Monday, March 28, 2011

Shacklesmith Memang PLAYBOY!!!!



Kata orang, kalau nak enjoy main game semua nie. Elok main masa tengah hidup single. Bukan ape, bila kita dah ada awek. Apa perasaan awek kita bila tengok pakwe dia asyik melayan game ajer 24/7 sampai takde masa nak beramas mesra dengan kekasih. Almaklumlah, Bila hari weekend masa takde kuliah ataupun kerja mesti si pakwe cari alasan nak elak dating sebab nak habiskan satu level dalam game. Yelah kan bro, hari mana lagi kita si lelaki betul-betul free. Takkan saje-saje mintak MC sehari semata-mata nak habiskan game tu kot. Oleh itu, adakah sepatutnya seorang lelaki patut menghapuskan habit bermain games semata-mata demi memuaskan hati kekasihnya?.

Bagi pendapat Shacklesmith lah, saya akan kata tidak. Kenapa?. Well, kerana games tu bukan sekadar bermain untuk suka-suka atau nak seronok. Tapi ianya adalah satu 'passion' sebab bagi kami lelaki-lelaki penggemar permainan video ini. Sesuatu games itu adalah hasil masterpiece yang sungguh bernilai dan ianya perlu dihayati dengan lebih mendalam seperti hingga separuh jiwa raga itu. Hehe, macam girl's semua bila tengok drama ngan novel cintalah. Mesti menangis kan?. Begitulah juga kami lelaki pencinta games ni tapi takdela sampai mengeluarkan air mata semua. Cuma, sekadar naik hangin sikit jela bila tak dapat pass satu level. Lepas dapat setelkan level tu. Barulah dapat rasa lega beb.

So, camner nak survive kalau ade balak yang kaki main game tu erk?. Ikut cara Shacklesmith lah, sebagai kekasih kita haruslah memahami perasaannya. Okeylah aku bagi point of view seorang lelaki. Bagi akulah, kalau dah pakwe tu giler games terima jela dengan seadanya sebagaimana pakwe tu menerima anda yang gila shopping sakan dan novel cintan juga. Lelaki juga nak difahami perasaannya. Kalau boleh join la skali bila dia main. Bukan lah susah mana pun. Ikut-ikut jelah kepala, ingatlah kalau anda buat begitu bertambah sayang dia dibuatnyer. Chewahh.

Disini Shacklesmith nak bagitaulah sapa-sapa yang cakap hanya lelaki singles saje yang boleh main games tapi yang dah berpunya tidak. Siapa kata begitu? Abang ipar saya sendiri yang bekerja sebagai pilot pun manfaatkan gaji besarnya untuk beli X-Box 360 dua tahun lalu pun kakak saya tak bising. Malah, sporting ajer akak saya tu. So, bagaimana pula anda?.

Shacklesmith : Saya mengaku, Saya Memang PLAYBOY <<< Gila Games


Thursday, March 24, 2011

An Unfortunate Tweets by Someone...

Tiga hari lepas Shacklesmith bukak Twitter. Dan yang tidak sungguh disangka sekali, Shacklesmith terbaca satu tweet's daripada seorang artis dari seberang yang aku respek jugak la sejak dari awal kemunculan dia. Terkedu jugak membacanya, apakah dosa artis kita sehingga dipandang begitu. Katanya itu memang ada kebenarannya. Tapi satu jer yang Shacklesmith rasakan. Dorang tu perfect sangat ke?


Baca dan renungkanlah wahai rakyat Malaysia yang menjadi pencacai setia artis dari negara seberang tambak berkenaan. Bila mereka masuk cari makan kat negara kita, macam-macam publisiti mereka dapat. Tapi apalah artis kita di mata mereka?. Sedarlah, di negara mereka kalau tak terbitkan album atau lagu English jangan haraplah nak dapat market tapi setakat kat Malaysia ni buatlah collaboration's atau duet dengan artis Melayu kat Malaysia sekalipun gerenti meletup punya. Sampaikan Xfresh fm yang sepatutnya keudarakan lagu dari hasil karya anak tempatan pun masukkan sekali lagu artis dari Kota Singapura ni. Sedarlah wahai gergasi media Astro, Media Prima dan mahupun media cetak seperti Utusan, NST, Star Publication dan Karangkraf sekalipun, walau sebanyak mana coverage mereka dapat tapi apakah ianya sihat untuk industri hiburan kita sendiri?. Sudahlah terpaksa bersaing dengan penggiat seni dari Indonesia yang semacam memperlecehkan industri kita sendiri, inikan pula dengan artis Singapura yang kita anggap sebagai saudara kandung sendiri.

Shacklesmith sedar, yang aku ni bukan wartawan hiburan yang suka menjaja gosip murahan di koran-koran akhbar dan majalah. Tapi moga ini menjadi kesedaran bagi kita tentang sikap 'senang bagi muka' kita terhadap artis luar yang datang mencari makan di sini. Untung emosi kita rakyat Malaysia tidak seperti rakyat Indonesia

Sekian,

Tuesday, March 22, 2011

Anda Gila K-Pop??

AMARAN : Entry Ini Mungkin Tidak Sesuai Untuk Kanak-kanak!!

Annyeong Haseyo!! (안녕하세요!!)

Korang semua minat K-Pop tak? Tak kisahlah minat biasa-biasa je ke ataupun taksub menggila babi bagai nak rak. Tapi bukan aku nak katalah, semenjak fenomena filem drama Winter Sonata tahun 2002 tu segala bentuk hiburan dari negara yang terpecah dua tu diterima dengan seadannya oleh warga Malaysia khasnya golongan muda. Masa tu takdelah fanatik sangat budak-budak kita menelan bulat-bulat fenomena kegilaan budaya kuning tulen dari semenanjung Asia Timur tu beb. Tapi apa yang aku tengok semenjak 2 tahun ni dah makin menjadi-jadi. Tulah, dari drama Boy's Before Flower, Boy's Over Flower dan mungkin jugak Boy's After Flower sampai kepada band boy's dan band girl seperti Beast, SHINee, 2AM, 2PM, 8Eight dan semestinya untuk tatapan jejaka-jejaka pria idaman Malaya sekalian seperti WonderGirl's, SNSD (Girl's Generation), 4minute dan banyak lagi.
Jejaka-jejaka yang menjadi idaman hati kalbu gadis Malaya

Sopan sungguh gadis idaman pria malaya ini memakai hanbok
Dan tak lupa juga kepada penyanyi solo seperti Rain yang berlakon dalam filem Ninja Assassin's dan menjadi jurucakap kepada syampu Clear for Men. (aku pakai jugak syampu tu sekali dua tapi bukan sebab dia erk.. haha).
Nama saya Rain!! Tiada lagi kelemumur
Kalau nak diikutkan sejarah pun Winter Sonata ni bukannya pelopor kepada demam kegilaan K-Pop di seluruh dunia. Yang tupun setakat kat Malaysia ni ajer, seingat aku dari tahun awal 1990an lagi. Antara pioneer tersebut adalah Seo Tai-ji & Boys dan kumpulan Deux. But anyway, masa tu memang takde sape pun nak ambik peduli pasal K-Pop nie sebab budak-budak perempuan masa tu (yang mana sekarang ni digelar akak-akak kitalah) tengah gila kemaruk dengan kumpulan local band boy seperti 4U2C, Nico ngan KRU. Nak buat macam mana kan? Tapi betul ke kita rakyat Malaysia ni buta 'K-Pop' masa tu..?? Nah, jom tengok apa pengaruh dari Korea yang kita dapat masa dulu-dulu (sebelum kegilaan sebenar K-Pop sekarang).


Hah, yang atas ni korang sedia maklumlah, barang-barang elektroniknya disebarkan dengan secara meluas dekat Malaysia ni semenjak tahun 1990an lagi (betulkan saya kalau tersilap). Sebut ajelah apa produk yang depa keluarkan macam TV (PLASMA, LCD, LED), DVD player, radio hi-fi, peti ais dan macam-macam lagilah. Dan la ni, barangan elektronik seperti Smartphone-nya pula jadi rebutan rakyat berpendapatan tinggi. Kat rumah aku pun guna TV dan radio buatan LG jugak. Anyway, korang mesti ingat peti ais yang ade TV LCD tu kan?. Who's great idea is that? Nampak gayanya bolehlah orang gaji Indon kita curi tulang melayan sinetron kat dapur kan.



Yang tu baru barangan elektrik dan elektronik. Mari kita sentuh produk automotifnya pulak.


Kalau korang perhatikan betul-betul di jalan raya. Memang bersepah kereta buatan Korea ni beb. Macam-macam jenis ade samada dari Sedan, 4WD, MPV dan sebagainya. Bukan setakat yang 'ori' jer fellas. Belum campur rebadged lagi. Mana lagi kalau bukan Naza dan Inokom. Terima kasih kepada mereka kerana membawa kereta buatan Korea ke sini. Tapi perlu diingatkan, rebadged tetap rebadged. Takkan sampai ke tahap kereta nasional punya bro.

Yang ni konfem korang budak gila gadget meleleh air tengok punya. Lagi-lagi kalau yang tak berkemampuan nak angkut sebijik bawak balik rumah. Yelah, kalau yang masih belajar tu. Nak harapkan biasiswa nanti makan-minom tak tertanggung, apa lagi kalau gaji kerja part-time (tak taulah kalau korang jenis boros bagai nak mampus). Harap bersabar jelah dulu ya, aku pun belum terbeli lagi semua ni. Tunggu cukup bulan baru aku angkat satu.
Yang ini adelah Samsung Galaxy S, pencabar terdekat iPhone 4 buat masa ni. Powered by Android OS. I heard that this baby will make an iPhone look like a joke.

Yang ni pulak Samsung Galaxy Ace. Guna Android jugak macam Galaxy S cuma lebih murah lagilah. Spec's nya lebih kurang sama iPhone 3GS. Aku pun pelik macam manalah Galaxy S yang keluar dulu.

Ini bukan smartphone ye. Ini tablet computer. Step aside iPad. Definitely, i gotta have this baby next summertime!!.




Cukop sekadar gajet keluaran Samsung jelah yang aku boleh bagi. Tak larat nak bagi banyak-banyak. Rasa-rasa barang elektrik macam peti ais dan mesin basuh tak perlulah aku tunjukkan erk. Okay, kita masuk bab artis pulak. Hah, yang ni konfem korang tak sabar-sabar punyalah. Let's start with..
Our all time favorite babe, Lee Hyori


Still adorably cute as ever



Latest shot's for Cosmopolitan!!
Orait jejaka malaya sekalian, tak cukup lagi ke?. Nah aku tambah LAGI, LAGI dan LAGI and MORE! Buat pembaca kaum hawa pula (kalau y'alls bacalah) jangan risau. Shacklesmith takkan menghampakan anda semua. Perkenalkan
     
Jejaka idaman Cik Mek Pasir Mas hari tu

Beast spirit!!

Wow, OMG!! 

Amacam ladies?. Puas hati tak?. kepada brader-brader semua jangan lari lagi.. aku tau korang tak berapa minat K-Pop menggila sangat macam awek korang.. Tapi aku ada cara nak buat korang dapat follow gak jejak bakal bini korang tu nanti. Nah, aku bagi baik punya. Model car show yang paling terkenal dengan favorite shot's dia. Saya perkenalkan..

Park Hyun-Sun!!!




So, amacam? puas hati tak bro semua..? haha, itulah shot yang paling disukai para jurufoto Korea sekalian kalau nak tangkap gambar Park Hyun Sun yang kiut-miut ni. Diharapkan anda yang tak suka jangan 'butthurts' ok :)
Shacklesmith bergurau ajer.. 

Okey sekian terima kasih
Adios~~

Shacklesmith : Aku ni suke bergurau orangnya. Diharapkan sesiapa yang minat gila pada K-Pop jangan marah saya ye :). Salam

Thursday, March 17, 2011

Isu Berkaitan IT : Perihal Jenayah Siber Bahagian 2

Ini merupakan sambungan dari bahagian yang pertama, bagi sesiapa yang tak baca lagi. Sila-silalah kan diri tu untuk menjenguk entry tersebut dan baca sampai habis kalau berminat. Di sini Shacklesmith sekadar ingin berkongsi pengetahuan tentang alam siber ini. Maklumlah, aku ni baru belajar. Jadi kan elok kita berkongsi. Sama-samalah kita memperkembangkan ilmu pengetahuan alam maya ini walaupun susun aturnya sedikit berterabur akibat ketidak serasian Microsoft Word dengan Blogger.com ini. Jadi kurangkan berpolitik dan bergosip dan mari tingkatkan ilmu pengetahuan kita demi menempuhi era globalisasi ini.

Bahagian 2

Contoh bentuk-bentuk jenayah siber
1.      Spam
Ø Merupakan satu kaedah penghantaran emel  secara pukal untuk tujuan komersial secara sah ataupun tidak sah mengikut tahap-tahap undang-undang. Oleh kebanyakan individu yang menggunakan internet. Emel pukal ini biasanya dianggap sebagai sampah dalam folder mereka dan tidak diperlukan langsung. Penggunaan emel sebagai medium penghantaran pukal spam telah berkembang semenjak dekad 1990an lagi. Botnet atau sebuah rangkaian komputer yang dijangkiti virus telah dikenalpasti mengedarkan sebanyak 80% spam di seluruh dunia. Disebabkan kos penghantaran ditanggung oleh penerima dan pembekal barangan yang dipasarkan. Ianya dianggap cara pengiklanan yang paling menguntungkan.

2.      Fraud (Penipuan Maklumat dan Identiti)
Ø Merupakan satu kaedah yang digunakan oleh penjenayah siber untuk mengeksploitasikan individu lain untuk membolehkan atau menghalang dari melakukan sesuatu yang mendatangkan keuntungan atau kerugian kepadanya. Dalam konteks tersebut, penjenayah akan melakukan pelbagai cara untuk;
i)                    Mengubah input komputer dengan cara yang tidak sah. Ianya memerlukan sedikit kepakaran dan bukan jarang dilakukan oleh pekerja biasa yang tidak professional.
ii)                  Mengubah, memusnahkan, menyekat atau mencuri output bertujuan untuk menyembunyikan transaksi. Ini amat sukar untuk dikesan.
iii)                Mengubah atau memadamkan data yang disimpan.
iv)                Mengubah atau menyalahgunakan peralatan sistem atau pakej perisian yang sedia ada. Termasuk juga mengubah dan membangunkan kod untuk tujuan penipuan maklumat
Ø Terdapat beberapa cara penipuan dengan menggunakan komputer termasuk penipuan bank, pencurian identiti, peras ugut dan pencurian maklumat sulit.
Ø Pelbagai penipuan perniagaan dalam internet yang menyasarkan kepada pengguna.

3.      Kandungan yang tidak senonoh dan bermoral
Ø Sesetengah kandungan laman web mungkin mengandungi kandungan yang tidak menyenangkan mana-mana pengguna yang tersinggung dengan kandungan tersebut atas dasar tidak sepadan dengan norma budaya, adat dan agama sesetengah tempat yang terlibat.
Ø Beberapa negara di pelusuk telah mengehadkan had seperti kebebasan bersuara dan mengharamkan penyebaran maklumat yang berbaur hasutan, perkauman, ancaman politik dan fitnah durjana yang boleh mengakibatkan kebencian dan boleh menggugat keharmonian dan keamanan negara tersebut.
Ø Undang-undang berkaitan dengan pornografi adalah berbeza mengikut sesetengah negara akan tetapi yang paling disekat dan diharamkan adalah pornografi melibatkan kanak-kanak dan remaja bawah umur.

4.      Cyberstalking
Ø Pada dasarnya, kaedah jenayah ini mungkin dilihat sebagai ancaman atau bukan ancaman bagi sesetengah individu. Kegiatan jenayah ini biasanya menyasarkan mangsa berdasarkan jantina, bangsa, agama, kerakyatan ataupun orientasi seks mangsa tersebut. Punca utamanya, adalah diskriminasi dan faktor dendam kesumat ke atas mangsa.
Ø Walaubagaimanapun, selain dari  faktor di atas. Faktor bermotifkan rompakan dan persaingan dalam politik dan perniagaan boleh diambil kira.
Ø Perlakuan jenayah ini biasanya berlaku dalam ruangan chatroom, blog, emel dan laman ruangan rangkaian social. Sebarang komen yang berbaur ancaman akan dianggap sebagai peras ugut.

5.      Keganasan Siber
Ø  Terdapat peningkatan masalah Internet dan pelayan komputer dikesan semenjak tahun 2001 lagi. Ianya bermula dengan berlakunya penggodaman laman rasmi kerajaan, wakil kerajaan.


Sejarah kes berkaitan dengan jenayah siber bermula dengan terciptanya virus komputer ketika era 1980an lagi.Virus-virus tersebut dikenali sebagai Brain, Vienna, Cascade dan sebagainya. Virus Brain contohnya yang dicipta oleh warga Pakistan, Basit dan Amjad Farooqi pada tahun 1986. Selain itu, kes jenayah siber tidak terhad pada penggunaan virus semata-mata sahaja. Bahkan juga menggodam dan mencuri data melalui rangkaian komputer. Berikut adalah senarai kes berkaitan dengan jenayah siber dari tahun 2000;
1.      Mei 2000:
Sejenis virus komputer yang dikenali sebagai ILOVEYOU yang dibangunkan oleh dua orang pengaturcara muda yang berasal dari Filipina merebak dengan pantas dari negara ke negara Barat menyebabkan kerosakan sistem emel.
2.      Ogos 2003:
Hampir seluruh bank-bank utama di Amerika Syarikat, Britain dan Australia lumpuh sama sekali akibat diserang phishing.
3.      September, Oktober 2003:
Dalam usaha mencuri maklumat mangsa, para phisher telah mula meniru laman web seperti Pay-pal.com dengan memaparkan ciri-ciri seperti laman web yang asli.
4.      Disember 2003:
Para phisher laman web perbankan dengan mempergunakan laman tersebut sebagai latarbelakang dan menghantar pop-up login palsu kepada mangsa untuk dicuri maklumatnya.
5.      Februari 2004:
Cara yang lebih teratur mula muncul, selepas mangsa memberikan maklumat peribadinya. Mangsa akan dibawa ke laman sebenar yang disasarkan. Pendekatan psikologi ini amat memudahkan para penggodam ini untuk membuang rasa curiga di kalangan mangsa.
6.      Jun 2004:
Sejumlah besar laman web di Amerika Syarikat dikhuatiri virus yang berupaya mencuri maklumat peribadi para pelawatnya. Selepas menceroboh komputer mangsa, ia menunggu mangsa untuk login ke laman akaun bank mereka dan melancarkan pop-up login-nya sendiri.
7.      Julai 2004:
Para phisher mula menyasarkan laman sembang online chat pula.
8.      Ogos 2004:
Ketika pilihanraya jawatan Presiden Amerika Syarikat, beberapa orang phisher telah menggunakan identity seakan-akan calon presiden. Senator John Kerry demi mendapatkan derma yang diberi rakyat Amerika.
9.      October 2004:
Buat pertama kalinya di dunia, dua orang lelaki dan dua orang wanita yang disyaki terlibat dalam jenayah phishing ini didakwa di Mahkamah London.
10.  Disember 2004:
Digital Phishnet, sebuah rangkaian penguatkuasaan yang merupakan gabungan antara industri dan pihak berkuasa mula ditubuhkan untuk menahan dan mendakwa sesiapa yang disyaki terlibat dengan jenayah ini.
11.  Februari 2005:
Sebuah scam lebih sofistikated melibatkan PayPal mula muncul, selain meminta emel mangsa untuk dicuri. Para penjenayah ini mencuri maklumat kewangan peribadi mangsa dengan member emel tambahan kepada akaun PayPal mereka. Ini kerana seperti laman web lain, emel pengguna juga boleh ditukar.








 Rujukan

http://ms.wikipedia.org/wiki/Jenayah_siber

Saturday, March 12, 2011

Melayu Buta Sejarah (2) Volume I

 

BAB 2 : Suka berpolitik punca Melayu buta sejarah?
Pada minggu lalu saya telah menyentuh permasalahan sikap buta sejarah dikalangan anak muda Melayu dari perspektif sosial dan pendidikan. Kini, seperti yang telah dijanjikan. Saya akan menyentuh pula dari aspek politik. Baiklah wahai pembaca sekalian, saya mulakan bicara ini. Jika dilihat semenjak dari sebelum merdeka lagi, bangsa Melayu dan politik itu tidak dapat dipisahkan bagai aur dan tebing. Ini kerana politiklah yang menjana perkembangan modenisme Melayu itu sendiri. Politik memainkan peranan penting membentuk jatidiri  dan masa depan insan Melayu itu sendiri. Mana taknya, Melayu amat berpegang teguh kepada apa yang diperjuangkannya. Ada yang taksub, ada yang suam-suam kuku perjuangannya. Namun, kuasa politik adalah matlamat utama perjuangan mereka. Kuasa itu tidak sama ada maruah, pangkat, darjat, atau harta semata-mata. Ada yang tidak terlibat ke dalam kancah sedemikian walaupun hanya sebagai penyokong tegar. Mereka yang dari peringkat akar umbi inilah yang bersusah payah berjuang untuk ketua mereka yang bersenang-lenang di peringkat atasan. Mereka bersengkang mata menampal poster, menulis blog dan berkempen habis-habisan sehingga habis penuh ruang di rumah dan keretanya dihiasi risalah politik sampai habis anak beranak dan saudara maranya menjadi taksub parti dan tokoh politik menggila bagai nak rak seperti mereka. Setidaknya, politiklah yang mempengaruhi kehidupan seharian orang Melayu khasnya di zaman moden.

Perkembangan siasah Melayu di zaman moden ini telah bermula semenjak awal kurun ke-20 lagi. Ianya telah dibawa oleh golongan pelajar yang pulang dari Timur Tengah.  Walaupun belum menubuhkan sebarang parti politik (bukan PKM yang didalangi kaum Cina), tujuan utama mereka adalah menjalankan reformasi sosial dikalangan orang Melayu yang dibelenggu penjajahan imperialis barat. Gerakan reformis yang dikenali sebagai Kaum Muda ini membawa pulang bersama apa yang mereka telah pelajari di Timur Tengah dahulu. Antara usaha mereka adalah membawa dan menggalakkan usaha penerapan nilai-nilai Islam yang lebih syumul dan berfikiran lebih moden sesuai untuk membentuk jatidiri yang lebih tinggi demi emansipasi anak bangsa itu sendiri. Kurun ke-19 merupakan bermula titik hitam dalam sejarah perkembangan Melayu di Nusantara sehingga hampir membawa kepada Zaman Gelap bangsa itu sendiri ini kerana mereka tidak mampu mengalahkan kuasa Imperialis Barat yang lebih maju akibat Revolusi Perindustrian dan kesilapan pemimpin mereka sendiri tersilap mencaturkan survival mereka sendiri. Justeru, pelajar-pelajar atau mahasiswa Melayu yang pulang menuntut dari Timur Tengah inilah menjadi harapan mereka. Pelbagai surat khabar dan majalah diterbitkan sehingga mencetuskan Revolusi Intelektual dikalangan orang Melayu. Sebelum itu di tanah jajahan Belanda yang kita kenali sebagai Indonesia kini pula terdapat dikalangan golongan bangsawan dan terpelajar. Sehingga tahun 1930an, muncul pula tokoh gerakan nasionalis Islam di Mesir iaitu As-syahid Hassan Al-Banna yang memimpin gerakan pembebasan Mesir dari cengkaman dan pengaruh British selepas ianya ditakluk dari Khalifah Bani Uthmaniah. Gerakan ini melahirkan pertubuhan Ikhwanul Muslimin yang kita kenali hari ini. Api perjuangan ini kemudian menyemarak sehingga ke Nusantara sehingga tertubuhnya Kesatuan Melayu Muda pada tahun 1938 di Maktab Perguruan Sultan Idris Perak. Ini hanya merupakan titik tolak perkembangan politik Melayu zaman moden pra Perang Dunia Kedua.

Perkembangan politik awal Melayu telah bermula sejak zaman feudal lagi. Iaitu dari zaman Funan, Javaka dan Srivijaya lagi. Malahan kemungkinan besar lebih awal dari itu. Ianya lebih berorientasikan kepada pemerintahan beraja dan segalanya tertakluk pada kuasa dan budi bicara Raja itu sendiri. Tidak seperti zaman sekarang yang mengamalkan demokrasi berparlimen. Segala jawatan seperti pembesar, laksamana, mahupun hulubalang dilantik oleh Raja dan tidak boleh dipersoalkan sama sekali. Jika tidak, ianya dianggap sebagai menderhaka kepada Raja. Raja dianggap sebagai titisan dewa. Selepas kedatangan Islam, kepercayaan tersebut diubah dan Raja tidak lagi dianggap sebagai demi-god ruler tetapi sebagai ketua agama dan pentadbiran negara. Gelaran juga telah diubah kepada Sultan. Meskipun begitu, Sultan tetap merupakan absolute ruler di negara yang diperintah tersebut. Sementara diperingkat bawahan juga tidak kurang hebatnya. Barisan kepimpinan yang dilantik Raja sendiri bertujuan untuk membantu baginda Raja melicinkan pentadbiran sekaligus memudahkan pembahagian kerja seperti Bendahara, Temenggung, Laksamana dan sebagainya yang sama dengan tugas-tugas Menteri dan Ahli Parlimen di zaman moden walaupun politik kepartian tiada dalam kamus orang Melayu ketika itu. Persaingan antara pemimpin-pemimpin ini tetap ada dan kadangkalanya, it get's bloody for a reason. Itu baru krisis dalaman antara pemimpin, belom campur lagi hubungan diplomatik di antara kerajaan-kerajaan Melayu.

Sejarah mencatatkan peperangan di antara kerajaan Melayu pra-Islam seperti Sailendra, Srivijaya, Langkasuka dan Champa. Salah satu peperangan yang terbesar sehingga memiliki pengaruh sehingga kini adalah penaklukan Langkasuka oleh Srivijaya. Walaubagaimanapun ada sejarawan mencatatkan penaklukan tersebut adalah mungkin campurtangan diplomasi penguasa Srivijaya. Akan tetapi kemungkinan besar peperangan tersebut tidak mungkin boleh dielakkan kerana kita faham sikap orang Melayu yang mudah memberontak. Saya pernah terbaca peristiwa peperangan kerajaan Sailendra menyerang Kota Kauthara milik kerajaan Champa pada tahun 787 Masihi untuk merebut mukhalinga dari sebuah kuilnya.  Kesan penaklukan itu kita boleh lihat dari segi bahasa pertuturan orang Melayu di kawasan utara dan pantai timur semenanjung. Ini kerana jika tidak berlaku penaklukan tersebut, bahasa yang dipetuturkan oleh orang Melayu dikawasan tersebut tidak boleh difahami oleh orang Melayu yang bukan dari kawasan yang sama. Jika tidak pasti bahasa yang mereka pertuturkan adalah bahasa Aceh-Chamik dan bukannya bahasa Malayik yang dijadikan bahasa kebangsaan Malaysia, Indonesia dan Brunei. Ada fitnah yang mengatakan bahawa mereka asalnya bertutur dalam bahasa Mon Khmer tetapi itu tidak benar sama sekali dan telah dipatahkan hujahnya. Oleh itu, tak payahlah sang totok ultra-kiasu nak berteriak bahawa orang Melayu Kedah dan Kelantan ini adalah pseudo-Malay kerana hujah anda tidak laku lagi. Hanya si bodoh seperti Michael Chick dan John Doe sahaja yang buta-buta percaya fitnah dajal ini. Kita tinggalkan persoalan bahasa dan asal-usul Melayu Langkasuka. Mari kita kembali kepada topik politik Melayu zaman silam. Apakah selepas penaklukan tersebut tiada lagi bibit-bibit konflik di antara Melayu Langkasuka dan Melayu Srivijaya?.  Pernah saya dengar kebangkitan kerajaan Kedah pada kurun ke-11 menentang Srivijaya. Apa yang pasti, kesan perbezaan dan ketidaksefahaman antara Melayu yang di atas dan di bawah itu boleh kita lihat pada senario politik zaman sekarang iaitu di abad ke-21. Anda semua tahu kan pasal parti politik tersebut.

Senario peperangan di antara kerajaan-kerajaan Melayu tidak terhenti setakat zaman pra-Islam sahaja. Penguasaan oleh Majapahit yang berpusat di Jawa dan kebangkitan Melaka sebagai pewaris Srivijaya telah sedikit sebanyak merubah suasana geo-politik pada zaman medieval tersebut. Constant warfare adalah lumrah kerajaan-kerajaan di dunia Melayu seperti di Eropah dan negara Asia lain misalnya. Pernah berlaku konflik di antara Kerajaan Chermin yang merupakan perikatan Pasai, Kedah, Kelantan dan Champa dengan Kesultanan Melaka yang berakhir dengan perkahwinan diraja di antara kedua putera dan puteri kerajaan Melayu tersebut. Perang ini mungkin kesinambungan kepada peperangan Kerajaan Srivijaya dan Langkasuka. Peperangan terus mewarnai senario politik Melayu dahulukala selepas kejatuhan Kesultanan Melaka seperti peperangan antara Kesultanan Aceh dan Johor-Riau. Begitu juga antara kerajaan lain di Nusantara. Selepas kurun ke-17 Masihi, berlaku satu penghijrahan besar-besaran kaum Bugis/Makasar dari Sulawesi ke seluruh kepulauan Melayu sehingga menyebabkan beberapa kerajaan di Alam Melayu lain turut bergoncang dan terasa tempiasnya. Ianya dikenali sebagai 'Bugis Invasion', seperti Norman Invasion di Eropah pada kurun ke-10 Masihi. Mereka memainkan peranan dalam membantu pemberontakan Trunajaya di Pulau Jawa dan krisis pewaris Sultan Mahmud mangkat dijulang. Kekuasaan mereka mampu menggoncang dan menggugat Belanda yang merupakan kuasa besar angkatan laut dunia ketika itu. Krisis Bugis dan Minangkabau sejurus selepas peristiwa krisis pewaris Sultan Mahmud itu merupakan turning-point dalam senario politik Melayu di Nusantara. Ini kerana peperangan di antara mereka lebih bersifat antara warlord's diraja suku Bugis dan Minangkabau dalam membentuk pengaruh perdagangan dan kuasa politik. Selain Minangkabau yang berpusat di Negeri Sembilan. Beberapa kerajaan Melayu lain seperti Kedah dan Terengganu turut tergugat dengan pengaruh yang dimiliki oleh warlord's Bugis. Kedah misalnya, pada tahun 1780an pernah meminta bantuan British di India untuk membantu mereka menentang Siam Thai dan menyingkirkan mercenary Bugis dari Kedah. Kesempatan juga diambil selepas kekalahan teruk Bugis ke atas Belanda dalam usaha penaklukan Melaka yang dipimpin As-syahid Almarhum Raja Haji Fisabillillah untuk berpakat dengan Terengganu untuk menyerang Selangor dan Johor-Riau sekaligus menghalau orang Bugis dari sana. Walaubagaimanapun, ianya menemui kegagalan kerana Sultan Kedah telah dikhianati oleh Francis Light yang mengingkari perjanjian mereka itu. Walaupun pernah berlaku peperangan di antara kuasa-kuasa Melayu pada kurun ke-18, pernah tercatat perikatan atau alliance di antara warlord's Bugis dan Minangkabau dalam usaha mereka menentang Belanda kafir laknatullah. Gabungan di antara mereka sedikit sebanyak mencetuskan kegusaran kepada Belanda sehingga membawa kepada bankrupsi secara total VOC pada tahun 1790an akibat peperangan menentang mereka itu.

Kini, jika dilihat kembali. Sejarah perkembangan politik Melayu itu telah berjalan dalam jangkamasa yang begitu lama sekali. Ianya tidak kepada perjuangan menuntut kemerdekaan sahaja. Malahan sejak zaman feudal lagi. Apa yang saya perkatakan sebagai Bugis Invasion itu juga memiliki profound effect ke dalam kancah politik Nusantara dan Malaysia secara amnya dalam politik moden. Selain Melayu suku Bugis, kaum Melayu yang tinggal di utara semenanjung dan Minangkabau bersama suku-suku Melayu yang lain turut mewarnai senario politik Melayu di zaman moden walaupun pengaruh mereka tidak seberapa menyerlah. Kaum Melayu di pantai timur juga tidak kurang hebatnya dalam bidang politik. Walaupun era peperangan antara warlord's Melayu di zaman feudal dahulukala sudah berakhir dan dunia politik sudah memasuki era demokrasi berparlimen. Sememangnya, Melayu dan politik tidak boleh dipisahkan. Bangsa mana yang tak boleh hidup dengan berpolitik?. Politik itu simbolisme ketamadunan sesuatu bangsa.

Sekian,

Shacklesmith : Sabar ya, belum habis Bab 2 lagi. Itu baru aku sentuh politik Melayu zaman dulu. Dalam volume 2 aku akan sentuh pasal politik Melayu zaman moden dan bagaimana politik menyebabkan Melayu buta Sejarah.

Wednesday, March 9, 2011

Pergi Mampus Dengan Sosialisme!!!

Kasihan Blogger Tukar Tiub.


Terus terang, saya tidak mengenali beliau secara peribadi. Sebelum wujudnya dunia blog saya kenali beliau kerana seorang yang aktif dalam gerakan pelajar. Saya kesal kerana belum menonton 'magnum opus'nya, Dari Jemapuh ke Manchester. Kata orang, karyanya itu gagal 'connected' dengan penonton tempatan. Maklumlah, beliau terlalu idealist, lama pula duduk di negara omputih.

Beliau dibenarkan pulang ke Malaysia, dan ketika era reformasi sekali sekala nampak kelibat beliau semasa berdemo. Kadang-kadang, saya terbaca tulisannya - dalam Inggeris - dibeberapa majalah. Ketika itu blog belum ada, mungkin  kerana itu beliau memilih media konvesional.

Hishamudin Rais mampu menulis dengan baik, apabila saya membaca tulisannya ketika dia 'waras'. Tulisan 'waras'nya sering diterbitkan dalam Malaysia Kini, kadang-kadang Sun. Di mana-mana dalam tulisannya, masih nampak api kemarahan yanng belum padam. Maklumlah, beliau bekas 'the angry young man' yang sudah tua.

Hishamudin Rais  dilahirkan memberontak. Memberontak kerana beliau dilahirkan. Memberontak kerana dunia beliau tinggal ini tidak sempurna. Memberontak terhadap ketidakadilan sosial. Memberontak terhadap kesenangan insan-insan lain. Memberontak terhadap kesusahan mungkin buatan beliau sendiri. Memberontak terhadap kejayaan orang. Memberontak terhadap kegagalan sendiri. Memberontak tanpa sebab.

 Rebel without a cause.

Dalam kedudukan Alexa blog di Malaysia, beliau sering duduk dibelakang Tranukite, dalam top 5. Ini menunjukkan beliau seorang yang 'berpengaruh'. Dalam negara demokrasi, beliau gunakan apa saja, malah ada gambar lubang anus untuk mengalahkan kerajaan yang beliau benci. Apalagi trademark 'KAH KAH KAH KAH KAH KAH' dan "WOIT'nya.

Berpengaruhkah beliau? Wallahualam.

Beliau sering menggalakkan anak muda - terutama mahasiswa - agar turun ke jalanan memprotes kekejaman kerajaan. Sebagai role model, beliau sendiri gagal. Gagal menjadi seniman ampuh. Gagal menjadi 'Che Guevara'. Gagal menjadi director sehebat Kubrick atau U-wei Shaari. Gagal jadi pemikir yang bernas. Gagal juga sebagai professional agitator seperti Stalin.



Kasihan dia kerana dilahirkan dibumi yang salah dengan masyrakat yang salah. Beliau berbakat, tetapi gagal mengembangkannya kerana terlalu marah. Marah hingga ke tua. Ketawa puas-puas dengan lelucon politik. Habis ketawa nanti mati dan sirna dari masyarakat Melayu.


Kasihan Tukar Tiub. 
Tolong jangan berhenti ketawa kerana apabila ketawa terhenti, anda mungkin diketawakan.

Dipetik dari Bloggenstarz

Shacklesmith : Dulu masa aku baca Mastika, selalu jugak baca artikel orang tua ni. Tak habis-habis kutuk kapitalisme seolah-olahnya itulah punca segala sial yang berlaku kat dunia kita yang fana ini. Kadangkala aku tertanya jugak, betul apa yang dia ni cakap. Dan aku tak nafikan segala kepincangan seperti krisis yang kita hadapi selama ini adalah akibat dari kapitalisme sendiri. Cuma bila aku terfikir sejenak, bukankah dengan sistem kapitalisme inilah yang memudahkan kita berdaya saing dalam bidang perniagaan. Nak buat bisnes pun tiada siapa yang nak kacau. Kalau nak dibuang ganti dengan apa? komunisme kah. Boleh kah kita hidup dengan sistem yang mengongkong kehidupan kita ini?. Konfem tak boleh punya. Sebab kita adalah berjiwa free spirited, mana mungkin kita boleh dikawal sistem yang mengunci jiwa jasmani dan rohani kita. 

Dulu aku juga merupakan seorang sosialis tatkala di zaman ku meningkat dewasa. Bagaimana aku terpengaruh dengan fahaman yang maha menyesatkan ini?. Kerana aku dipengaruhi oleh bacaan berkaitan dengan sejarah Revolusi Perancis, Bolshevik, Revolusi Syiah Iran dan sebagainya. Kata-kata tokohnya membuatkan jiwa naluri aku bergelodak untuk turut memberontak menentang sistem yang sedia ada. Tapi apakan daya, bila aku fikir semula. Apa faedahnya kalau aku memberontak?. Elok sangatkah buat anak cucu aku, TIDAK SAMA SEKALI!!! Sistem sosialisme tidak bersesuaian dengan Islam yakni agama ku anuti, GAGAL SECARA TOTAL UNTUK MENGADAPTASI NORMA KEHIDUPAN MASYARAKAT SETEMPAT.

Lihat saja di Korea Utara, 'demokratik' kah sangat rejim wangsa Kim itu?. Nak berperang dengan saudara di selatan sampai habis pun segala hasil cukai dan bahan mentah diperosah sehingga rakyat kebuluran.  Cuba lihat di Asia Tengah, apa faedah yang warga bangsa Turkic itu dapat?. Hampir seluruh di antara mereka telah di-Rusia-kan dengan nama belakangmereka ditambah ov dan ova. Dimanakah jati diri mereka yang kononnya berketurunan Genghis Khan dan Tamerlane?. Hilang sama sekali dalam lautan komunisme sistem dajjal yang maha menyesatkan. Lihatlah saja di Yaman, ternyata dengan mencampurkan dengan ideologi Wahabi (Khawarij moden) hanya membawa bencana dari rahmat. Iran, kenapa saya katakan juga negara sosialis?. Sebab pemerintahnya memerintah sebijik macam Komunis. Itu ini disekatnya, sampai rakyat tertekan sehingga ke tahap membenci agama sendiri (read, Syiah bukan Islam, Syiah memang SESAT). Lihat sajalah perangai budak perempuan Iran kalau di luar negara. Tudung hijab entah ke mana. Kalau yang lari ke negara barat tu apa lagi. Sanggup jadi model dengan berbogel depan jurukamera!!!

Banyak sangat negara sosialis yang tak berjaya sebenarnya. China walaupun terpaksa mengorbankan sistem perniagaan komunis untuk pasaran bebas sendiri pun masih tak dapat nak memenuhi kehendak rakyatnya yang mahukan pemerintahan lebih bebas dan demokratik. Tak ada sebab si tua kutuk ni nak hasut semua golongan muda sebab kami masih waras untuk berfikir dimana baik dan buruk. Bagi kami, perjuangan kami adalah di bidang akademik dan bukannya menjadi bahan pemuas nafsu para ahli politikus yang bahlul. Hanya orang bodoh saja mengambil si Sham ni sebagai role model. Kami anak muda bukan golongan macam ekau. Bayangkan, apa yang kami dapat jika kami memberontak?. Bukan semua anak muda yang sehaluan dengan aspirasi bengap sang sosialis itu. Cukuplah dengan cerita dongeng kau tu yang komunis laknatullah tu pejuang kemerdekaan. Aku tahu yang Rejimen ke-10 tu dah tertipu buta-buta dengan Chin Peng. Pergi jahanamlah dengan Revolusi 48 yang sia-sia tu. Communism IS DEAD. 

Akhir sekali, aku nak ingatkan kepada totok-totok sosialis yang masih tidak sedar..

To hell with your So-SIAL-ism..

Shacklesmith : Bekas sosialis yang dah bertaubat..



Monday, March 7, 2011

Isu Berkaitan IT : Perihal Jenayah Siber Bahagian 1

Assalamualaikum diucapkan buat pembaca sekalian yang sudi meluangkan masa bersama blog Kerambit Assassin's, kali ini Shacklesmith ingin membawa satu topik baru untuk diperbincangkan. Ianya merupakan salah satu yang cabang ilmu yang amat aku minati selain ilmu sejarah dan sosial politik. Topiknya adalah berkaitan dengan IT yang juga merupakan bidang pelajaran dan kerjaya buat aku sendiri. Walaupun aku bukanlah seorang profesyional dalam bidang ini sendiri kerana masih banyak yang perlu dipelajari. Baiklah, pada hari aku akan berikan serba ringkas dan lengkap mengenai Jenayah Siber. Sesungguhnya di zaman serba canggih ini jenayah tidak terhad pada real life semata-mata. Malahan turut berlaku di dalam ruang maya iaitu internet sendiri. Jom ikuti penjelasan mengenai apa itu Jenayah Siber mengikuti pendapat aku sendiri.

Bahagian 1
Jenayah siber atau lebih dikenali dalam istilah Inggeris, cybercrime adalah merujuk kepada perlakuan jenayah yang menggunakan computer ataupun rangkaian elektronik. Kebiasaannya, komputer dipergunakan sebagai peranti untuk melakukan jenayah ini ataupun dijadikan sasaran. Ianya dilakukan melalui komputer dalam sambungan talian internet seperti mengeluarkan wang simpanan akaun milik orang lain, membuat jualan dalam talian palsu, menceroboh sistem kerajaan dan syarikat awam juga swasta. Kes penyalahgunaan siber ini tidak terhad setakat itu sahaja malahan cetak rompak dan pornografi juga merupakan sebahagian dari jenayah siber. Terdapat juga masalah privacy dimana maklumat-maklumat sulit dicuri sewenang-wenangnya oleh mereka yang tidak bertanggungjawab. Selain itu, berikutan dari kekangan media oleh kebanyakan negara yang ditadbir oleh golongan authoritarian, penyebaran maklumat dari media yang tidak sehaluan dengan perjuangan politik mereka amatlah digeruni. Sehingga sesiapa yang menyebarkan maklumat dan propaganda di internet yang dikhuatiri boleh menjejaskan nama baik dan kedudukan pentadbiran atau kepentingan mereka juga dianggap sebagai penjenayah siber.

Ruang lingkup jenayah siber merangkumi suatu konteks  yang amat luas sekali. Pada kebiasannya, ianya terbahagi kepada dua kategori
  • Penjenayah menyasarkan rangkaian komputer atau pun peranti yang menjadi storan menyimpan data yang sulit dan maklumat peribadi.
  • Ianya dijana melalui komputer yang telah diprogramkan untuk menjalankan kerja secara sendiri. Sasaran utamanya, data dan maklumat sulit yang bebas dari kawalan rangkaian komputer.
Ini adalah beberapa contoh bentuk serangan utama utama penjenayah siber menyasarkan terhadap rangkaian komputer dan peranti;
  • Cyberstalking (Pengintipan)
  • Fraud (penipuan identiti) dan pencurian identiti
  • Perang Informasi
  • Phishing Scams
Definisi utama bentuk serangan penjenayah siber;
  1. Virus komputer   merupakan sejenis aturcara komputer yang berupaya untuk menyalin (pengklonan)   sendiri dan menjangkiti sesebuah atau banyak komputer yang dicapainya. Istilah ‘virus’ biasanya merujuk kepada beberapa jenis malware tetapi tidak terhad kepada adware atau spyware yang tidak memiliki keupayaan membiak dengan sendirinya. Sebagai contoh, satu virus komputer berupaya melakukan penyebaran dari satu komputer ke komputer yang lain (melalui kod aturcara .exe) dalam masa yang singkat apabila induknya disasarkan kepada komputer tersasar sama ada melalui rangkaian internet ataupun dibawa menggunakan medium seperti disket, CD, DVD dan pemacu USB.
  2. Denial of service attack  atau serangan penafian hak akses adalah satu percubaan untuk menjadikan sumber data dan maklumat komputer tidak dapat dibuka kepada sesetengah pengguna. Walaupun terdapat pelbagai cara dan motif utama serangan ini, ia biasanya terbahagi mengikut kepada niat dan usaha individu dan kumpulan dalam mengekang internet atau sesuatu perkhidmatan komputer itu daripada berfungsi dengan baik sama ada buat sementara waktu atau selamanya. Dalang utama serangan DoS ini kebiasannya menyasarkan laman perkhidmatan seperti laman perbankan dan saluran pembayaran kad kredit. Istilah serangan ini biasanya juga merujuk kepada dalam rangkaian komputer semata-mata sahaja. Tetapi, ianya tidak terhad pada itu bahkan juga serangan terhadap pengurusan sumber CPU.
  3. Malware merupakan istilah singkatan kepada malicious software. Ianya dicipta bertujuan untuk menyelinap masuk secara sembunyi ke dalam komputer yang disasarkan tanpa pengetahuan pemilik komputer itu sendiri. Istilah ini kerap diungkapkan oleh para professional komputer untuk  merujuk kepada pelbagai bentuk aturcara  yang merbahaya serta memberikan ancaman terhadap komputer misalnya. Sesebuah perisian yang dianggap sebagai malware adalah disebabkan oleh niat sebenar pembangunnya dan bukan sebab dari ciri-ciri dan kelebihan yang ada pada perisian tersebut.


Perilaku jenayah tersebut dilakukan dengan begitu terselindung sekali sehinggakan amat sukar untuk pihak berkuasa mengenalpasti siapakah gerangan penjenayah tersebut kerana umumnya penjenayah tersebut adalah dari kalangan golongan berpengatahuan dan professional. Mereka mungkin adalah dari kalangan sahabat handai kita, pelajar atau pengajar kita dan mungkin juga ahli keluarga kita sendiri. Faktor utama yang mendorong mereka melakukan perkara yang tidak bermoral ini adalah kerana mungkin disebabkan perasaan syak wasangka terhadap ahli keluarga atau kenalannya tersebut, hasad dengki dan mungkin mereka telah diupah oleh golongan tertentu. Mereka mungkin saja menyerang sistem-sitem atas dasar suka-suka ataupun perasaan ingin mencuba kemahiran yang baru mereka pelajari itu. Selain itu juga, sifat tamak dan ingin cepat untung juga menjadi dorongan utama berlakunya jenayah siber. Ini kerana, sejak bermulanya alaf baru ini. Ramai yang mendapat keuntungan singkat dan luar biasa dengan melakukan jenayah siber. Tidak hairanlah, ada di kalangan mereka menjadikannya satu pekerjaan tetap berbanding pendapatan sampingan sahaja. Golongan cerdik pandai komputer ini akan cuba mengeksploitasikan kejahilan orang ramai terhadap komputer. Mereka akan mempergunakan ilmu mereka sehingga menyebabkan golongan buta IT ini menderita akibat tindakan mereka yang tidak bertanggungjawab itu.

BERSAMBUNG KE BAHAGIAN 2




Cool Link's Mesti Clicks!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masuk Jangan Segan-Segan

Nak Ke Mana Pulak Tu?

Jangan Ke Mana-Mana!!

Wibiya Widget