIKOnya.
20 - Andaiannya begini, jika sebuah LORONG dijadikan tempat berniaga. Dari awal lorong sampai habis lorong, SEMUA berniaga char kuey tiao. Apa anda FIKIR anda AKAN lebih UNTUNG? Akan lebih MAJU?
21 - Apa yang dikatakan sebagai "trend" ini sebenarnya TIDAK wujud.
22 - Penonton TERPAKSA menonton kerana TIADA PILIHAN genre lain, tiada filem antarabangsa yang MENARIK waktu itu atau kerana MINAT sangat dengan pelakon.
23 - Jalan cerita SAMPAH pun tak mengapa, janji pelakon yang diminati tu ada.
24 - Ya, Hollywood sekarang sibuk dengan filem-filem ADAPTASI komik superhero. Tetapi tahukah kalian yang GENRE LAIN juga dihasilkan dengan sama BANYAK?
25 - Malah filem SUPERHERO mereka juga punya VARIASI.
26 - Cuba ceritakan di MANA variasi, katakan lah, filem SERAM kita?
27 - Kalau sudah KELUAR satu filem pontianak, yang LAIN pun SIBUK dengan pontianak. Baik drama, baik filem.
28 - Kalau gangster, dah SEMUA pun sibuk bergangster.

29 - Bergaji KECIL tapi terpaksa bekerja MELEBIHI 14 jam sehari. JADI?
30 - Ketika MEMASUKI industri ini, perkara ini memang DIKETAHUI umum.
31 - Waktu penggambaran memang SUNTUK kerana ingin CEPAT siap, untuk KURANGKAN kos dan sebagainya.
32 - Salah SIAPA? Baca semula dari atas.
33 - PEKERJAAN ini (kru penggambaran) adalah PILIHAN HATI kalian SENDIRI.
34 - Andai TIDAK SUKA dengan gaji yang KECIL atau waktu kerja yang PANJANG, banyak lagi PILIHAN pekerjaan yang LAIN.
35- Menggunakan ALASAN gaji kecil dan TERPAKSA ambil 2-3 job sekaligus lalu terpaksa mengambil DADAH untuk ketahanan badan ketika bekerja adalah KARUT!
36 - Sekali lagi, BANYAK pilihan kerja yang ADA di luar sana.
37 - Minat? Jiwa memang dah JIWA SENI? Jadi JANGAN jadikan pekerjaan sebagai ALASAN anda mengambil DADAH!
38 - TERTEKAN dan penat? Banyak lagi industri yang lebih TERUK dari industri ini.
39 - Kalau dah TAHU gaji kecil, mengapa perlu BUANG duit beli dadah? Banyak INISIATIF yang lebih POSITIF untuk mendapat pendapatan LEBIH.

40 - Filem mengenai SEJARAH tanah air atau seni SILAT tidak dibikin BUKANLAH kerana "tak ada orang nak tengok lah cerita macam ini, bro".
41 - KURANGnya filem begini adalah KERANA penerbit, pengarah dan penulis skrip MALAS untuk membuat KAJIAN. Diulangi, MALAS! Bikin filem CINTA lebih MUDAH dan MURAH.
42 - Berapa BANYAK fakulti-fakulti sejarah di UNIVERSITI negara kita?
43 - Berapa banyak PERSATUAN seni silat yang terdapat di negara kita?
44 - Jawapannya LEBIH DARI BANYAK!
45 - Semua penuntut adalah orang MUDA. Dalam 20 orang, boleh dikatakan 18 ORANG mempunyai hobi MENONTON filem!
46 - Ini BELUM termasuk dekan, pensyarah dan Mahaguru.
47 - Jadi DIMANA letaknya alasan TIADA PASARAN?
48 - Ini adalah satu PEMBOHONGAN!
49 - MENYALAHKAN pasaran atas KEMALASAN, KEEGOAN & KESOMBONGAN diri sendiri!
50 - Antara filem yang DIADAPTASI dari fakta SEJARAH adalah Queens of Langkasuka.
51 - Mendapat BANYAK pujian yang JUJUR dan IKHLAS diperingkat ANTARABANGSA.
52 - Fikir lah sendiri MENGAPA ada perkataan "jujur" dan "ikhlas" di situ.
53 - Antara filem yang MENAIKKAN martabat SENI mempertahankan diri sesebuah negara adalah Ong Bak, Tom Yum Goong [Muay Thai] dan Merantau [Silat Minang, Silek Harimau]
54 - Ong Bak dan Tom Yum Goong telah BERJAYA menembusi PASARAN Amerika Syarikat dan mendapat kutipan PECAH PANGGUNG.
55 - Merantau pula telah MEMENANGI anugerah AUDIENCE AWARD, HONORABLE MENTION di Fantastic Fest 2009 yang berlangsung di Texas, Amerika Syarikat dan anugerah FILEM TERBAIK di Action Fest 2010 yang berlangsung di Carolina Utara, Amerika Syarikat.
56 - Itu KEJAYAAN mereka di peringkat ANTARABANGSA. Belum lagi di TANAH AIR MEREKA sendiri.
57 - Ini BELUM lagi cerita industri PERFILEMAN/hiburan Hong Kong & Bollywood.
58 - JANGANLAH hendak membuat ALASAN bahawa scene mereka TIDAK SAMA dengan scene di sini.
59 - Mereka juga BIKIN filem cinta, komedi, seram dan lain-lain genre lagi. Namun semua akan DISELITKAN dengan unsur-unsur BUDAYA dan KENEGARAAN.
60 - Filem kita wajah kita, PERNAH kedengaran slogan ini.
61 - Namun APAKAH wajah kita? BOHSIA? REMPIT? GANGSTER? ZOMBI? KAKI DRIFT? ROMEO?
62 - Adakah ini BUDAYA kita?
63 - SEDARKAH kalian, anak-anak kecil mudah MENGAJUK, mudah TERIKUT dengan IDEOLOGI yang sedang kalian SEMAIKAN ini?
64 - CUKUP-CUKUP lah buat drama dan filem yang sibuk MENUNJUK syarikat besar, rumah besar, kahwinkan anak masing-masing DEMI gabungan perniagaan, hero perasan ROMEO yang entah di mana MACHOnya dan lain-lain.
65 - Cukup-cukuplah dengan lawak BODOH, SLAPSTIK yang nampak sangat TIADA IDEA, yang LEBIH kepada MENGHINA.
66 - Cukup-cukup lah dengan skrip KURANG AJAR yang menjadi IKUTAN anak-anak kecil. Bahasa JIWA BANGSA, bukan?

67 - Selalu TERDENGAR salakan yang BERBUNYI "Hentikan kemasukan drama & filem negara seberang!" & "Hentikan kemasukan artis & band dari negara ini, negara itu!"
68 - Ini adalah PERMINTAAN, andai tiada permintaan maka TIDAK akan ada PASARAN.
69 - Kenapa kita DIBANJIRI dengan PRODUK-PRODUK [drama, filem dan muzik] LUAR?
70 - HAKIKAT yang PERLU kita AKUI adalah PRODUK MEREKA LEBIH BAGUS!
71 - Andai TIDAK BAGUS, mustahil promoter BERANI membawa MASUK produk tersebut?
72 - TIADA promoter dan pengedar yang berani hendak bawa masuk PRODUK yang TIDAK BAWA KEUNTUNGAN!
73 - MENYEKAT kemasukan drama, filem dan artis serta kumpulan muzik dari luar negara TIDAK akan membawa apa-apa KEUNTUNGAN langsung.
74 - Ini hanya AKAN membuatkan industri semakin MERUDUM kerana TIADA PERSAINGAN YANG BAGUS.
75 - Dalam satu KELAS, andai SEMUA murid pun MALAS dan sama TAHAP maka TIADA langsung murid AKAN MAHU belajar BERSUNGGUH-SUNGGUH!
76 - Maka akan JADI lah keluaran yang "Alah, BOLEH LAH, orang akan TENGOK/DENGAR punya. Mereka TIADA PILIHAN."
77 - ADAKAH dengan MENGHALAU peniaga cucur udang lain akan MEMBUATKAN cucur udang anda LEBIH sedap? TIDAK!
78 - Untuk MAJU, persaingan adalah PERLU!
79 - Andai kalian HENDAK kekal di zon selesa SESAMA kalian, maka produk kalian akan berada DI TAHAP itu sajalah.
80 - Dengan itu, JANGAN sibuk hendak MENYALAHKAN orang lain dengan KEGAGALAN kalian.
81 - Sila beli CERMIN yang besar dan berdirilah DI HADAPAN cermin tersebut.
82 - PENGALAMAN yang bertahun-tahun TIDAK BERERTI kalian seorang yang HEBAT dan berjaya andai TAHUN-TAHUN tersebut kalian habiskan dengan MENGULANGI perkara-perkara sama yang TIDAK BETUL.
83 - Yang ADA di hadapan cermin itu lah yang menentukan sama ada kalian GAGAL atau BERJAYA.

84 - Soal ROYALTI juga dibangkitkan SEOLAH-OLAH kalian DITINDAS.
85 - Pernah DENGAR mengenai KONTRAK jualbeli/sewa? Ya, KERTAS yang kalian TANDATANGANI ketika MENJUAL/menyewakan drama, filem atau muzik kalian kepada PENGEDAR atau STESEN TELEVISYEN.
86 - BAGAIMANA hendak DAPAT royalti andai TIADA dalam perjanjian/kontrak jualbeli/sewa yang kalian tandatangan?
87 - Tidak BACA habis kah? Atau HANYA NAMPAK bahagian yang tertera RM sahaja?
88 - HENDAK kan royalti, SERTAKAN lah dalam perjanjian/kontrak jualbeli/sewa! Baru lah DAPAT!
89 - Ini tidak. BACA perjanjian/kontrak jualbeli/sewa pun TIDAK, sudah TANDATANGAN. Kemudian MENYALAK sana-sini.
90 - Ini lah PUNCA mengapa KERAJAAN perlu membayar ROYALTI YANG BANYAK kepada SHAW BROTHERS.
91 - Ini lah punca MENGAPA keturunan Seniman Negara, Allahyarham P.Ramlee TIDAK mendapat satu sen pun royalti dari PENAYANGAN filem-filem beliau.
92 - Ini JUGA lah punca mengapa kita TIDAK dapat MEMBAWA pulang walau SATU gulungan filem pun yang diarahkan/dilakonkan oleh Allahyarham P.Ramlee.
93 - KERANA perjanjian/kontrak yang beliau tandatangani MENGATAKAN setiap gulungan FILEM yang diterbitkan adalah HAKMILIK MUTLAK Shaw Brothers.

94 - Untuk MENGUBATI penyakit KRONIK yang melanda industri kita MEMERLUKAN satu sahaja UBAT.
95 - UBAH lah MENTALITI dan gaya PEMIKIRAN kalian supaya lebih TERBUKA dalam menerima PENDAPAT dan teguran PIHAK yang lain.
96 - Kurangkan KEPENTINGAN DIRI sendiri.
97 - LEBIHKAN kepentingan PEMBANGUNAN industri.
98 - AKUI dan baiki KEKURANGAN diri sendiri.
99 - BUANG jauh-jauh sifat EGO, BONGKAK dan bodoh SOMBONG yang bersarang di dalam HATI,
100 - INSYAALLAH, akan SEMBUH penyakit kronik ini dengan sendirinya. AAMIIN.

- CR -


Sumber

Tuesday, March 10, 2015

Bad Decisions

If I made my own decision three years ago. It wouldn't happened this way. I probably have my own steady income and a family of my own by today.

Adakalanya, apa yang ibu kita rancang untuk kita. Bukanlah yang terbaik untuk kita kerana mereka tidak akan merasa beban yang bakal kita tanggung apabila melaluinya kelak.

Jangan salahkan mereka bila kita kecundang di tengah jalan, salahkan diri kita sendiri kerana mengikuti saranannya dan tidak berhati- hati bila mendepaninya.

Sudah lama sungguh aku tak mendengar lagu ni.

"Somebody told me/ You had a boyfriend/ Who look's like his girlfriend"

Dah hampir sedekad aku tak dengar lagu ni sejak aku habis sekolah. Aku terdengar balik pun baru dua tiga hari sudah masa dalam kereta dengan member lama zaman sekolah aku. Seingat akulah, lagu ni amat meletop masa aku form 3 di corong radio Hitz.fm milik astro yang ketika mendominasi airwave tempatan sebelum kebangkitan Fly fm yg dimiliki media prima.

Zaman ketika handphone Nokia mendominasi pasaran handphone tempatan, yang mana sapa lagi up atau lebih berada pulak akan pakai phone Samsung ataupun Sony-Ericcson.

Zaman dimana budak-budak baru nak up tunjuk kerek dan langsi sambil menggedik di Friendster dan Myspace (ni punca utama aku benci gila babi sampai babi pun boleh jadi gila dengan social networking masa zaman sekolah, dan akhirnya terjebak jugak selepas menyambung pengajian di peringkat diploma)

I wasn't a big fan of The Killers, but somehow this song got embedded in my mind. Mungkin disebabkan lagu ini dimainkan berulangkali oleh Hitz.fm ikut resam Astro yang sememangnya suka mengulang siaran yang sama berulang-ulang kali.

Ini kerana adalah satu kewajipan bagi aku memekakkan telinga dengan Walkman selepas melenjan PS2 walaupun PMR is around the corner. Honestly, band yang aku layan ketika itu semestinya band nu-metal California mari seperti Linkin Park, POD dan Papa Roach. My Chemical Romance pun boleh jugaklah walaupun tak lah sampai ketahap aku nak join budak-budak gothic dan emo melepak tak tentu hala di Times Square.

Sementara band-band lain yang slow-mo macam Coldplay, Low Millions, Yellowcards, dan banyak lagi aku layan jugak sebagai terapi jiwa remaja aku. Damn, banyak gila memori muzik sedekad lalu yang ketika itu masih suci dari pengaruh K-pop yang takde filosofi seni tuh.

Ah, cut that crap. Sebenarnya aku masih tertanya-tanya apa maksud lirik di atas?. Lelaki itu memiliki wajah seiras kekasihnya?. Serabut dah kepala aku.

http://youtu.be/Y5fBdpreJiU

Monday, January 26, 2015

DI ANTARA "KUTU", RAUSYAN FIKIR DAN ANAK DARA SUNTI



Pada Khamis malam Jumaat dua minggu lalu sewaktu aku menunggu phone aku dicas penuh, housemate aku Amin pulang ke rumah dengan membawa sebungkus nasi lemak ayam goreng panas yang dibelinya di bawah apartmentku. Sedang ketika itu aku membelek novel antologi 'Republik Kutu' yang kadangkala hanya aku baca bila waktu senggang saja disebabkan keserabutan aku waktu semester ini.

Antologi cerpen indie yang menampilkan 7 penulis lelaki ternama dan tak ternama itu aku beli semasa pesta buku antarabangsa Mei lalu hanya dapat aku baca lebih sebulan lalu selepas aku menghabiskan novel karya Ridhwan Saidi yang berjudul Stereo Genmai. Boleh dikatakan aku beli antologi ni pun sebab kebetulan Ridhwan Saidi turut menulis dalam antologi tersebut. Sebabnya kerana aku adalah peminat sisi gila ruang kontinuum idea mimpi otak kanan beliau yang sentiasa mengejakulasikan isi karya yang begitu mind blowing di minda aku yang membacanya.

Barang siapa yang pernah baca novel beliau mesti tahu akan filem noir klasik hitam putih, John F Kennedy dan cerut Cuba-nya, keenakan Cuban Sandwiches di kota Miami, kisah bertemu dengan hantu seorang pelajar BBGS bernama Delia di bangunan Pavi, esei akademik Miss Florence Chin, Saodah dan mesin timbangnya dan jugak fenomena Babyrina yang menjadi bahan eksperimentasi lelaki dengan sabun mahupun minyak bayi di bilik mandi ketika 'internet boom' zaman dial-up waktu tahun 1990an dulu. Aku pun tak pasti sama ada Babyrina tu wujud atau tidak. (“Saya harap cerita ini adalah cerita dongeng sahaja.”, Tun Mahathir Mohamad as quoted by Utusan Malaysia 8 November 1998)

Sambil membuka polistrin yang menutup nasi lemak bungkusnya si Amin bertanya kepadaku, "tu novel yang hang baca tu cerita pasai kutu ka?". Jawabku, "Eh dak aihh, cerita dalam novel ni banyak. Cerita pasal kehidupan, kekeluargaan, falsafah dan macam-macam lagilah. Kebanyakan penulis dia pun stok 'rausyan fikir ', semuanya lelaki". Honestly, aku pun tak tau kenapa penggunaan terma "kutu" hanya terhad kepada orang lelaki sahaja. Kutu rayau, kutu rock semuanya lelaki. Cuma main kutu jer orang perempuan join sekali. Agaknya, sebab itulah antologi ini berjudul 'Republik Kutu'. Namun bukan semua lelaki setuju digelar kutu. Senior sefakulti aku dulu cerita Man Bai pernah dibaling botol dan telur gara-gara memanggil crowd konsert rock di Taiping dengan bertanya "Apa kabar kutu-kutu semua?" entah berapa tahun lama dulu.

Kemudian sambil menikmati nasi lemak ayam goreng panas Amin bertanya padaku lagi apa itu 'rausyan fikir', jawabku lagi rausyan fikir itu ada individu pemikir yang level dia bawah sikit dari philosopher. Senang cerita golongan street wise macamtulah. Tak semena-mena dengan full confidence-nya Amin menuding jari ke arahku dengan berkata "Hang lah rausyan fikir tu kan?". Serta-merta aku menafikan "Ehh, mana ada weh. Aku bukan cerdik mana pun. Tak macam si Syahir tu".

Memang benar, Syahir si Che Awe Kelate punya otak lebih tajam dengan idea berbanding aku. Masa aku tinggal sebumbung dengan dia, gusi aku tak pernah kering dengan cerita lawak super annoying-nya yang sering membuatkan seorang housemate lembut rasa sangat-sangat sakit hati. Senang cerita, kau bagilah apa-apa cerita pada dia pun. Dia akan gabungkannya dan menjadi sebuah cerita lawak senggama minda yang kau tak mungkin lupakan sampai bila-bila. Contohnya, bila kau bercerita pasal serunding khinzir dengan si budak lembut yang suka menyebut khinzir tatkala masuk di pintu rumah. Dia akan bertukang karutkan cerita akan si lembut itu sebagai seorang usahawan serunding daging khinzir. Terus terang aku cakap lawak si Syahir ni lebih lejen dari Karoot Komedia, sedangkan karoot komedia sendiri sudah awal-awal lagi bagi reminder yang cerita mereka “buke hok buke, buke ceghito pasa oghe”. Namun amat terang lagi bersuluh situasinya amat berbeza dengan Syahir yang memang bercerita pasal ‘oghe’ dan ‘oghe’ tersebut adalah Azizi, housemate aku yang lembut tapi laser dan Hidayah, pet sis yang pernah menceriakan hidupku satu ketika dulu.

Ujar aku lagi pada Amin, kebanyakan rausyan fikir adalah kaum adam dan kita sebagai orang lelaki harus bersyukur ke hadrat Illahi kerana mengurniakan pemikiran secerdas dan setajam pisau tidak seperti kebanyakan kaum hawa yang naïf dan berfikiran simplistic. Lantaran mendengar buah fikiranku tadi, si Amin ketawa kecil sambil berkata “Hang cakap lagu tu marah oghang perempuan bila depa dengaq”. Aku pun terus terkekek sambil meniru gaya Atikah, rakan sekuliahnya “Eeeh, abang!”. Memang sejak aku berkawan dengan si Syahir, aku agak gemar mengajuk gaya orang walaupun dengan cara belakang-belakang. Cuma secara intentionally bukan nak menyakitkan hati orang.

Berkenaan Atikah, kenapa aku ajuk gaya dia sebab aku suka melihat kecomelannya. Umurnya 4 tahun lebih muda dari aku sebagaimana juga Hidayah. Semenjak mula aku kenal dia dari hujung Disember 2012, aku tau dari situ dia memang syok disakat. Paling untungnya dia seorang gadis Sagittarius seperti juga Illy anak buahku yang sulung, jadi dengan berbekalkan pengalamanku menyakat anak buahku sangat mudah sekali dipraktikkan pada Ika meskipun aku tidak memanggil beliau dengan gelaran ‘monyet’ seperti yang aku lakukan pada anak buahku yang tak reti nak duduk diam tu. Sebaliknya, aku menggelarkan beliau dengan gelaran ‘chipmunk’ . Sebabnya cara dia pandang aku masa dalam di awal perkenalanku dengan beliau ketika kami lif bersama, entah macam mana otak aku terbayangkan Alvin and the Chipmunk.

Maka sejak ‘peristiwa’ aku sering memanggil beliau dengan gelaran chipmunk, meski binatang kegemaran beliau yang sebenar adalah ‘Pikachu’ walaupun secara hakikinya Pikachu dan Pokemon-pokemon lain tidak wujud jadi chipmunk-lah yang aku zahirkan sebagai Pikachu. Pernah sekali aku edit gambar Chipmunk make-up kan sebagai Pikachu dan uploadkan dekat timeline dia. Apa lagi dia pun mengamuklah beb!. Akhirnya dia jadi ‘mangsa’ kedua disakat aku selepas Hidayah, tidak dinafikan betapa seronoknya aku buat perempuan geram bhai. Comel gila kot. Itu cerita zaman masih anak dara sunti.

Bila terkenangkan detik-detik di apartment lama aku lagu The Royal Concept “D-D-Dance” bermain di fikiranku. Yelah, umur aku dah masuk pertengahan 20an tapi semacam kembali ke zaman remaja. Rasa lucu pun ada. Akan tetapi seperti biasa, tiada apa yang kekal termasuklah kecomelan. Jujurnya aku nyatakan, kecomelan adalah hak milik mutlak seorang perempuan namun comel anak dara sunti tidak sama comel gadis yang sudah menginjak usia 20an.

Namun biarpun comel hak milik kaum Hawa, tidak mungkin ianya berkekalan. Atikah yang kukenali kini sudah pasti berbeza dengan Atikah yang aku kenali 2 tahun dahulu. Orangnya kecil molek, lebih rendah paras bahu berbandingku. Akan tetapi siapa sangka dia sudah ligat memandu berseorang balik ke kampong halamannya di Perak setiap hujung minggu.

Si Amin kemudian bertanya pada aku, apa bezanya anak dara sunti dengan anak dara yang biasa?. Nah, satu persoalan yang sungguh kompleks hendak aku jawab sebab aku seorang lelaki. Lantas jawabku dengan ringkas, anak dara sunti adalah si gadis yang masih belum menginjak usia 20an bercampur dengan kematangan fikirannya berfikir seperti orang dewasa.

Wednesday, November 5, 2014

Pendedahan Agenda Gelap REPROGRAMMING HISTORY OF MALAYA


1. Memandangkan gua banyak join underground grup yang terdapat ramai pakar2 sejarah sama ada dominan Melayu dan Dominan Non Melayu... Apa yang gua boleh tafsirkan sudah terdapat satu agenda halus di negara Malaysia ini untuk MENGUBAH SEMULA SEJARAH TANAH MELAYU secara sistematik dan senyap2...

Thursday, October 16, 2014

UK MPs pass motion to recognize Palestine as a state (from RT)


Thank you Mr. Galloway!

The British parliament voted in favor of a symbolic move to recognize Palestine as an official state, answering impassioned pleas by pro-Palestinian ministers and activists.
The vote, which took place on Monday evening, saw 274 MPs come out in support of the motion, while 12 voted against.

"This House believes that the Government should recognise the state of Palestine alongside the state of Israel as a contribution to securing a negotiated two-state solution,"
 the motion reads.

A number of politicians chose to abstain from the final vote, including Prime Minister David Cameron and Respect MP George Galloway.

While the motion passed with an overwhelming majority, it does not signify an official change in Britain’s position regarding the conflict between Israelis and Palestinians. The government may not officially recognize Palestine as a state, but Reuters notes that it can change that position if it feels doing so would be constructive to the peace process.

Despite many predicting that the motion would fall, MPs recognized it could set a precedent for the future of a Palestinian state. Some ministers, including Labour MP Grahame Morris, called it a “historic opportunity” to take a “small but symbolic” step to support self-determination for Palestine.

The debate on Palestinian statehood was the first hosted by the House of Commons since 2012, after an online petition calling for the motion gathered over 100,000 signatures.

The Swedish parliament also recently voted in favor of recognizing a Palestinian state earlier this month – becoming the first EU country to do so.
SUMBER

Monday, October 13, 2014

MENGBONGKAR SEJARAH MELAYU : PRIBUMI ASIA TENGGARA. (MESTI BELI & BACA!)


Melihat kepada tindakan sesetengah pihak yang secara terus menerus mempertikaikan dan menyelewengkan sejarah Bangsa Melayu bagi mencabar hak keistimewaan Bumiputera serta kedudukan Islam sebagai agama rasmi menyebabkan saya dan rakan blogger iaitu Srikandi dan Al-Semantani mengambil inisiatif tambahan untuk mengumpulkan serta menjawab topik-topik yang sering diputarbelitkan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab.

Cool Link's Mesti Clicks!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masuk Jangan Segan-Segan

Nak Ke Mana Pulak Tu?

Jangan Ke Mana-Mana!!

Wibiya Widget