Sunday, December 30, 2012

Patutlah Banyak Giler Pelawat Masuk Blog Gua Sejak Akhirnya


Agak menghairankanlah jugak aku semenjak dua tiga hari kebelakangan ini. Entah sejak bila dan kenapa blog picisan milikku ini secara tiba-tiba menerima banyak trafik masuk dengan begitu mendadak sekali.

Pelik jadinya gua beb, seingat aku belum pernah tercatat dalam sejarah aku berblogging begitu banyak SEO yang diterima blog aku. Sejak jadi student Bachelor nih, kalau nak diikutkan aku ni bukanlah rajin sangat nak mengemaskini blog ni. Seriously aku memang sudah bosan hendak blogging lagi beb, bukan bermaksud nak bersara cuma masa dah jadi semakin terhad lantaran lambakan kerja khusus yang diterima.

Dipendekkan cerita, rupanya baru aku tahu kenapa ramai giler orang datang menjengah blog picisan aku ini..


Tuesday, December 25, 2012

Pakai Tudung Dah Kira 'Good Enough' Ke Beb?


Err, tunggu! Apakah selama ini aku terlepas pandang semenjak dilahirkan pada bulan Julai 1990?. Benarkah kebaikan seorang wanita itu diukur melalui pemakaian tudung?. Tidak dinafikan lagi, aspek penampilan sipolan itu mencerminkan sahsiah individu tersebut. Umpamanya, kalau berpakaian skimpy dedah sana-sini macam tranny baru lepas pekena plastic surgery nak tunjuk 'aset' terbarunya maka sah-sahlah akhlak tuan empunya badan yang memakai itu buruk akhlaknya. Kita pun boleh tengok sendiri perempuan-perempun yang berpakaian tidak cukup kain di kelab-kelab, kabaret-kabaret mahupun lorong-lorong belakang mati, perangai mereka umumnya memang tidak senonoh.


Tuesday, December 18, 2012

Bila Serbanista Keldai Politikus Bersuara Lagi..



Nampaknya Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS) sudah menunjukkan belang mereka apabila Timbalannya, Eikhwan Ali berterus-terang menunjukkan sikap anti-kerajaan pertubuhan mahasiswa itu dengan menghentam UMNO dengan keras.

Eikhwan dalam kenyataannya kepada media baru-baru ini menyatakan bahawa UMNO mesti ditolak pada PRU ke-13 bagi memastikan Malaysia untuk terus aman, makmur, mendahulukan rakyat, mengutamakan pencapaian, sejahtera dan berkebajikan.

Paling “menarik”, budak hingusan itu menegaskan bahawa  UMNO tidak berkeupayaan langsung menyelesaikan isu-isu berbangkit  termasuk kebejatan sosial yang berpunca daripada hiburan melampau dan pergaulan bebas.





Sebenarnya, saya tertanya-tanya dari mana budak mentah ini mendapat idea untuk menghentam UMNO dengan menggunakan platform sebuah pertubuhan badan bukan kerajaan (NGO) yang sepatutnya bebas politik.

Mungkin budak ini belajar dari PAS, PKR atau Chegu Bard yang menjadi tulang belakang SMM?

Sebagai seorang mahasiswa, saya melihat Eikhwan sebagai seorang budak yang sangat mentah, “naif” dan begitu mudah terpengaruh dengan doktrin omongan kosong yang selama ini dipropagandakan oleh Pakatan Haram.

Apa yang budak mentah ini tahu tentang pentadbiran, kuasa dan pengurusan sesebuah kerajaan yang mentadbir sebuah negara yang memiliki sekitar 27 juta orang rakyat?

Selama lebih 50 tahu UMNO dan BN mentabdir negara memegang kuasa tampuk pemerintahan, apakah Malaysia ini tidak cukup aman dan makmur?

Apakah Eikhwan melihat negara ini huru-hara dan sering berlaku kekecohan seperti yang berlaku di negara-negara bergolak seperti Myanmar, Palestin, Mesir, Syiria, Tunisia dan lain-lain negara dunia lain?


Kalau ada huru-hara sekalipun, segalanya berpunca dari propaganda Pakatan Haram yang dia sanjung-sanjung sehingga menyebabkan ramai rakyat merungut tidak berpuas hati dan mengganggu ketentaraman awam.




Kalau benarpun, ada perlaksanaan dasar yang punya sedikit masalah, tidakkah pihak yang didewa-dewakan Eikhwan itu menggunakan saluran yang aman dan lebih wajar berbanding menghuru-harakan keadaan?

Bila menyebut “mendahulukan rakyat, mengutamakan pencapaian, sejahtera dan berkebajikan”, tidakkah GAMIS melihat betapa UMNO/BN mendahulukan rakyat dengan pelbagai bantuan dan dasar-dasar yang memberi “joran dan umpan” berbanding memberikan “ikan”.

Apakah GAMIS “buta” untuk menilai dasar dan transformasi politik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang mementingkan prestasi serta KPI setiap kementerian di dalam kerajaan?

Dan apakah dia fikir Malaysia ini tidak sejahtera dan tidak mementingkan kebajikan rakyatnya?

Saya yakin, jika Kerajaan UMNO/BN tidak sejahtera dan tidak mementingkan kebajikan rakyat, jangankan Eikhwan, seluruh ahli GAMIS sendiri pun tidak akan berpeluang untuk masuk universiti dengan pelbagai subsidi pelajaran dan keistimewaan!

Pada saya, GAMIS sebenarnya sudah memulakan “perang” terhadap UMNO/BN secara terbuka walaupun Kerajaan UMNO/BN selama ini kerap “memberi muka” kepada pertubuhan yang dipercayai didalangi oleh budak-budak hingusan PAS.

Oleh kerana “geruh” yang GAMIS cari, rasanya kita ada “ubat mujarab” untuk mengubat keceluparan mahasiswa-mahasiswa “malas berfikir” ini. Mungkin mereka tidak sedar bahawa Pro-M kalah teruk pada Pilihanraya Kampus baru-baru ini..kan?

Friday, November 16, 2012

Awal Muharram Dan Belasungkawa Buat Sahabat Yang Telah Pergi


Assalamualaikum,

Alhamdullillah, kita telah melangkah masuk tahun baru dalam kalendar Islam iaitu 1434 Hijrah. Awal Muharram atau Maal Hijrah ini mula diperingati oleh umat Islam ketika penghijrahan junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W dari kota kelahirannya, Makkah al Mukarramah ke Madinah Al-Munawwarah (sebelum itu dikenali sebagai Yathrib) pada 622 Masihi. Bersempena dengan peristiwa bersejarah ini, maka diambillah tanggal 1 Muharram ini sebagai tarikh permulaan takwim Islam dimana penghijrahan itu berlaku pada tarikh tersebut.

Seperti tahun masihi yang digunakan sebagai catatan lembaran hidup duniawi, maka seharusnya tahun hijrah ini kita ambil pula sebagai catatan lembaran amalan hidup kita untuk akhirat. Sebermulanya lembaran baru dalam hidup kita, bukanlah bermakna kita perlu melupakan lembaran hidup kita yang lalu. Ambillah peristiwa pahit itu sebagai pedoman dan iktibar untuk kita melangkah kehidupan yang baru dengan lebih sempurna. Bermuhasabahlah selalu. Hijrah Rasullullah dari kota Makkah ke Madinah harus dijadikan inspirasi untuk kita melangkah ke hadapan. We must be adapted to changed in a new environment.

Kita sebagai umat manusia mungkin tidak dapat lari daripada kelemahan seperti kecenderungan melakukan dosa yang baik sekecil semut mahupun sebesar gajah. Namun begitu, kita juga punyai kuasa untuk mengubahnya. Sememangnya, ia bukanlah perkara yang mustahil. Perkuatkan diri dengan iman dan kukuhkan amal ibadat. Maka itu pasti menjadi kenyataan!. Bagi yang ingin berjaya dalam hidup di dunia dan akhirat, maka mulakanlah azam baru dan perkuatkan juga semangat dan jatidiri untuk melangkah dengan lebih jauh lagi. Jangan mudah mengalah dan berputus asa, jikalau generasi kita yang terdahulu mampu melakukan 'one-giant leap' di dalam keadaan serba kekurangan mengapa tidak kita pula sebagai generasi yang sudah cukup segala-galanya ini?.

Bukalah buku baru dalam hidup agar kita menjadi insan yang lebih sempurna. Disebalik nikmat panjang umur yang Allah telah kurniakan pada kita. Mungkin ramai masih belum tersedar bahawa ada yang telah pergi dahulu menghadap Illahi di usia yang sangat muda. Ajal dan ketentuan semua terletak di tangan-Nya. Sesungguhnya ajal itu tidak mengira usia. Izinkan daku memulakan belasungkawa buat seorang sahabat sekolejku dahulu.

Baru-baru pada Selasa lalu, aku mendapat khabar dari rakan sekolej lama akan kematian seorang sahabat sekolej kami dalam satu kemalangan maut di Lebuhraya Sungai Buloh. Hatiku mula berkecamuk. I was dumbfounded. Aku tidak menyangka arwah akan menemui ajal di dalam nahas jalan raya apatahlagi dalam umur semuda ini. Sejujurnya, aku bukanlah teman rapat arwah kerana kami berlainan program pengajian di kolej Cybernetics. Aku mengikuti Diploma Teknologi Maklumat manakala beliau pula mengambil Diploma Pengurusan Perniagaan. Akan tetapi, disebabkan juga aku punya ramai kenalan daripada program dan hostel Fatahna Court yang sama dengan beliau. Maka secara tidak langsung aku juga 'terheret' untuk menjadi kenalan arwah. 

Masih segar dalam ingatanku pada semester kedua, sekitar Februari 2009. Akibat tidak masuk ke kuliah kerana pintu sudah dikunci. Aku dan si Ali "Shouran" melepaklah di kaki lima bawah JPN, Taman Maluri bersetentangan dengan tempat letak kereta kompleks Maluri. Di dalam rasa kebosanan akibat tak dapat masuk kuliah dan menunggu kuliah yang satu lagi, aku telah ditegur oleh Farah Natasya yang bersama arwah Lan dalam perjalanan ke kuliah mereka. Si Tasha lantas menegurku bertanya mengapa aku melangut di kaki lima itu dan kemudian bertanya pula mengapa aku 'sombong' tidak menegurnya beberapa hari yang lalu. Aku terdiam tanpa berkata apa-apa sambil menelan air liur kerana ramai rakan sekuliah modular dan programku sudah tahu bahawa aku seorang pemalu dan pendiam. Pada ketika itulah juga si Ali memperkenalkan arwah Lan kepadaku sebagai teman sehostelnya. Kebetulan pula mereka berasal dari negeri yang sama iaitu Perak, jadi boleh dikatakan mereka sahabat rapat pada waktu itu.

Hubungan mereka amatlah baik sejak dari mula tinggal di hostel Fatahna sehinggalah mereka menyewa di Pandan Jaya. Aku masih ingat lagi, di awal tahun 2010 arwah Lan pernah meniaga nasi lemak special  melalui preorder phone delivery dari telefon terus ke pintu rumah. Nasi lemak seringgit sebungkus lengkap seplastik bersama tisu, sudu dan garfu. Amat berbaloi daripada nasi lemak pakcik depan kedai motor yang bila hendak menjamahnya perlu mencari sudu dan garfu sendiri (at least, nasi lemak pakcik tu ada ayam seketul! jangan marah kawan erk). Si Wani punyelah memuji bagai nak rak beb. He He He.

Tasha, Wani, Dee, Aina, Lin, Jun, Jeff, Laila, Izzat, Sai, Zaf, Ajard, dan ramai lagi budak Business Management yang aku selalu temui buat study group dan assignment dalam library bersama dengan arwah Lan. Aku masih ingat lagi di saat itu, aku respek giler semangat setiakawan di antara korang budak-budak DPP berbanding kami budak DTM yang berpuak-puak. Jujur aku katakan, bila aku free tanpa sebarang assignment. Aku enjoy lepak dengan korang, walau aku berdiam tanpa berkata apa-apa bila bersama aku setia mendengar perbualan korang yang membuatkan aku terhibur. Aku paling rapat dan rajin sekali berborak dengan Tasha dan Wani, mungkin kerana di dalam urat kami mengalir darah tentera kerana kebetulan bapa kami bertiga adalah pegawai anggota tentera (yeah, we are military brat!). Arwah Lan daku lihat seringkali keluar masuk library untuk bertanya kepada pensyarah. Jika tidak silap aku, beliau menjadi rujukan teman sekuliah mereka. Arwah juga amat rapat dengan Lin, sorang lagi 'military brat' yang kusangka jauh lebih tua daripada kami akibat kematangan wajah dan perwatakannya. 

Tentang perhubungan beliau dengan teman serumahnya. Tidak perlulah aku ceritakan. Sebagai orang lelaki, kita tidak boleh lari daripada satu sikap yang dinamakan 'ego'. Lelaki yang nak naik umur 20 tahun biasalah beb. Darah panas menggelegak bagai dimasak lava gunung berapi Krakatau. Itulah darah lelaki. Pasal kerenggangan hubungan beliau dengan Ali tidak perlulah daku kisahkan pada korang semua. Aku tidak menyalahkan mana-mana pihak dalam hal ini. Tiada niat untuk mengaibkan langsung. Bagiku, ini perkara biasa dalam hidup lelaki di rumah sewa. Tell me guyz?, housemates mana yang tak pernah berkonflik??!!. Aku seringkali mendengar rungutan adik angkatku akan perangai budak-budak serumahnya. Jadi bagiku ini sudah lumrah. Ali, kau ampunkan sajalah arwah biar dia pergi dengan tenang.

Tasya, aku tahu dikau bersedih. Begitu jugak Wani, Lin dan ramai lagi budak-budak Business Management. Selamat jalan menempuhi alam yang satu lagi Lan. Segala kenangan kami terhadap kau akan tetap dikenang sampai bila-bila. Kami alumni Cybernetics (2008-2011) tidak akan sesekali melupakan kau.

Al-Fatihah



Monday, November 12, 2012

Di Antara Bebalisme Dan Pluralisme Anak-Beranak

Ikutkan hati, dari awal lagi aku memang nak komen. Namun, disebabkan sudah ramai tampil bersuara menjawab balik kenyataan bodoh seorang anak sulung bekas pembesar negara yang sorang tuh. Disebabkan itu, aku dah malas nak komen sebab orang lain dulu dah komen. 



Wednesday, November 7, 2012

Iklan PROPAGANDA Terbodoh


Klik link di SINI untuk video

Kalau korang tanya aku siapa penerbit, pengarah, pelakon serta krew waima peon yang terlibat dalam produksi video pendek ini, aku sendiri tak tau nak jawab apa-apa. Apa yang pasti, inilah video propaganda terbodoh pernah dimuatnaik oleh pengguna Youtube Kawasaki9722. At first glance, aku sendiri dah dapat agak. Motif video ni untuk backfire Barisan Nasional ke apa hah?.

Aku nak tanya si pengarah video iaitu sang empunya account Kawasaki9722 kalaulah dia baca blog picisan aku nih, sepanjang kau muatnaik video ni kepada umum kat Youtube. Kau tak rasa menyesal ke dengan cemuhan-cemuhan Youtubers mengutuk video yang kau siarkan?. Penyokong dan cybertrooper BN sendiri pun malas defend video kau sebab idea skrip lakonan short film kau yang bangang (mesej tak berselindung/identiti pelakon didedahkan). Aku bukannya penyokong Pakatan Riot, ni cuma sekadar nak bagi  reminder jer. Kalau ye pun nak buat video hentam pembangkang. GUNALAH SUBLIMINAL MESSAGE!!!

Nak aku eksplain apa itu subliminal messaging
Subliminal messages are messages that only your subconscious mind notices (you don't think you notice them, but you do)
For example:
Say you watch a coke commercial, and it has music, Say the song is something classical with no lyrics.
So, you're watching the commercial, and the producer f the commerical has added "Buy Coke" in the background of the music very quietly and you cant hear it. You're subconcious mind will notice it and you may feel the urge to buy a coke after watching it and listining to the message.
you could also search "subliminal messages in advertsinig" on youtube, there are loads of videos where they point out the messages in commercials.

Ni satu lagi gua tepek
They are messages which you do not realise have been sent - they are signals, which you will pick up on in the subconscious and act upon. eg in the online video game world of warcraft there are voices in certain areas of the game, which most people cannot hear telling you to subscribe etc and you dont realise youve heard them, but think that you have thought them yourself in your mind, so most people will act upon these messages.
Tak paham? Nak tau dengan lebih spesifik lagi silalah rujuk di SINI

Berikut adalah contoh video 'propaganda' yang menggunakan subliminal messaging.




Biar 'unlike' berderet asalkan tak nampak bodoh, mereka hanya nak lihat betapa butthurtnya totok DAP melalui mesej tersirat berbau sindiran yang terdapat dalam video itu.

Yang kat bawah ni lagi bapak giler punya sarcasm. Kena kowkow kat batang hidung Pakatan Rakyat. ROFL dowh!


So, paham tak korang apa kejadahnya subliminal messaging nih?. Aku malas nak eksplain banyak-banyak lagi dah. Sebab sepanjang aku layan video si Kawasaki9722 daripada mula-mula dulu lagi aku keliru dengan motif sebenar dia. Dia nak kasi Pakatan panas punggung ke apa?. Kot ye pun, awat takde elemen sarcasm dalam video nya macam Fairuz Ajaff dan Bangkang Dari Longkang?. 

Berkenaan video terbaru ni, apasal pendek sangat?. Kenapa tak ekplain bagaimana Pakatan Riot bakal menghancurkan negara kita dalam tempoh 100 hari berkuasa?. Banyak bahan kot boleh ditelaah daripada strategis BN daripada team Unit Media Baru dan Nadi Rakyat. Isi kandungan the much coveted Pakatan Riot's bible, Buku Jingga boleh dipertikaikan satu persatu melalui medium video ini. Biarkan puak kem sebelah sana terbakar buntut dalam skala lebih besar lagi sebelum PRU 13 nih. LOL

Lagipun, apakah tenaga kerja belakang tabir Sembang Rakyat ini kekeringan idea laksana Rais Yatim yang sendiri pergi guna pakai slogan roadshow BN 'Janji Ditepati' sebagai motto hari kebangsaan untuk tahun ini? HA HA HA


Tuesday, November 6, 2012

Ada Orang Nak Cari Rumah Sewa Area Bangsar


Masih ingat lagikah korang dengan seorang blogger yang pernah hangat 'warung teh tariknya' tidak lama dulu?. Yup, siapa lagi kalau bukan Nami "Teh Tarik Gelas Besar" atau nama glamernyer "Cob Nobbler" yang terkenal dengan idealisme liberalnya. Tidak dinafikan lagi, pandangan ataupun perspekstif yang dilontarkan beliau agak sukar diterima oleh sebilangan besar orang Melayu sehingga blog beliau sendiri dilabelkan sebagai penyesat nombor wahid orang Melayu oleh forumers iluvislam.com. Korang sendiri paham-paham jelah dengan pemikiran totoks Melayu ini. Asal orang lain berbeza pendapat sikit punyalah nak bangkang sampai ke tahap bertumpah darah bagai. Kalau dah lagu tu macam manalah bangsa kita nak maju?. Instead of arguing for such only teeny weeny shitty matters, why cant we have a healthy debate?. Kan bagus.


Monday, November 5, 2012

Infografik : Cube Borak Pasal Politik Dengan Pakwe/Makwe Korang.. Ada Berani?

Selalunya, bila bertemu dengan kekasih korang. Topik apakah yang selalu korang perbincangkan?. Aku dah agak kebiasaannya, topik yang selalu korang bincangkan semestinya perkara cliche yang lebih menjerumus kepada hal ehwal kekeluargaan dan hiburan semata-mata. 

Sunday, October 28, 2012

Adakah DAP Memberikan Keuntungan Kepada Islam?



Sebagai seorang pendakwah, setiap tindakan atau keputusan yang kita buat mestilah memberikan keuntungan kepada islam dan dalam masa yang sama melemah musuh islam. Keuntungan itu bukan bererti dinilai dari segi kewangan maupun kedudukan tetapi dilihat dari aspek peningkatan kefahaman dan penghayatan islam dikalangan masyarakat. Jika masyarakat menjadi semakin keliru dan penghayatan semakin lemah maka adalah salah jika kita teruskan tindakan atau keputusan kita. Untuk itu sesuatu tindakan atau keputusan yang dibuat mestilah disandarakan kepada hujah syarak yang jelas serta mengambil waqei semasa yang berlaku ketika itu.
Apabila si ghulam mengambil keputusan untuk mengorbankan dirinya dengan dipanah dileher, beliau telah mengambil kira bahawa itu adalah jalan terbaik untuk memahamkan masyarakat tentang islam dan kekuasaan Allah. Walaupun dari segi zahirnya beliau tidak mencapai “kemenangan” kerana syahid di bunuh si Raja namun tindakannya itu telah menyebabkan seluruh masyarakat telah memeluk islam. Dengan kalimah bismillah yang disebut Raja membuktikan bahawa kekuasaan dan kebesaran hanya ada pada Allah bukan pada Raja.

Thursday, October 25, 2012

Chua Soi Lek Ni Paham Ker Buat2 Tak Paham!!??


Semenjak beberapa bulan lepas, aku dah malas giler nak bubuh entry berkaitan dengan politik. Apatah lagi aku ni seorang blogger picisan yang tidak bergerak di atas platform mana-mana parti politik baik UMNO, mahupun PAS (PKR?, sorry to say la der.. aku tak iktiraf pun kewujudannya sebab diasaskan untuk membela sorang individu sajer.. itu parti nepotisme anak-beranak jer beb). Tambahan pulak gua ni student jadi lebih baik aku duduk sorang-sorang atas pagar jer bai. Soal gua nak menyokong parti politik mana, itu hak gualah beb!. Aku tetap jugak berdiri mempertahankan kepentingan agama, bangsa dan negara. Tiada kompromi jika ada sesiapa yang mencabar. Walaupun aku dah terlepas banyak isu termasuk kes tayang punggung yang mana pelakunya adalah junior kolej aku sendiri!.

Meskipun aku sudah lama tak berblog mengenai hal ehwal politik, aku tetap peka akan senario politik semasa. Semakin dekat bahang PRU, semakin sengit 'peperangan' di antara kedua-dua khemah Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat. Baik kedua pihak saling mengemukan isu tersendiri untuk 'dijual' kepada media sebagai modal perjuangan masing-masing. Senang cerita, pihak mana lagi banyak jual propaganda. Maka mereka pemenang nombor wahid perang informasi. Orait, lets start our story for today!.

Siapa tak kenal Datuk Chua Soi Lek, bekas Menteri Kesihatan yang pernah dikecam teruk gara-gara kontroversinya beraksi panas dengan seorang 'courtesan' yang tidak dikenali di sebuah hotel di Kluang, Johor . Selepas tamatnya isunya memalukan yang memalukan itu, beliau langsung tidak bertanding dalam PRU12 tahun 2008 yang menyaksikan parti pimpinannya MCA kecundang teruk dibelasah DAP dalam setiap kerusi DUN dan Parlimen.

Monday, October 22, 2012

Matinya Seorang Diktator Di Tangan Pengkhianat!


Kelmarin pada tanggal 20 Oktober, genap setahun pemergian Presiden Libya Muammar Gaddafi yang menemui ajal akibat dibunuh dengan kejam oleh pengkhianat bangsanya. Khabar akan kematian beliau tidak sekadar dihebahkan kepada masyarakat dunia dengan seluas-luasnya oleh media massa pro barat. Malahan, rakaman video pembunuhan beliau beserta footage jenazahnya yang disimpan di bilik beku kedai menjual daging haiwan ternakan turut disebarkan!. Sesungguhnya pembunuhan beliau yang sangat sadis itu berlaku di luar dugaan. Tiada siapa yang menyangka riwayat beliau akan tamat dengan cara begitu mengaibkan sekali. 

Tersungkurnya beliau dari tampuk pemerintahan bermula daripada momentum yang dicetuskan oleh apa yang kita panggil Arab Spring adalah sesuatu yang mengejutkan. Tidak dinafikan lagi, faktor kebangkitan rakyat di rantau negara Arab telah banyak menyaksikan tumbangnya beberapa rejim diktator negara seperti Zine El Abidine Ben Ali di Tunisia dan Hosni Mubarak di Mesir. Puncanya di dua negara Arab Afrika Utara berkenaan, rakyat berdepan dengan masalah ekonomi yang meruncing akibat kenaikan harga barangan dan gaji pekerja awam dan golongan bawahan yang tidak seberapa mencukupi untuk menampung hidup keluarga.

Wednesday, October 17, 2012

7 Reasons Why Women Lose Respect For Men

If a woman loses respect for you as a man, she will also lose attraction and begin to fall out of love with you. It might’ve taken you a long time to find “the one” that you’re now in love with, but unless you’re careful about avoiding the following mistakes, she’ll soon be thinking about backing out of the relationship for good.

Why women lose respect for men
Being overly suspicious of a woman never leads to a positive outcome. It always creates problems because it destroys the trust and flow of love between you.

1. Belittling Her In Public

Playful teasing each other in private can be a fun aspect to your relationship, especially if it’s kept light and you both have understand each other’s sense of humor. Too often though, some men will belittle their woman in front of their friends or family in a way that she feels is cruel and sincerely harmful to her confidence and sense of pride and comfort in front of others.
In an effort to “show off” to his friends or because he believes that some “habit” his girl has is stupid, some guys will say hurtful things about their girlfriend/wife. Even if it’s done when she’s not there, what the man says about his woman is probably going to get back to her eventually and she will feel betrayed and lose respect for him when it does.
When a woman knows that her man doesn’t respect her and that he doesn’t “have her back,” so to speak, she will usually begin trying to undermine him and disrespect him in front of others.

2. Being Too Bossy
Women like to have their man be the head of the relationship, but when he starts getting too bossy and treating her like a slave, that’s when she will begin to lose respect for him.
According to decades of research and recent studies into divorce (see: Should Men Do Housework?), if you want your relationship to last, you should let your girl do much of the housework, while you do the “manly” jobs around the house, make the big decisions and basically lead the relationship. However, when the man decides that he’s the “boss” and his woman has to do whatever he demands of her as if he “owns” her, she will lose respect for him and want out; especially if their sex life isn’t that fulfilling for her either. These days, there’s only so much that women will put up with before they think, “Screw this, I’m out!”because break ups are no longer frowned upon as much as they used to be.

3. Always Letting Her "Win"
On the opposite side of being too bossy, some guys will give in to whatever a woman wants because he is too fearful of losing her if he doesn’t yield to her every whim and desire.
While it’s true that a woman will usually “test” you to see how much she can “get away with,” what she really wants is reassurance that you are charge of their relationship by seeing that you don’t agree to her every request.
If it gets to the point where her man agrees with her every request or “demand,” especially out of fear of her leaving him, she will walk all over him until she eventually loses all respect for him. She’ll then fall into the arms of another man who will show her who is truly “in charge” of their relationship. Girls may act like they want to be the boss in this new age of independent women who can do whatever they want, but deep down they all want a man who is a man and who can and will continually take the lead in a relationship.

4. Being Weak or Submissive Around Other Men
A woman is always watching to see how much of a man a guy really is. One of the best ways a woman can see how strong (mentally and emotionally) a guy is, is to watch him interact with other men. Whether he’s chatting to men at a party or talking to a male shop attendant in a store, the woman is watching to see if he acts submissively and places the other man/men above him in terms of dominance. If he bosses her around at home, but let’s most (if not all) other guys boss him around outside of the home, she will lose respect for him and won’t want to “follow his orders” at home.
If you want to learn how to be an alpha male who men respect and women love and lust after, watch Alpha Male Power. You’ll be surprised at how easy it is to be the alpha male in a situation and how much your life will improve, not only with women, but at work (or study) and around friends and family. Life is completely different when, everywhere you go, people look up to you and respect you. Good things will just start happening to you all of the time. Doors open up for you and women just naturally want to be with you. There’s no need to try to get a woman attracted, she just is because you’re alpha.

5. Being Suspicious of Her Every Move
Trust is essential for the health of a relationship. Without it, all sorts of problems begin to emerge. One of the fastest ways to erode and eventually destroy the trust in a relationship is to become suspicious and overly protective of your woman. Regularly accusing her of wanting to cheat or of doing things behind your back will only lead to a breakdown of trust and a halt to the flow of love in the relationship.
Whether she’s legitimately working with a male co-worker on a project, going out with her friends to the movies or to do some shopping or running errands, some guys will find it difficult, if not impossible, to trust their woman unless they are with her. In an effort to control and keep tabs on her, some guys will stay in constant contact with their woman to find out where she is and what she is doing, snoop on her e-mails and phone messages to see if any guys are saying anything that could mean she wants to be more than “just friends” with them and so on. Women find this to be a major turn-off because they aren’t attracted to men who desperately need them for their emotional security and feelings of self-worth. If you want to learn how to stop yourself from becoming needy, protective, jealous, and so forth in a relationship, I recommend you watch Better Than a Bad Boy.

6. Whining Like a Victim
For a variety of reasons, a man might find that his life plans are suddenly in jeopardy (e.g. he loses a job, his shares/stocks/investments plummet and lose tremendous value, he gets caught up in heated disagreements with family or friends, etc.). It’s understandable that when things go wrong like that, a man might want to talk about his problems with his woman, but when he whines and complains like a victim without looking for solutions, a woman’s respect for him will quickly dwindle. Everyone has disappointments and problems that have to be dealt with, but some men will let it destroy them by dwelling on it and acting like a “victim of life.”
When a man is in a relationship, he should sometimes seek his woman’s advice to see how she feels and what she thinks might be a good way of tackling a problem. Even if he doesn’t follow her suggestions, but instead weighs them up as a possible solution against his ideas, a woman will greatly appreciate that her opinion matters to him and that he is actively trying to find a way to resolve his problems rather than only moping, whining, and complaining but not actively seeking a resolution.
Boys complain and whine, while men decide and act. If you need to fix a problem in your life, you should be a man about it by making a firm decision and then acting on that decision. As a friend said to me the other night when talking about this subject, “It’s not what happens to you in life; it’s how you deal with it. That’s what determines your life. If you play the victim card and hide away in fear or drown yourself in excuses, your life will be a mess of problems, sadness and missed opportunities.” This same friend lost 85% of his life savings when the stock markets crashed a few years ago, but he’s managed to get back on his feet and push forward to success once again. That’s one of the things I like about him; he talks the talk and walks the walk. He makes things happen and that’s what counts in this life. Those who sit around complaining, whining and feeling like a victim are in for more pain, frustration and 

7. Lying
For a variety of reasons, a man might find that his life plans are suddenly in jeopardy (e.g. he loses a job, his shares/stocks/investments plummet and lose tremendous value, he gets caught up in heated disagreements with family or friends, etc.). It’s understandable that when things go wrong like that, a man might want to talk about his problems with his woman, but when he whines and complains like a victim without looking for solutions, a woman’s respect for him will quickly dwindle. Everyone has disappointments and problems that have to be dealt with, but some men will let it destroy them by dwelling on it and acting like a “victim of life.”
When a man is in a relationship, he should sometimes seek his woman’s advice to see how she feels and what she thinks might be a good way of tackling a problem. Even if he doesn’t follow her suggestions, but instead weighs them up as a possible solution against his ideas, a woman will greatly appreciate that her opinion matters to him and that he is actively trying to find a way to resolve his problems rather than only moping, whining, and complaining but not actively seeking a resolution.
Boys complain and whine, while men decide and act. If you need to fix a problem in your life, you should be a man about it by making a firm decision and then acting on that decision. As a friend said to me the other night when talking about this subject, “It’s not what happens to you in life; it’s how you deal with it. That’s what determines your life. If you play the victim card and hide away in fear or drown yourself in excuses, your life will be a mess of problems, sadness and missed opportunities.” This same friend lost 85% of his life savings when the stock markets crashed a few years ago, but he’s managed to get back on his feet and push forward to success once again. That’s one of the things I like about him; he talks the talk and walks the walk. He makes things happen and that’s what counts in this life. Those who sit around complaining, whining and feeling like a victim are in for more pain, frustration and 
Sumber : The Modern Man







Monday, October 15, 2012

Doodle Google Paling Ter-Ohsem Setakat Ini


Salah satu keistimewaan Google berbanding search engine lain adalah Doodle (Apakah itu? Sila baca SINI). Itu semua orang tahu, malahan setiap satu Doodle yang mereka design tidak sekadar menggunakan aplikasi Adobe Photoshop sahaja. Bahkan ianya turut melibatkan proses rekabentuk menggunakan perisian Adobe Flash dan Directors agar Doodle yang direka tersebut tampak lebih interaktik apabila digunakan oleh para pelayar laman yang mengakses laman pencarian nombor satu di dunia itu.

Aku masih ingat lagi diwaktu pagi 21hb Mei 2010, awal-awal pagi jer bukak Google terus stumbled upon apa yang aku anggap sebagai idea paling kreatif dan genius dibuat oleh mana-mana enjin pencarian.


Tak sangka jugak beb, enjin pencarian paling simple pertama pernah kulihat berbanding Yahoo yang serabut itu mampu menarik perhatian pengguna dengan paparan yang sangat hebat itu. Sedangkan, aku yang ketika itu belajar IT mulanya terpinga-pinga bagaimana mereka boleh comes-out dengan rekabentuk menarik itu. Maybe, Google isn't about simplicity anymore. Yelah kan beb, dah tu keuntungan berlipat kali ganda sepanjang lebih 10 tahun selepas penat berperang dengan Yahoo takkan tak boleh salur duit lebih sikit pada jabatan multimedia kot. Paling memberansangkan, acquisation mereka terhadap Blogger dan Youtube menambahkan lagi akses keatas keuntungan yang lebih lumayan melalui advertising. You know, I spends about an hour playing that Pac-Man mini games to the point almost forgetting my Facebook and Yahoo messenger friends. Quite an addiction I can say.

Okaylah, dipendekkan cerita. Sejak kelmarin lepas tentu korang perasan doodle terbaru Google hari ni bersempena dengan ulang tahun kelahiran kartunis ternama Amerika, Winsor McKay. Doodle tersebut adalah berdasarkan hasil karya beliau iaitu Little Nemo in Slumberland yang merupakan salah satu comic strip terkenal di Amerika pada awal kurun ke 20 Masihi. Kepada bebudak yang ambik course Multimedia seperti Graphic Design dan Animation, cuba tanya lecture korang yang mahir dalam bab lukisan nih. Mesti diorang kenal punya beb. Ingin tahu dengan lebih lanjut. Jom usha artikel kat bawah nih..

Winsor McCay (1869-1934) was one of the first important creators of both comic strips and animation, and a pretty fair political cartoonist to boot. His masterwork was the Sunday comic Little Nemo in Slumberland, about a little kid whose dreams took him to an Oz-like fantasy world. It turns 107 today, and the artwork and imagination of every installment are as amazing as ever. Just thinking about the fact that it once appeared weekly leaves me slightly agog, and depressed about the current state of newspaper comic strips.
Someone at Google is a McCay fan too, it seems: The Google homepage is celebrating Nemo’s birthday with a wonderful, wonderfully ambitious interactive Google Doodle which captures much of the spirit of McCay’s print and film cartooning. Whoever created this can’t match McCay’s draftsmanship, but that’s O.K.: Almost eighty years after this death, nobody else has, either.
(Side note: When I checked out the Doodle on my iPad, I got only a simple, static Nemo tribute. I had to visit it on my laptop to see the version that’s so delightful.)


Read more: http://techland.time.com/2012/10/15/googles-little-nemo-tribute-maybe-the-best-google-doodle-ever/#ixzz29NVz0FZF

Wednesday, October 10, 2012

Sudut Kajian - Sejauh Mana Ketagihan Anda Terhadap Facebook!


How highly would you say you prioritize your Facebook-ing? A report by the University of Chicago Booth School of Business found that the desire to check social media platforms like FacebookTwitter and Pinterestwere among the toughest-to-resist temptations — equivalent to cigarettes and sex.
Subjects in the study, who were between ages 18 and 85, all living in Germany, were given BlackBerry devices and told to let the researchers know every 30 minutes if they felt a desire to drop by their social networks. They were also asked to document other impulses, like smoking, drinking and sleeping, among others, and rate them from “strong” to “irresistible.” The temptation to visit social media platforms was more difficult to resist than the rest, researchers concluded.
Part of the reason for the surprising results, says lead author of the study Wilhem Hofmann, is social media’s high availability. After all, engaging in a tweet or Facebook post doesn’t take much effort — especially when you can do so with the touch of a few buttons.
Watch the video below to learn more. What do you think? How often do you feel the urge to check your social media profiles?


Sumber : Mashable

Cool Link's Mesti Clicks!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masuk Jangan Segan-Segan

Nak Ke Mana Pulak Tu?

Jangan Ke Mana-Mana!!

Wibiya Widget