Sunday, April 28, 2013

Artikel Paling MAKAN DALAM Oleh TheOtherKhairul!

Warga blogosfera mana yang tak kenal The Other Khairul beb? Alah, mamat hensem Kuantan yang selalu post berkenaan nasihat pasal cinta tulah dalam blog dia dengan Terfaktab tu. Geng 1990 jugak macam gua. Bulan Februari dia dan beberapa blogger lain antaranya HamkaKereta Mayat, Lensa Rosak, Srikandi Mistisfiles, Karl Naim, and just to name a few ada menerbitkan buku kompilasi artikel tulisan blogger-blogger hebat berjudul Makan Dalam. Gila pecah perut beb member serumah gua gelak sakan membacanya. Tidak dinafikan, rencananya disampaikan secara santai sarat dengan butir-butir intelektual dan diisi dengan penuh sarkasme. Typical Malays isn't it? Bak kata penyair Usman Awang, 'Nakalnya bersulam jenaka'.

Buku MAKAN DALAM ini kalau dijual di kedai buku IPTA dan IPTS sedikit sebanyak mampu mencetuskan ledakkan anjakan paradigma pemikiran idealisme anak muda khasnya golongan belia bangsa kita.

Anyway, dah dekat seminggu tampalan dipaparkan, sudah berhari-hari jugak since the last day aku baca. Namun disebabkan kesibukan di kampus, aku tak sempat nak kongsikan bersama korang. Now alhamdullillah, dapat jugak aku kongsikan akhirnya. 

PERHATIAN - Sila baca dan fahami betul-betul, penyokong Barisan Nasional sila jangan panas pungkok. Begitu jugaklah macai Pakatan.. Understood?


Ahad, 21 April 2013

Kenapa Perlu Undi PR Jika Anda Penyokong BN.



Assalamualaikum w.b.t


Hello pencacai UMNO dan BN sekalian. Whats up yawwww?! Eh eh. Article ni aku tulis untuk orang-orang BN je. Pencacai PR pi main jauh-jauh. Kalau pencacai PR butthurt, jangan marah, k? Hiks.

Aku tahu tajuk entri aku kali ni agak pelik dan menarik. Tapi let me get this straight. Kalau anda adalah pertama kali singgah kat blog aku or anda dah lama tak baca blog aku, then better korang baca article aku yang INI dulu.

Apa pun, kita semua sedia maklum bahawa PRU yang akan datang ini adalah PRU yang paling besar dan yang paling sengit. Tidak mustahil #IniKaliLah akan berlaku dan tidak mustahil juga bahawa #LainKaliLah yang akan berlaku.

Tapi, di hari yang mulia ini, aku ingin terangkan kat anda semua kenapa, personally aku rasa anda patut undi PR dan bagi PR menang PRU13 ini.

1. Barisan Nasional Memang Tidak Akan Menang.
Walau apa pun yang anda lakukan, BN tetap tak akan pernah menang. Maksud aku, bukan BN tidak akan menang time PRU ni. Peluang untuk menang tu masih ada. Tapi, di mata rakyat Malaysia majoriti, BN memang tidak menang.

Let say this PRU 13, Barisan Nasional menang, mesti akan wujud punyalah isu pengundi hantu, rasuah dan sebagainya. Kalau tak ada isu tu pun, mesti akan wujud isu SPR dikatakan menipu etc. Ya. Mesti wujud. Sebab selagi PR tak menang PRU, selagi itu lah pelbagai isu yang akan diwujudkan oleh parti pembangkang. Dan bila isu penipu, pengundi hantu, rasuah dan sebagainya ini wujud, semua orang akan percaya. Even SPR tunjuk apa-apa bukti sekali pun, rakyat Malaysia tetap tidak akan percaya. Tapi kenapa rakyat Malaysia tetap tidak akan percaya even bukti telah dinyatakan? Sila rujuk point nombor 2.

2. Penyokong PR Terlampau Fanatik.


Pernah tak anda nampak orang-orang BN gatung gambar Najib kat dalam rumah dia? Pernah tak nampak rakyat biasa (penyokong BN) yang gantung gambar pemimpin BN di dalam kedai dia? Maybe ada satu or dua. Tapi amat rare. But, as for PR, some of them adalah fanatik. Sebagai contoh. Kalau anda pergi ke rumah-rumah rakyat biasa yang fanatik terhadap PAS, anda akan perasan dinding rumah terpampang gambar pemimpun PAS.

Anda boleh kata "Dia gantung gambar Ulamak lah. Itu pun nak kecoh." Well, maybe true. Tapi fikir balik, siapa lagi ulamak Malaysia yang dia kenal selain yang aktif dalam politik? Ulama ada seorang sahaja? Then kenapa tak gantung gambar ulamak dan pakar agama lain? They gantung that picture not because of Islam (maybe some does.) but for the major cases, adalah obsesi terhadap parti politik. You can put your rage comment at the comment section below but eventually we all know that this is the truth. Yeah, truth hurts.

But dont get me wrong. Bila cakap pasal fanatik politik, penyokong BN juga ada. Tapi tidak lah terlampau buta. Ianya something like... Anwar vs Najib.

What ever Anuar said, penyokongnya akan mempertahankan perbuatan tersebut. What ever Najib said, penyokongnya juga akan mempertahankan perbuatan tersebut. Let say Anuar kata "Ayam berkaki tiga!". Then Najib pulak kata "Ayam berkaki empat". Then, boom. Masing-masing bergaduh tentang kaki ayam hanya untuk menangkan apa yang diperkatakan oleh pemimpin yang mereka cintai. Tak rasa pathetic ke?

Dan jangan lupa dengan mentaliti dan penerimaan rakyat. Semua ulama yang keluarkan fatwa yang menidakkan tindakan pemimpin mereka, mereka akan kata 

"Ulama tu sesat. Kapir. Dia dibayar". 

Dan bila parti lawan tidak sokong dengan statement dari ulama/ustaz yang membenarkan  tindakan pemimpin mereka, mereka akan kata 

"Ni la manusia akhir zaman. Kata-kata ulamak diperkecilkan. Ini adalah satu satu tanda Kiamat bakal tiba." 

Weird kan? Benda macam ni banyak nampak kat orang PR. Tapi orang BN pun kadang-kadang gitu jugak.

Dan anda mungkin akan tanya:

WTF Mr K. Apa point kau sebenarnya ni? Kau nak kutuk BN ke kau nak apa sebenarnya ni?
Well, relax dude, relax. Tenang dan sila rujuk point nombor 3.
3. Kalah = Buktikan. Once and For All.

Kita semua tahu PAS, PKR dan DAP mejanjikan yang macam-macam. Hukum hudud lah, negara Islam lah, free education la, penurunan harga kereta lah, penurunan taraf hidup lah, turun harga minyak lah. Dan macam-macam lagi tak kira lah yang ada dalam manifesto ataupun tidak.

So, macam mana kita nak tahu bahawa apa yang PR janjikan itu adalah masuk akal atau pun tidak?

Easy. Just let them win. Kalau dieorang menang, kita akan dapat low fuel price, low itu dan low ni. Free itu dan free ini. Nice what? But if they cant provide that, they will lose once and for all at the next PRU. Meaning, after this, PR dah tak wujud. Why? Sebab sekarang penyokong PR meletakan trust 100% kepada PR. Dan once that trust is gone, it will gone for all and PR will never get it back. So, nak tak nak, PR mesti beri semua free itu dan free ini.

Tapi aku bet, banyak janji hanya kekal janji dan penyokong PR akan guna ayat favorite mereka iaitu:

"Eleh, BN memerintah 50+ tahun tak buat benda tu pun?"
Dan ayat ni akan digunakan again and again and again and again and again sehinggalah umur PR memerintah hampir 50 tahun. Trust me. Im always right.

So, the only way untuk buktikan yang PR adalah lebih teruk berbanding BN, adalah dengan memberikannya ruang untuk tunjukan diri mereka yang sebenar.

4. Try and Error.

Korang mungkin akan kata

"Habis tu, kalau nanti Malaysia jadi huru hara macam Mesir macam mana? Mesir at first semua happy ada pemerintah baru dari pembangkang. Tapi selepas beberapa bulan, jadi huru hara makin teruk. So how?
Well, that is the price yang anda perlu bayar. Let say anda undi BN, dan BN akan menang. Pada PRU akan datang, isu sama tetap akan berulang. Orang PAS still kata undi BN adalah kapir etc etc. Or PKR still akan kata BN menang sebab undi hantu. Benda ni tak akan habis sampai bila bila sehinggalah PR menang dan kita sendiri tengok macam mana kenyataan yang sebenarnya. Real? Fake? Hudud? Islam? Free Education?

Walau apa pun, apa yang aku takutkan sekarang adalah andai kata PR menang dan jika PR adalah lebih worse dari BN, rakyat Malaysia akan tetap sokong PR. Why? Again, sebab Fanatik dan Obsesi. But, that is the price yang kita (anda) perlu bayar.

But let me set this clear. I give my word. PR mungkin akan menang this year. Tapi bila bab nak tunaikan manifesto dan janji dia, dia akan delay serta blame it to BN. Tak percaya? Printscreen this and prove me wrong. Dan bila itu berlaku, kepercayaan terhadap PR akan berkurang-berkurang dan semakin berkurang. And when they gone, they will never come back.

That is why aku rasa kita semua patut bagi PR menang this PRU.

Tapi kalau BN still menang, korang boleh lupakan la kewujudan entri aku ni. Hiks. Hiks.

Shacklesmith : Bro, sorryla gua cedok artikel lu.. Sajer jer nak bagi orang-orang tua baca :)

Sunday, April 21, 2013

Berhala Ini Diukir Dari Batu Meteorite?



An ancient statue that was recovered by a Nazi expedition in the 1930s was originally carved from a highly valuable meteorite. Researchers say the 1,000-year-old object with a swastika on it's stomach is made from a rare form of iron with a high content of nickel. They believe it is part of the Chinga meteorite, which crashed about 15,000 years ago.
The findings appear in the Journal, Meteoritics and Planetary Science. The 9-inch tall statue is 22lb and is called the Iron Man. The story of this priceless object owes more perhaps to an Indiana Jones film script than sober scientific research.
It was discovered in Tibet in 1938 by German scientist Ernst Schafer. His expedition was supported by the Nazis, in particular by Heinrich Himmler, the head of the SS. Himmler was said to believe the Aryan race originated in Tibet and was keen to recover objects from the area. It was brought back to Germany and disappeared to a private collector until 2007.

Thursday, April 18, 2013

Nanosponges In Your Blood Could Soak Up Infections And Poison

Mice who got nanosponge injections survived lethal doses of toxins. 

Nanosponge Engineers at the University of California, San Diego have invented a "nanosponge" capable of safely removing a broad class of toxins from the bloodstream, including toxins produced by MRSA, E. Coli, poisonous snakes and bees. The nanosponges are made of a biocompatible polymer core wrapped in a natural red blood cell membrane. Zhang Research Lab

A newly invented “nanosponge,” sheathed in armor made of red blood cells, can safely remove a wide range of toxins from the bloodstream. Scientists at the University of California-San Diego inoculated some mice with their nanosponge, and then gave the animals otherwise lethal doses of a toxin--and the mice survived.

This is especially interesting because a nanosponge can work on entire classes of toxins. Most antidotes or treatments against venom, bioweapons or bacteria are targeted to counteract a specific molecular structure, so they can’t be a one-size-fits-all solution; this nanosponge can.

Scientists led by Liangfang Zhang, a nanoengineering professor at UCSD, worked with a class of proteins known as pore-forming toxins, which work just the way they sound: By ripping a hole in a cell membrane. These toxins are found in snake venom, sea anemones, and even bacteria like the dreaded drug-resistant Staph aureus. The proteins come in many different shapes and sizes, but they all work in a similar way.

They designed a nanosponge to soak up any type of pore-forming toxins. It consists of a tiny (85-nanometer) plastic ball wrapped in red blood cell membranes, which basically serve as a decoy and soak up the poison. The plastic ball holds everything together, and keeps the protein away from its real cellular targets. The entire nanosponge is 3,000 times smaller than a full red blood cell. The devices had a half-life of about 40 hours when the team tested them on lab mice, according to a release from UCSD.

They injected mice with 70 times as many toxic proteins as nanosponges, and the sponges still neutralized the poison and caused no visible damage to the animals, the team reports. Next up are clinical trials in animals, to verify that it works safely in a wide range of cases.

The paper is in this week's issue of Nature Nanotechnology.

SUMBER

Cool Link's Mesti Clicks!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masuk Jangan Segan-Segan

Nak Ke Mana Pulak Tu?

Jangan Ke Mana-Mana!!

Wibiya Widget