Wednesday, August 31, 2011

MERDEKA!!!


SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE 54!

DIRGAHAYU MALAYSIAKU SEJAHTERA AMAN SENTIASA!

ALANGKAH INDAH SUNGGUH MENYAMBUT AIDILFITRI PADA WAKTU INI!


TAPI, LEBIH INDAH LAGI TAHUN LALU...

SUNGGUH BERMAKNA HARI KEMERDEKAAN DI BULAN RAMADHAN :)






Tuesday, August 30, 2011

Salam Aidifitri Buat Seluruh Muslimin dan Muslimat


Di sini saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Dan Batin kepada seluruh pembaca sekalian.
Jika penulisan saya menyinggung sensitiviti anda, harap dimaafkan.
Segala salah dan silap adalah amat dikesali.

Bagi yang memandu dan ingin pulang ke kampung atau menziarahi saudara-mara dan sahabat handai, pandu dengan cermat semoga dapat sampai ke destinasi dengan selamat.

Minal Aidil Wal Faidzin



Pendedahan - Adlin Binti Abdul Jalil Adalah MakCik Hajjah Sitt Al-Wuzara!!!


Masih ingat lagi tentang pendedahan yang dibuat oleh pihak penggodam amatur yang menamakan diri mereka Gaysec yang membongkar dalang di sebalik watak sebenar MakCik Hajjah Sitt Al-Wuzara?. Sungguhpun, mereka menemui kegagalan kerana 'tersilap orang' namun ianya tidak mematahkan niat mereka untuk mencari siapa sebenarnya wanita tua gila meroyan itu. Mereka tidak lagi bersendirian, dengan dibantu oleh kumpulan yang menamakan diri mereka Kid-CSI Team dan berkat sokongan dari rakyat Malaysia (kaum Melayu Islam) akhirnya dalang di sebalik watak jahat itu berjaya dibongkar!.

Didapati bahawa Arlene Tan bukanlah watak utama dalam krisis ini, disebalik itu terdapat beberapa pemain yang turut serta dalam konspirasi dajjal ini. Tidak perlu disebut lagi mengenai Pepper Lim yang menggunakan pengaruh politik DAP-nya dengan menggerakkan taiko Lim Kit Siang dan Tony Pua untuk bertindak terhadap sesiapa yang mempersoalkan gerakan ateisme ini dan juga warga Melayu Singapura (the so called soliloqueer) yang turut serta mencerca agama Islam demi mempertahankan gaya hidup mereka yang songsang. Arlene Tan yang mengaku masih Islam walaupun tidak warak telah berbohong dengan menafikan bahawa beliau adalah seorang ateis meskipun telah membuat 'confession'.

Ketika pendedahan oleh Gaysec awal bulan lalu yang didapati tersilap, mereka telah memburukkan Gaysec dengan menyatakan bahawa Gaysec telah menfitnah Arlene Tan walhal kesilapan yang dilakukan oleh Gaysec itu adalah disebabkan pendedahan pra-matang mereka kerana belum punya bukti kukuh lagi. Seperti yang aku cakap tadi, Arlene Tan bukanlah watak utama cuma watak sampingan ajer. Banyak lagi dalang di belakang dia dalam helah dajjal ini.

Lihat di bawah dan cuba ketuk kepala anda dan berfikir apakah maksud semua ini?



PERSOALAANNYA? DIA MENGAKU SEBAGAI SEORANG YANG BERFAHAMAN LIBERAL DAN PLURALIS. MENGAPA BELIAU SUKA HENDAK BERCAMPUR DENGAN GOLONGAN YANG TIDAK PERCAYA TUHAN??


Kita tinggalkan saja Arlene Tan fokuskan kepada dalang sebenar watak Sitt Al-Wuzara. Bermula dengan pengkantoian Arlene Tan yang telah memberikan email Sitt Al-Wuzara kepada seseorang tanpa disedari (tidak sedar bahawa dia diperhatikan)



Ingat lagi dengan salinan nombor IC yang dikaburkan oleh Sitt Al-Wuzara yang mengakui individu pemilik IC tersebut adalah beliau sendiri. Benarkah Adlin Binti Abdul Jalil itu beliau?




Untuk pengetahuan lanjut bagi sesiapa yang ketinggalan, sila lawat laman Facebook ini mengetahui dengan lebih dalam akan kes ini.

Sesungguhnya pendedahan merupakan hadiah paling bermakna buat kita umat Islam Malaysia pada Syawal ini. Inilah kemenangan di akhir Ramadan, syabas diucapkan kepada Gaysec, KID-CSI Team dan Anonymous Malaysia yang bersama-sama berganding bahu membanteras kegiatan jahat ini. Turut menyokong mereka adalah rakyat Malaysia khasnya umat Melayu Islam yang telah mengenepikan segala perbezaan politik dan turut bersama menyokong perjuangan ini. Syabas diucapkan! Ini penyatuan sebenar kita. Semoga kita kekal bersatu!. Diharapkan pihak berkuasa iaitu Polis Diraja Malaysia dan SKMM mengambil tindakan undang-undang terhadap individu yang terlibat dalam gejala murtad ateisme supaya ianya tidak menggugat ketenteraman umat Islam!

Salam Aidilfitri diucapkan kepada seluruh umat Islam di Malaysia dan seluruh dunia
MAAF ZAHIR DAN BATIN

Friday, August 26, 2011

BIAR BETUL - Syamsul Yusof bakal Tinggalkan Skop Productions?


KUALA LUMPUR 26 Julai - Syamsul Yusof amat diperlukan dalam memastikan Syarikat Skop Production terus maju ke depan.

Penerbit Filem, Datuk Yusof Haslam mendakwa beliau bersyukur kerana mempunyai anak yang bukan sahaja berbakat dalam bidang pengarahan, malah bijak dalam mengukuhkan perniagaan yang beliau tubuhkan sekian lama.

Beliau juga tidak menduga akan minat yang sama turut diwarisi seorang lagi anak lelaki beliau, Syafiq yang bakal mengarahkan sebuah filem selepas ini.

Datuk Yusof juga dalam pada yang sama meletakkan harapan yang tinggi agar Syamsul akan kekal setia bersama Skop Productions. Malah setakat ini beliau yakin, dengan usaha gigih anaknya memperkukuhkan Skop Productions, tidak ada sebab Syamsul akan meninggalkan syarikat tersebut.

Datuk Yusof Haslam berkata demikian pada Majlis Berbuka Puasa yang dianjurkan beliau di Bangunan Finas pada Rabu lepas.


Pada kesempatan Majlis tersebut juga, beliau turut menunaikan tanggungjawab memberikan bonus kepada 160 warga Skop Productions bersempena dengan Sambutan Hari Raya Aidilfitri. 


Ini merupakan salah satu langkah yang sangat efektif setelah mencapai keuntungan hasil filem karya Syamsul. Keuntungan ini bagi beliau sewajarnya dibahagikan bersama tenaga-tenaga kerja di syarikat produksi ini.

Apakah benar semua ini? Skop Production yang ditubuhkan sendiri oleh Datuk Yusof Haslam sudah amat sinonim dengan filem-filem keluaran beliau. Bahkan dengan penglibatan Syamsul ke dalam industri perfileman tempatan telah memperluaskan skop dengan penambahan genre filem sesuai dengan kehendak generasi baru yang lebih 'up to date' dan segar. Malahan, bakat yang diwarisi oleh Syamsul dari bapanya merupakan satu aset penting yang tak ternilai buat Skop Production. Malahan, produksi itu kini dilihat sebagai satu bisnes keluarga yang patut dipertahankan oleh Syamsul dan adiknya sendiri. Bagi aku sebagai peminat dan penyokong industri filem tempatan amat terkejut jugaklah mendengar khabar ni.


Aku percaya sejak daripada tahun 2008 lagi, pengaruh dari Datuk Yusof Haslam-lah yang buat Syamsul dikenali. Mana tidaknya, filem pertama pun dah box-office. Sedikit sebanyak mengingatkan kita dengan kegemilangan filem arahan Yusof Haslam pada tahun 1990an dulu. Cuma, Syamsul membawa genre yang berbeza semestinya diminati oleh generasi sekarang. Aku juga berkongsi pendapat dengan Datuk Yusof, tidak ada sebab untuk Syamsul untuk meninggalkan Skop Production. Harap ini semuanya hanyalah khabar angin.


Sekian,

Wednesday, August 24, 2011

Wordless Wednesday Picture And Video

It's never too late and probably the most latest published 'wordless wednesday' around this time



Batman..

Rise of Planet of The Ape Versi Malaysia!


Sapa dah tengok filem Rise of Planet of Ape angkat tangan?. Hah, kalau yang dah tengok tu bagus. Tak rugi tengok tau. Ceritanya best dan nampak sangat realistik. Buat yang belum tengok tu aku paham, mungkin ada di antara korang yang ralat tak nak tengok wayang sebab bulan puasa kan. Alah, relak sajalah sedangkan aku walau tengok wayang sekalipun tetap pergi bersolat juga bila dah masuk waktu. Yang penting kita kena pandai cari masa lah untuk bersolat (tengok waktu lepas Zohor dan habis sebelum Asar). Paling penting, banyakkan amal ibadat di malam hari. Aku pun jarang-jarang tengok wayang sebenarnya beb. Cuma bila dah habis kolej jer banyak masa terluang.

Tapi baru-baru ni aku dengar ada seorang pengarah baru yang sedang meningkat bercadang hendak menerbit dan mengarahkan satu filem berkaitan dengan 'beruk'. Khabarnya, filem yang bakal pecah panggung tahun depan itu juga memiliki konsep yang sama dengan filem keluaran Hollywood berkenaan. Dengar cerita, orangutan yang bakal menjadi pelakon utama ini bukan didatangkan dari Sabah atau Sarawak. Tapi dari Pulau Pinang!. Biar betul beb, mana ada orangutan kat semenanjung Malaysia ni. Siapakah pengarah filem itu?. Namanya kian bersinar dalam dunia perfileman tanah air. Oh, tak langsung ku tahu dan nak ambil tahu. Apa yang penting aku dapat tengok filem tu tahun depan!.

Pokoknya, benarkah filem mendapat pembiayaan golongan yang memiliki jawatan dalam dunia politik negara? Adakah 'beruk' yang INI dimaksudkan. Oh tidak, alamat jadi macam filem Dua Alam Dr Rozmey lah pulak. Tak sanggup eden!. Yang pastinya, filem ini bakal merampas kedudukan filem Merong Mahawangsa sebagai filem box-office apabila ditayangkan kelak!. Apapun Shacklesmith tak boleh nak ulas panjang-panjang sebab nanti hilang pulak mood penonton nanti. Teasernya pun dah keluar, dan pastinya bukan beruk chimpanzee pegang AK47 macam bulan sudah punya tapi beruk tengah berceramah politik!.



Sunday, August 21, 2011

Biar Betul Beb!- Alter Ego Lady Gaga

Tak habis-habis penyanyi penuh kontroversi ini melakukan perkara yang pelik-pelik. Daripada memakai pakaian yang diperbuat dari daging mentah, mengenakan hiasan kepala daripada telepon sehinggalah memakai tanduk ala-ala setan baphomet!. Macam-macam cara pemakaian saja muncul dari penyanyi ini. Bagi aku, Lady Gaga ini dari segi gaya lagi kreatif dari Bjork. So, tidak perlulah menggunakan nama-nama yang pelik untuk mencipta kelainan demi publisiti.
Baru-baru ini heboh di segenap persada dunia hiburan antarabangsa ini dikejutkan dengan kemunculan alter-ego penyanyi lagu 'Bad Romance' ini sebagai - LELAKI. Apa! Lady Gaga sudah jadi jantan??!! BIAR BETUL BEB!. Macam manalah dia kempiskan dua bijik buah limau bali dia yang ranum tu ya? Haha. Sila tengok gambar di bawah untuk kepastian. Nama 'beliau' adalah Jo Calderone.




Pergh, sebijik macam jantan gua tengok bai!. Tu baru atas jer dada dah nampak rata. Belum tengok lagi the whole body macam mane dia 'hilangkan' curves tu. Apa pun, pose ala lelaki oleh Lady Gaga ini tampak lebih real dari Cate Blanchett yang nak cuba menggayakan aksi Bob Dylan suatu ketika dulu.



Shacklesmith : Ada orang kata Lady Gaga ni khunsa, jadi betul lah kot kan.

Friday, August 19, 2011

Apa Pandangan Orang KL Terhadap Orang Dari Luar??


Korang agak-agak kan, apa persepsi orang KL terhadap orang-orang yang datang daripada luar. Adakah mereka rasakan bahawa merekalah yang paling moden, up to date berbanding kengkawan dan sedara-mara mereka yang berasal dan tinggal di luar?. Disamping itu, apakah mereka turut merasakan bahawa mereka lah paling trendy, vogue dan paling style sekali dalam 1Malaysia ini?. Aku bukan apa beb, sekadar nak bertanya soalan jer kat korang yang mungkin majoriti berasal daripada luar KL jugak. Kepada yang berasal daripada KL aku nak tanyalah apa persepsi korang terhadap orang yang datang daripada luar ni.

Aku bagi contoh kat bawah ini, apakah persepsi ini turut benar-benar berlaku di Malaysia?

Setakat ini, aku belum cukup berani nak buat peta macam gini hah. Korang agaklah apa akan jadi kat aku kalau aku betul-betul buat peta ni, konfem kena belasah kowkow kalau aku sebarkan kat Facebook dan Twitter!. Itu pun nasib baik gua dah abis belajar kat kolej beb!. Yelah, agak kurang hajaq jugak kan?. Lagi-lagi dahlah aku budak KL!. Haha, takkan punyer aku buat macam nilah beb. Kita orang Melayu yang beragama Islam tidak sebiadap itu tau!. Apa pun aku mintak budi bicara korang jawab isu ini dengan lebih berhemah ok.

Shacklesmith : Aku budak KL tapi aku tak rasa aku ni paling terer sangat.

Video Muzik Cinta 247 Daripada MAX 24:7 Memang AWESOME!!!


Serius gua cakaplah beb, terbeliak bijik mata gua bila menonton music video nih!. Ingatkan kumpulan padu suara  lelaki daripada Korea rupanya anak-anak tempatan bangsa kita jugak. Haish, kagum-kagum eden dibueknyo. Aku ada buat entry pasal group nih tiga bulan sudah. Rajin-rajinlah rujuk kat SINI kalau nak tau lebih lanjut. Seingatnya, tak silap aku depa ada buat pengakuan kata mereka memperjuangkan genre muzik M-Pop, tapi kenapa video klip sebijik macam Super Junior pulak?. Ini K-Pop namanya bro. Haha


Cuba anda tonton video ni kat Youtube, anda perhatikan punyalah ramai penonton yang unlike video ini. Sedangkan semasa permulaan music video ini punyalah ramai gadis-gadis terpekik-pekik, terlolong-lolong bagai terkena histeria. Anda cuba agak sendirilah berapa ratus ringgit agaknya yang telah diupah kepada mereka demi menjayakan music video ini. Popular sangatkah kumpulan ini sampai diberi 'penghormatan' sedemikian rupa?. Memang popular pun sampai dikenali di Indonesia (klik SINI) dan klip video pun lebih intense dari yang SINI

Koreografi pun seakan kelam kabut sebab ramai sangat yang menari. Mana taknya, ahli kumpulan pun sampai 12 orang. Kalau ahli kumpulan pun 12 orang, ini membenarkan fakta bahawa jumlah lelaki lebih ramai di Malaysia berdasarkan statistik terbaru jabatan perangkaan yang Malaysia merupakan negara yang mengalami masalah lambakan lelaki melebihi wanita mengikut nisbah 105 : 100. Aku tengok pun jadi pening beb sebab terlampau banyak sangat penari. Apa lagi pengacara video klip yang ala-ala bapok tu siap cakap lagi 12 jejaka 'kacak'. Aduhai kacak ker nokk?? Berbulu mato den menengoknyo. GELI!!! Aku tak nak kritik lebih-lebih lagi lah weh. Nanti tak pasal-pasal kurang pahala puasa aku. Apa pun please enjoy music video yang nan hadoh ni.

Shacklesmith : M-Pop? Do you mean by Maknyah Pop...???

Wednesday, August 17, 2011

Wordless Wednesday Video - Serius Gua Tak Tau Yang Ni Lisa Surihani Beb!!

Iklan ni dah lama main kat TV. Tak silap gua masa Darjah 4 dulu (2000AD). Tak terpikir pulak Lisa Surihani yer? Hahha. Nothing much has changed since then especially her cute look.


Ultra-Kiasu - Kena Cuit Sikit Pun Dah Sakit Bontot?


Masih ingat lagi tak dengan entry aku dulu yang sedikit sebanyak menaikkan readership blog ni awal tahun dulu?.   Disebabkan lompong-lompong yang lebar belaka dalam sejarah Malaysia dan sebilangan besar orang Melayu yang jugak buta sejarah ini puak yang tak sedar diri dan diuntung dibagi kerakyatan telah mengambil kesempatan untuk memutarbelitnya, malahan dengan lebih kejam lagi sejarah awal bangsa Melayu pun turut dipermainkan dan ditipu sejahat-jahat mungkin oleh proksi maya ciptaan mereka iaitu John Doe dan Michael Chick!. Aku disini bukan nak menimbulkan ketegangan kaum cuma aku sebagai rakyat Malaysia memang berhak untuk bersuara. Aku tak merujuk kepada sebilangan besar kaum itu cuma aku refer ini adalah apa yang aku rasakan sebagai golongan minoritinya yang menguasai elitis-elitis dan media mereka.

Baru-baru tadi aku usha-usha forum LowYat.com, saje nak tengok apa kaki forum tu dok bergosip. Sememangnya, sejak aku menyedari kewujudan forum ini aku telah ditipu!. Forum yang aku ingat membincangkan mengenai gajet-gajet yang dijual di Low Yat tapi di dalamnya penuh gosip-gosip yang lari dari perbincangan mengenai teknologi seperti gosip Justin Bieber dan Lady Gaga. Itu tak termasuk lagi dengan perbincangan yang kadangkala boleh menimbulkan ketegangan kaum!. Forum ni dah sama jadi macam Asiafinest dah. Penuh dengan forumer anti-Melayu dan pro kiasunisme.

Berbalik kepada benang yang aku tengok awal-awal tadi. Aku dah agak dah, kalau ada sesiapa tangan yang gatal memulakan benang macam INI. Konfem mesti ada jer pihak-pihak dari golongan ultra-kiasu ni yang butt hurt's bila melihat posting-posting yang dikeluarkan oleh forumer Melayu itu. Aku bagi contoh kalau diberi keratan artikel sebegini.


URUMQI 7 Ogos - Bulan Ramadan kali ini tidak bermakna bagi masyarakat Islam Uighur di Urumqi, Xinjiang, barat laut China selepas kerajaan mengharamkan mereka menunaikan ibadah puasa, bersolat tarawih atau menjalankan sebarang aktiviti keagamaan.

Penganut Islam di Xinjiang dilarang daripada menunaikan ibadah tersebut selepas kerajaan memaksa mereka menandatangani satu 'dokumen' yang melarang mereka daripada berbuat demikian.

Larangan terbaru itu menekankan lagi layanan buruk kerajaan China terhadap penduduk minoriti Uighur yang sering berdepan tindakan keras pihak berkuasa sebelum ini dan dinafikan hak mereka.

Jurucakap Kongres Sedunia Uighur yang beribu pejabat di Munich, Dilxat Raxit berkata, syarikat-syarikat swasta di sini turut menyediakan makanan tengah hari buat pekerja beragama Islam dan mereka boleh kehilangan kerja atau bonus tahunan sekiranya enggan makan.

"Tokoh agama juga boleh kehilangan lesen menyampaikan ceramah sekiranya mereka mengadakan aktiviti keagamaan atau menyeru penganut Islam berhimpun bagi menjalankan kegiatan agama," katanya kepada agensi penerbitan dalam talian, Eurasia Review.

Jelasnya, pegawai turut menyasarkan golongan pelajar beragama Islam dengan menyediakan bekalan makanan semasa waktu rehat sepanjang bulan Ramadan.

Seorang penduduk Uighur yang enggan dikenali berkata, restoran-restoran di kawasan yang mempunyai ramai penduduk Islam juga diarah menjalankan perniagaan walaupun ketika hari siang.

"Orang ramai juga sukar memasuki masjid untuk bersembahyang. Mereka perlu menunjukkan kad pengenalan diri dan mendaftar jika ingin masuk ke masjid," katanya.

Sehari sebelum Ramadan, seramai 18 maut dan 31 yang lain cedera dalam dua pertempuran etnik terbaru di Xinjiang, dua tahun selepas insiden berdarah di wilayah ini mengakibatkan 200 maut sementara 1,700 yang lain cedera.

Xinjiang dicemari pergolakan sejak beberapa tahun kebelakangan ini, melibatkan pertempuran antara etnik Uighur dengan kumpulan majoriti China Han di ibu negara, Urumqi pada Julai 2009. - Agensi



Tengok? Apa lagi, konfem akan butt hurt's punya!! Haha


Dan lihat komen-komen mereka di bawah betapa sakit bontotnya mereka apabila dicuit baru satu kali! Aduyai, seriously gua tak tertahan nak tergelak bila baca komen deme dalam forum tu. Tak pasal-pasal pihak yang tak berkenaan kena tuduh! Hehehe





Tengok, mamat tu petik artikel berbahasa Melayu tak pasal-pasal Utusan jugak yang kena. Memanglah artike l tu dipetik daripada Utusan tapi ingatlah. Adakah ianya betul-betul dikarang oleh wartawan Utusan?. Cuba baca sampai habis artikel tu betul-betul dan tengok dari mana sumber sebenar berita berkenaan. Nampak kan dah tercatit perkataan 'Agensi' kat hujung tu. Sah-sah lah bukan hasil maha karya hak cipta terpelihara Utusan Malaysia. 

Kerja cedok-mencedok ni bukan perkara baru lagi dalam dunia akhbar. Malahan sebelum fenomena Copy-Paste lagi melanda dalam dunia komputer. Tak hairanlah untuk memudahkan kerja mengarang wartawan main cedok ajer dari media luar. Apa ke paranoid punya Ultra-Kiasu mentang-mentanglah bawak isu orang Melayu pasal benda kecik tu ajer nak hentam habis. Itu baru satu surat kabar, kalau banyak macam mana pulak ya?. 

Orang Cina banyak surat kabar yang bawak agenda orang Cina yang kadangkala membelakangi agenda 1Malaysia, orang Melayu just dont give a damn about it pun. Ini baru satu dah nak tuduh Utusan akhbar paling rasis di dunia. Apa ke 'zina'??. Kalau majoriti orang Melayu faham bahasa Mandarin maka terbongkarlah segala tembelang bahawa sememangnya akhbar vernakularlah yang paling rasis di dunia!. Mana ada negara di dunia yang bagi permit untuk akhbar yang bukan berbahasa kebangsaan untuk disebarkan secara lebih meluas melainkan Malaysia?.

Yang pasal kes larangan berpuasa tu, apasal paranoid gila bagai nak mampus tahap selesema babi kronik nak larang umat Islam berpuasa hah?. Adakah orang yang berpuasa ini akan bertindak ganas menyerang Han Chinese?. Nak kata orang Uyghur ni akan malas bekerja sebab berpuasa pun tak jugak sebab depa ni kebanyakan bekerja sara dalam bidang pertanian dan perniagaan bazar. Nak bersolat berjemaah pun dah tak boleh apa lagi bila tiba saat Aidilfitri nanti!. Sudahlah tanah mereka dirampas oleh kaum Han dan dijadikan tanah pengujian senjata nuklear maka tak hairanlah mereka ditindas sedemikian rupa. Aku yakin sikap penindasan ini datang dari perangai kiasu yang sudah bergaul dalam sel-sel darah mereka. Jangan nak tuduh rasis sebarangan sebab mana ada negara yang memiliki minoriti Islam melaksanakan larangan sedemikian rupa sekali!. Ini kepala orang PARANOID aja yang pikir sedemikian rupa terhadap umat Islam!.

Kepada Melayu-Melayu yang masih tidak tahu apakah bangsa Uighur ini sila baca di SINI dan tiada lagi persoalan yang bermain di fikiran kenapa mereka sanggup tindas 'bangsa mereka sendiri' kerana anda sudah tahu bahawa bangsa Uyghur dan Han Chinese adalah dua bangsa yang BERBEZA SAMA SEKALI!

Tak faham jugak tunggu ajelah entry aku pasal siapa bangsa Uyghur ni nanti.

Tuesday, August 16, 2011

Mari Beraya Dengan Kak Nurul Ikut Gaya Baru!

Tinggal dua minggu jer lagi dan bahang kemeriahan lebaran sudahpun dirasai dengan begitu hangat sehangatnya. Berduyun-duyunlah syarikat-syarikat yang menawarkan pelbagai jenis perkhidmatan termasuk mengurus dan melansingkan badan berlumba untuk mengedarkan iklan ucapan hari raya. Bukan setakat mengucapkan aje beb, siap promo lagi. Ni termasuklah iklan ucapan hari raya yang menampilkan penyanyi Nurul ni.

By the way, korang agak kan. Sesuai baju macam ni dipakai masa hari raya?. 


Shacklesmith : Kalau Kak Nurul pakai baju ni masa beraya kat Penang nanti konfem even Pak Lah dan Anwar bagi duit raya RM50 sorang pun takde sape nak heran sebab terbeliak bijik mata tengok fesyen terbaru ni! (Kepada advertiser dan pihak pengurusan Glow & Glamour yang semestinya terdiri dari kalangan bukan Melayu, Tolong jaga sensitiviti lah!. iklan 8tv tu boleh marah pulak)

Miera Leyana - Saya Masih gadis timur


Aku cukup kesian sungguh dengan dia, baru nak naik jadi pelakon tapi dah dilanda kontroversi. Umur pun baru 18 tahun dan masih naif lagi untuk mengenal baik dan buruk penjara dunia ini. Yelah, kalau kontroversi tu akibat dari tohmahan orang lain takpe jugak ini sendiri cari nahas bikin masalah sendiri. Masakan pokok boleh bergoyang kalau takde angin?. Sendiri buat, sendiri mau ingatlah. Berani buat, beranilah tanggung beb. Fikir-fikirkanlah.


Pekakkan telinga hadapi tohmahan

TIDAK surut dugaan ditempuhi aktres muda, Miera Leyana Kasmi, 18, apabila baru saja reda kontroversi gaun seksi yang menampakkan bahagian tertentu tubuhnya, kini timbul pula cerita dia dikatakan mabuk selepas berlibur di pusat hiburan.
Bagi empunya diri, ia tohmahan yang jelas cuba memburukkan namanya, malah jauh di sudut hati berharap si penyebar cerita palsu jangan memfitnah sesuka hati tanpa memikirkan maruah insan lain.
“Saya pernah dicop seksi, namun tidak bermakna saya pemabuk. Memang saya terkejut kerana saya tak buat benda seperti itu. Malah lokasinya pula dikatakan berlaku di sebuah pusat hiburan berhampiran kediaman keluarga saya.

“Walau ibu bapa saya bersikap terbuka, pergaulan serta tatasusila sebagai orang timur tetap dititikberatkan. Jangan menilai buku daripada kulitnya. Biar tampak lincah, saya bukan jenis mudah lupa diri,” kata pelakon berbakat besar itu penuh bermakna.

Akuinya, kebebasan yang diberikan keluarga tidak mungkin dipersiakan dan bersama kepercayaan itu Miera berani melangkah sama ada di arena lakonan mahu pun peragaan yang diminati sejak kecil.

Gadis berdarah campuran Melayu-Cina ini sebenarnya mempunyai hati waja apabila menganggap gosip atau khabar angin sebagai asam garam yang perlu dilalui semua insan seni.
“Ramai lagi yang pernah berdepan dugaan lebih hebat. Bagi saya jika tidak benar, baik pekakkan telinga dan pejamkan mata. Saya bersyukur apabila setiap kali datangnya ujian, ibu bapa antara insan pertama yang akan menjadi penenang.

“Bermula lebih awal di bidang peragaan iaitu pada usia 15 tahun menyediakan mental dan fizikal saya supaya kalis tekanan. Pengalaman mengajar saya supaya tidak cepat melatah,” kata si tinggi lampai yang pernah terbang hingga ke Jerman untuk memperagakan pakaian.

Enggan memanjangkan isu kontroversi, gadis yang ditemui pada pertunjukan fesyen Hari Raya di sebuah pusat beli belah di ibu kota baru-baru ini, bicaranya dialihkan ke projek baru semetelah namanya kian mendapat perhatian penerbit.

Baru selesai penggambaran drama bersiri berjudul Psikik, katanya, orang kuat produksi berkenaan turut membuka peluang kepadanya tampil bersama sebuah lagu khusus untuk produk terbabit, Miliknya.

Lagu tema berentak balada yang bakal diedarkan sebagai single itu ialah percubaan pertama Miera di arena rakaman, membuatkannya gementar menanti maklum balas orang ramai.

Katanya, dia sendiri tidak menyangka kerana segala-galanya bermula secara kebetulan iaitu selepas penerbit mendengarnya mendendangkan sebuah lagu Yuna dalam satu babak.

“Menyanyi sudah menjadi hobi keluarga, tetapi sekadar suka-suka. Cuma apabila diberi peluang merakamkan lagu, saya minta tempoh untuk memikirkannya kerana langsung tidak punya asas nyanyian.

“Namun ibu bapa saya memberi galakan, selain penerbit yang menaruh kepercayaan. Memang sukar kerana selain mengawal vokal, pernafasan juga sama penting. Alhamdulillah, saya mampu melepasi ujian itu,” katanya yang mengambil masa dua hari untuk menyempurnakan rakaman.

Dijangka lagu tema akan dipromosikan dulu di stesen radio sebelum drama bersiri terbabit menemui penonton sekitar akhir tahun ini, manakala penggambaran pula sudah diselesaikan lebih awal sebelum bermulanya puasa.

Lash hanya kawan

MENERUSI Psikik, Miera digandingkan bersama pelakon baru, Lash Mokhtar, dan dek keakraban mereka dikatakan intim apatah lagi tersebar gambar yang menandakan kemesraan kedua-duanya.

“Lash macam kawan lain. Macam biasalah kalau bergambar sudah tentu kita duduk rapat dengan orang di sebelah. Dalam gambar itu pun kami bukan berpeluk. Lagi pun ada ramai lagi teman yang ada ketika itu sebab ia berlangsung ketika penggambaran Psikik.

“Biar apa pun orang cakap saya sudah tak kisah. Antara saya dan Lash tetap berkawan. Dia sendiri pun tahu saya jenis gila-gila dan cepat mesra, jadi mereka yang rapat tahu sejauh mana persahabatan kami,” dedah si jelita yang sememangnya peramah itu.

Bercerita soal sambutan Syawal pula, Miera berkata, tahun ini mereka sekeluarga akan terbang ke Eropah mengambil cuti panjang yang sudah dirancang sejak tahun lalu.

Begitupun, mereka akan menziarahi dulu sanak-saudara di sekitar ibu negara dan menghabiskan masa di kampung sebelah ayah di Parit Buntar, Perak sebelum berlepas ke negara orang.

“Mama sudah merancang percutian ini sejak tahun lalu dan lebih seronok kerana ia turut disertai anggota keluarga terdekat. Baik destinasi mahu pun persiapan, segala-galanya diuruskan ibu saya tambahan pula kami sudah lama tidak bercuti sekeluarga.

“Memang tak sabar kerana selain menenangkan fikiran, saya dapat meninjau perkembangan fesyen di sana. Kami akan ke London dulu sebelum singgah ke Paris. Ikut perancangan awal, percutian ini berlangsung selama tiga minggu,” katanya bintang filem Apokalips yang tampak begitu teruja.-BH-

PROFIL

NAMA: Miera Leyana Kasmi 
TARIKH LAHIR: 28 Ogos 1993 
USIA: 18 tahun 
TEMPAT LAHIR: Johor Bahru 
KARIER: Pelakon dan model 
KELUARGA: Anak kedua daripada tiga beradik 
HOBI: Membeli-belah, berenang dan menari 
CITA-CITA: Ahli perniagaan 
DRAMA: Luna Fantasiku, Ceria- Ceria Cikgu Rubina, Kecuali Cintamu, Apa Itu Cinta, Ada Ubi Ada Batas, Kamelia Katrina, Aalia, Sejambak Bukan Serumpun dan Nana Naruto 
FILEM: Apokalips



Pandai jugak gadis ini menjaga nilai ketimurannya..





Shacklesmith : Ayat standard artis bila dah kantoi buat kontroversi melampau "saya masih berpegang teguh pada ajaran agama dan nilai-nilai ketimuran".. Itupun hanya ungkapan di mulut sambil berposing kebaya ketat nampak curves, posing maut tepi swimming pool, nampak lurah dan ketiak karat.. Timurlah la sangat dik miera oii..

Saturday, August 13, 2011

Arlene Tan Bukan Sitt Al-Wuzara, Akhirnya Gaysec Memohon Maaf

Walaupun secara peribadinya aku menyokong usaha yang dilakukan oleh penggodam muda Gaysec untuk membongkar identiti sebenar Sitt Al-Wuzara. Tapi aku berasa agak ragu sikit benarkah Arlene Tan itu Sitt Al-Wuzara kerana berdasarkan dari segi gaya penulisan Sitt Al-Wuzara. Ianya berbunyi agak kepondanan dan kebapokan dan mustahil untuk ditulis oleh perempuan tulen sedangkan Arlene Tan jugak bukanlah pondan. Beliau adalah perempuan tulen.  Apa pun yang menyebabkan Arlene Tan diragui mungkin benar-benar Sitt Al-Wuzara hanyalah disebabkan penglibatan beliau dalam grup murtad dalam Facebook dan pandangannya terhadap agama yang agak liberal. Kini, pihak Gaysec telah memohon maaf atas kesilapan mereka berikutan tuduhan tersebut. Walaubagaimanapun mereka berjanji akan tetap tidak akan menghentikan usaha membongkar siapakah dalang sebenar dalam laman-laman murtad dan anti-Islam yang bertebaran di ruang maya ini.


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

kami mengaku informasi yg kami terima dari pelbagai sumber (anonymous) ini tidak disemak terlebih dahulu dimana akhirnya informasi tersebut telah membawa kepada rujukan yg salah terhadap mangsa (Arlen Tan) dan bukan target kami yg sebenarnya.

Dikesempatan ini kami ingin memohon maaf kepada Arlen Tan dan pihak2 penyokong beliau. Kami amat berasa kesal atas apa yang berlaku. Namun begitu kami amat berharap agar Arlene boleh mendapatkan kaunseling dari Jabatan Agama Islam mengenai kekeliruan agama yg dihadapinya.

Berkenaan dgn ops3 ini pula..kami tidak akan melepaskannya(release) secara umum. Dimana ianya tidak bersifat peribadi pada individu2 tertentu, tetapi lebih menjurus kepada pertubuhan sesebuah organisasi dan pergerakan tertentu. Apakah ada kena mengena dgn isu2 yg berbaur keagamaan pada masa kini? Jangan beri kami jawapan anda..simpan dan jgn berikan sebarang spekulasi sendiri. Biarkan pihak berkuasa menjalankan tugas mereka.

Dengan penuh rasa rendah diri sekali lagi kami memohon maaf pada Arlene Tan atas bala yg diterima olehnya berpunca dari kecuaian kami.

Terima kasih kepada Fanpage Pendedahan Ekslusif Siapa Sebenarnya Sitt Al Wuzara yg mana kami boleh sifatkan mereka mengenali siapa sitt yg sebenarnya?

kerja kami boleh menjadi semakin mudah namun bagi mengelakan berlakunya lagi sebarang kesilapan, kami memerlukan masa yg panjang.

Kami akan cuba menebus kesalahan dan kecuaian kami dengan melakukan beberapa #Operasi demi untuk menentang laman sesawang yang menghina agama islam sepanjang bulan puasa ini. Insyallah.

Satu perkara yang kami perlu ingatkan kepada pihak umum adalah, kami lakukan ini semua bukan kerana kami mahukan `populariti` ataupun untuk mendapatkan `duit`. Jika kami lakukan untuk mendapatkan populariti, dah lama kami menyebarkan perkara ini kepada pihak yang mampu membuatkan kami jadi lebih `popular` atau `dikenali`, dan jika kami mahukan duit, mungkin sudah lama kami jual segala informasi, pangkalan data(database) yang kami miliki selama ini kepada pihak yang tidak bertanggungjawap untuk mendapatkan duit dan kekayaan, jika anda berfikir kami sedemikian, bermakna anda salah, kami tidak mengejar populariti dan duit, kami hidup dan wujud di dunia siber ini hanyalah untuk semata-mata menegakkan tahap keselamatan sesuatu laman sesawang atau sistem di malaysia ini. Jika anda tidak boleh terima dengan apa yang kami lakukan, anda boleh menyuarakan kata-kata anda pada kami. Insyallah kami akan cuba fikirkan.

Sekali lagi, maaf daripada kami kepada peminat gaysec, pihak umum dan terutama sekali Arlene Tan, kami manusia biasa, semua orang mesti akan melakukan kesilapan.gaysec

Mysterious Creature Found On A River In South Korea



On 4/8, according to news from the town of Kyungnam Tongyeong, Seoul, South Korea, people have found a myterious creature floating on the river, it is about 4 meters length (13 feet) and weighs 30kg (66p). The body of the weird animal has been sent to research institute in Ulsan Korea to indentify. We will hear about it soon. Meanwhile pictures after the jump




Shacklesmith : Nothing mysterious to me, it's probably a decaying dead squid which died after entering fresh water. Surely it must be a hell of stench if we get near to that rotten carcass.

Thursday, August 11, 2011

Lebih Mudah Dari Yang Disangka

Aku hanya perasan lagu ni semasa menonton iklan kereta Ford Fiesta 2011 di Astro beberapa bulan dahulu. Iklan tersebut diterbitkan oleh sebuah syarikat pengiklanan dari Australia (almaklumlah, banyak sangat iklan di negara kita ni diimport dari penerbitan luar padahal banyak agensi pengiklanan di sini). Aku tak berapa tertarik sangat dengan kereta keluaran Ford sebab kereta buatan Amerika ni harga dekat sama standard mahalnya dengan kereta mewah buatan Eropah tapi kualiti sayangnya lebih kurang sama ajer dengan kereta buatan Jepun dan Korea yang harganya lebih murah.


Cuba korang dengar lagu yang dimainkan sepanjang iklan ini, perhatikan muziknya melambangkan style dan elegannya gaya hidup urban zaman sekarang. Apatah lagi dengan kehidupan moden yang serba pantas pada hari ini jadi takkanlah golongan wanita muda yang belum berkahwin nak terperap dalam pejabat jer kot. Mesti nak have fun kan?. So, the song really suit's the atmosphere. Itu sudah menjadi kehidupan seharian para gadis dan wanita kelas pertengahan di kawasan Damansara. Yeah whatever. Between KL and PJ, lies a suburb of Damansara. One of the most luxurious place in Malaysia where all the rich and famous resides here!. Weh, ape aku melalut nih?. Haha

Atas dasar nak tau sangat pasal lagu tu berpandukan komen yang terdapat di ruangan komen video berkenaan aku memulakan pencarian. Lagu tersebut dinyanyikan oleh penyanyi dari Denmark dan bukan Amerika Syarikat seperti yang kusangka. And to my surprise the original music video isn't about a group of middle-class girl hanging out for a shopping and weekend parties but rather than a group of insane girl's enjoying their lazy Sunday doing nonsense stuff at the comfort of their own house!.



Shacklesmith : Tak sangka aku, ianya lebih mudah dari yang disangka awalnya! What a budget music video you have there Miss Fallulah. :)

Wednesday, August 10, 2011

Malaysian Student Attacked And Robbed During London Riot's


A video showing a distressed and bleeding teenager having his bag ransacked by a group of youths during the London riots has attracted the ire of web users who have slammed the perpetrators as ‘scum’.

While the exact location of the incident isn’t clear, one YouTube user has identified it as Barking, east London, and the victim as 
Malaysian student, Asyraf Haziq.


Look for yourself, this is what gonna happen if riot's broke out in our country. To all outsider who tries to bring chaos to my lovely hometown please do that at your own kampung in the north or the east coast. That's a right place for you scum's to get martyred and earn your place in Heaven as promised by your Tok Guru.


Shacklesmith : Anak bangsa sendiri kena buli kat negara orang dalam bulan puasa ni lagi. Sape tak marah!

My Wordless Wednesday 10/8/211


Nothing much to say but for the sake of the ummat Islam I have my support for Dato Hassan Ali in his bid to prevent the apostasy among Muslim's.

He's is the real winner in this issue and has shown us a good example of how our responsibility must be done accordingly to the trust promised upon our God and Ruler. ( Beliau telah menjalankan amanah yang diberi oleh Sultan Selangor menerusi JAIS dan lebih penting, KERANA ALLAH SWT!!!)

Shacklesmith :  I wonder what happened to Selangor Menteri Besar, HE MUST RESIGN!!! 

Lanjutan Pembongkaran MakCik Sitt Al-Wuzara


Semalam kita dikejutkan dengan pembongkaran tergempar identiti sebenar MakCik Hjh Sitt Al-Wuzara yang dilakukan dua orang penggodam internet muda yang dikenali sebagai 'Gaysec'. Dikhabarkan bahawa dalang di sebalik identiti wanita terkutuk berkenaan merupakan seorang siswa dari Universiti Utara Malaysia berketurunan campuran Cina-Melayu yang bernama Arlene Tan Bin Khalid. Heboh ruang maya memperkatakan tentang pendedahan ini sehingga kumpulan penggodam ini menjadi begitu sangat terkenal dalam masa yang begitu singkat. Sungguh menggegarkan sehingga 'MakCik Sitt Hjh' itu meroyan tak tentu pasal di Facebook dan Twitter menafikan bahawa dia adalah Arlene Tan. Begitu hebatnya penangan Ops Ramadhan yang dilancarkan oleh kumpulan Gaysec terhadap MakCik sehingga sakit mentalnya makin menjadi-jadi malahan kemeroyanannya menyebabkan si wanita malang berkenaan hampir gila sampai tapak kaki sendiri pun nak dimakannya. Dikhabarkan, Arlene Tan telah membuat laporan polis berhubung pendedahan tersebut dan menafikan bahawa 'MakCik' itu adalah beliau sendiri.


Walaubagaimanapun, muncul beberapa skeptisme terhadap pendedahan ini. Apakah benar Arlene Tan adalah Sitt Al Wuzara yang sebenar?. Ini menimbulkan persoalan misteri dan rumit yang tidak mampu dirungkaikan oleh mana-mana pihak melainkan pihak Gaysec sendiri melakukan post-mortem jika benar mereka telah melakukan kesilapan dan kes mistaken identity. Antara bukti yang menafikan bahawa Arlene Tan adalah Sitt Al-Wuzara adalah tahap penguasaan Bahasa Melayu oleh Arlene Tan sendiri yang begitu rendah berbanding dengan Sitt Al-Wuzara yang begitu petah tutur katanya. Ini didedahkan sendiri oleh Wan Imran Wan Chik (admin group 'Kami Benci Saiful Bukhari') yang mana para comrade beliau dalam KBSB sendiri begitu lantang mengutuk bagai nak mampus Sitt Al-Wuzara akan tetapi selepas pendedahan tersebut akan tetapi tiba-tiba pula 'mempertahankan' nasib wanita malang Arlene Tan yang tidak percayakan Allah berkenaan atas sebab pelajar UUM itu merupakan kenalan peribadinya dan penyokong pakatan pembangkang sepertinya jugak berdasarkan blog peribadinya yang menyokong dan menjadi peserta perhimpunan haram BERSIH yang diketuai Ambiga laknatullah penyokong murtad.

Selain itu, komen discussion Azwan Ismail juga turut menimbulkan tanda tanya, benarkah dia menjawab komen Arlene Tan?. Ini kerana di atas komen Arlene Tan terdapat satu komen yang telah dipadam yang berkemungkinan besar milik 'MakCik' tu sendiri. Namun begitu, itu semua hanya andaian. Ini kerana dalam Twitter 'MakCik' berkenaan, dia sendiri menyatakan bahawa dia berada di pejabat sedangkan Arlene berada di balai polis. Bagaimana dia tahu dimana Arlene berada?. Adakah dia mengenai Arlene secara peribadi?. Kita sedia maklum zaman sekarang ini orang boleh ber-Twitter dimana-mana sahaja tanpa memerlukan komputer. Dengan menggunakan Blackberry atau Android mahupun iPhone saja kita mampu mengemaskini status di Twitter sama ada menggunakan wifi atau 3G. Jadi kebarangkalian bahawa MakCik berkenaan adalah Arlene Tan kemungkinan besar sekitar 60%.

Laporan polis telah dibuat Arlene Tan terhadap pihak Gaysec dan polis sedang menjalankan siasatan. Sokongan terhadap Gaysec pula kian meningkat dari masa ke semasa. Menurut status Facebook mereka, dilaporkan mereka adalah remaja yang masih bersekolah di Tingkatan Lima. Ini adalah sesuatu yang sangat mengkagumkan aku kerana mereka masih lagi dibangku sekolah dan aku pula bakal graduan dalam bidang IT masih lagi ragu-ragu dalam kemahiran menggodam ini dan masih boleh dikategorikan sebagai bawah amatur. Apa pun ini nasihat aku kepada pihak Gaysec.

Shacklesmith : Abang betul-betul kagum dengan korang!. Gila beranilah korang ni pandai-pandai nak godam website Nuffnang bagai. Apa pun pasal pendedahan ini abang bagi sokongan seratus peratus dekat korang. Bukan apa, abang pun belajar bidang IT jugak dan dah nak graduate dah pun. Jadi kita yang berada di bidang yang sama ni patut bagi sokongan yang setimpal. Kalau benar atau tak Arlene Tan tu bukan Sitt Al-Wuzara tak mengapa. Teruskan siasatan dan godaman demi membongkar siapa sebenarnya betina lahanat tu. Jangan sesekali give-up, persetankan laporan polis yang dibuat terhadap korang lagi-lagi korang pun tengah Trial SPM nih. Polis takkan suka-suka tangkap korang sebab korang bukan salah apa pun. Bagi polis dan SKMM  identiti MakCik tu lebih important. Berani kerana benar, Takut kerana salah!. Apa pun abang doakan yang terbaik buat korang untuk SPM nih. Semoga berjaya. Insyallah, abang rasa korang boleh pergi lagi jauh lepas ni. Apa lagi, korang lagi pakar rasanya daripada abang dalam bidang hacking nih. Hahha!. May the force be with you!.



Monday, August 8, 2011

PANAS : Identiti MakCik Hajjah Sitt Al-Wuzara Terbongkar!

Tentu ramai di kalangan anda para pelayar internet tegar sekalian masih ingat dengan sebuah laman blog penuh kontroversi yang menghina ISLAM dua bulan lalu bukan?. Kejahilan bloggernya mengeluarkan kata nista penuh caci-maki terhadap Allah SWT, Rasullullah SAW dan umat ISLAM secara amnya sangat memedihkan hati ramai umat Islam khususnya majoriti bangsa Melayu di negara ini tanpa mengira pegangan politik sekalipun sehingga beberapa laporan polis dibuat dan mendorong SKMM melakukan siasatan.

Alhamdullillah berkat usaha yang dilakukan oleh sekumpulan (mungkin individu) anak muda yang memiliki kemahiran menggodam laman web digelar 'gaysec.org' (untuk maklumat lanjut sila layari laman peribadi mereka) telah berjaya membongkar siapakah sebenarnya 'MakCik' ini. Adakah si lahanat ini benar-benar seorang 'MakCik'?.


Mengikut hasil siasatan yang dijalankan oleh gaysec.org, 'makcik' ini berkuturunan Cina + Melayu yang merupakan seorang atheist (tidak percayakan Tuhan) dan tak silap aku jugak dari segi akademik bukanlah calang-calang orang. Yang ini pulak pandangan peribadi aku sendiri. Seperti kita sedia maklum orang yang berdarah kacukan ni (kecuali Arab) kebanyakan berfikiran liberal dan ada lebih berbangga memiliki darah kaum berikut (Caucasian, Cina dan etc.) kerana beranggapan darah Melayu takkan membawa mereka ke mana-mana kerana bagi mereka Melayu itu jumud, bodoh dan keji-keji belaka.


Beliau juga dikatakan turut bergiat aktif dalam organisasi maya seperti FB group Malaysian Apostate, Malaysian Atheist, Agnostic and Freethinker, dan Friendlyatheist.com yang diketahui ruang tempat para pembenci Tuhan bermusyawarah dan bertukar-tukar pendapat mengenai keateisan mereka. Disamping itu beliau juga dikatakan sebagai ahli kumpulan The Unscientific Malaysian, sebuah komuniti Facebook yang menghimpunkan para ateis dan agnostik dari seluruh Malaysia. Turut diketahui menganggotai group ini adalah Marina Mahathir (aku dah mula sangsi dengan dia sejak penglibatan dalam Sister In Islam dulu) dan juga Farish Noor. (saya akan ulas mengenai grup ini di entry akan datang). Ini merupakan gambar beliau bersama Datin Paduka Marina Mahathir ketika menghadiri satu majlis di Kolej Taylor beberapa dahulu.


Menurut blognya yang satu lagi. 'MakCik' ini merupakan penyokong BERSIH 2.0 dan juga seorang dari pesertanya. Kita semua sedia maklum bahawa BERSIH 2.0 didalangi oleh penggiat murtad kontroversi iaitu Ambiga Sreenevasan yang pernah menganjurkan forum 'memeluk Islam' pada tahun 2008 dulu. Jika benarlah Arlene Tan ini 'MakCik Hajjah Sitt Al-Wuzara'. Biarlah dia menerima hukuman yang setimpal. Perhap ISA is better! :) 

Shacklesmith : Sokong GaySec dalam pendedahan ini..



Saturday, August 6, 2011

Pro dan Kontra Social Networking Dulu dan Sekarang


Bagi akulah 
1) Facebook
  • Tiap-tiap hari aku bukak sampai dah bosan
  • Ada member tapi malas nak tegur sebab dah bosan sangat main Facebook
  • Boleh berdebat politik tanpa melibatkan sebarang protokol parlimen. Ini termasuklah boleh mencarut, maki hamun, fitnah melulu, dan segala perkara keji yang dihalalkan mengikut prinsip Machiavellism

2) Google+

  • Tak boleh masuk lagi sebab takde 'invitation' (Sian dowh)
  • Apa beza dia ngan Facebook?
  • Boleh ke dapat sambutan? Entah-entah ends-up macam Orkut dulu!!
3) Twitter
  • Boleh usha-usha artis tapi bila nak tunggu dorang reply balik jangan haraplah (waste of time dude!)
  • Boleh suka-suka Tweeting dengan orang yang tak kita kenali langsung tapi tak boleh nak tweet panjang-panjang sebab terhad (gunakan Twitlonger)  
  • Boleh berdebat politik tanpa melibatkan sebarang protokol parlimen. Ini termasuklah boleh mencarut, maki hamun, fitnah melulu, umpat-mengumpat dan segala perkara keji yang dihalalkan mengikut prinsip Machiavellism                                                                                    
4) Myspace
  • Old school gila doh! Sapa yang main lagi aku tak taulah camner nak cakap dah. Bukan bermaksud menghina ya. Hehe. Finger crossed
  • Ruangan internet yang paling aku benci masa sekolah dulu sebab penuh budak kerek tapi jadi ketagih pulak bila dah masuk kolej
  • Setakat nak usha band ngan artis baik bukak Youtube ngan Facebook jer weh!
Shacklesmith : Pelik jugak weh?, Apesal dorang tak masukkan review pasal Tagged lagi ye?. Setau aku Tagged masih lagi hangat berbanding ngan Myspace yang hidup segan mati tak mau tuh.

Monday, August 1, 2011

Iklan Kia Picanto (Kreatif Giler Beb!!!)


Sekali pandang korang mesti ingat ni iklan cutex atau pewarna kuku. Akan tetapi hakikat sebenarnya, iklan ni takde kena mengena langsung dengan mana-mana jenama pewarna kuku wanita yang ada di pasaran macam di Guardian dan Watson tuh. Sebaliknya ianya iklan dari pengeluar kereta terkemuka dari Korea (Hah! K-Pop lagi??) iaitu Kia yang mempromosikan keluaran terbarunya iaitu model Picanto siri terkini. Penggunaan seni warna kuku tu hanyalah teknik visual animasi dalam memaparkan keluaran terbaru produk automobil negara Asia tersebut. Korang bayangkanlah, sebanyak 1200 botol pewarna kuku dihabiskan untuk menconteng 900 kuku palsu (haha, bukan betul awekz punya kuku ye) dalam masa 25 hari! Sedangkan nak melukis satu kuku pun dah ambik masa dalam 2 jam pulak tu. Fuyoh, tangan manalah yang kreatif giler buat semua ni. Leonardo Davinci dan Pablo Picasso tengok ni pun boleh jadi pengsan jadinya!.


Shacklesmith : Bijak-bijak, so infinitely brilliant!

Cool Link's Mesti Clicks!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masuk Jangan Segan-Segan

Nak Ke Mana Pulak Tu?

Jangan Ke Mana-Mana!!

Wibiya Widget