Tuesday, July 23, 2013

KEJATUHAN MURSI JANGAN SALAHKAN ORANG LAIN.

Artikel ini hasil nukilan Norman Fernandez dan merupakan pendapat peribadi beliau untuk renungan kita bersama.

Oleh Norman Fernandez

Mengikut Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam Sinar Sabtu 13hb Julai, penggulingan Presiden Mesir Mohamed Mursi adalah lakonan ditaja negara sekular yang menolak parti gerakan Islam

Mengikut beliau rakyat Mesir yang miskin dan bodoh dipergunakan untuk berhimpun menyatakan bantahan dengan ada yang turut dibayar dan dikerah dengan duit upah dan kenderaan percuma yang disumbangkan oleh negara minyak Arab. Malahan mengikut Presiden PAS, protes dirancang dengan rapi dan sembunyi oleh tangan ghaib kuasa besar dan negara Arab sekitarnya.

Saya berpendapat ini adalah suatu analisa dangkal dan tidak berasas. 

Hakikatnya, jutaan rakyat Mesir "miskin" dan "bodoh" yang memprotes untuk mengguling Mursi adalah rakyat sama yang telah mengakhiri rejim Hosni Mubarak. Rakyat "miskin" dan "bodoh" yang sama ini jugalah yang telah memberikan undi dan amanah kepada Muslim Brotherhood dan Mohamed Mursi. Rakyat telah mengharapkan Mesir baru dan agenda baru untuk Mesir. Namun, sebalik yang berlaku.

Sepanjang setahun Mohamed Mursi menyandang jawatan presiden, prestasi pentadbirannya hambar, kalut dan tanpa visi dan agenda untuk memulihkan negara dan menambahbaik kehidupan rakyat. Mursi sebaliknya memfokus dan ghairah dengan menempatkan dan menguatkan Muslim Brotherhood dan berusaha lebih untuk menukar wajah Mesir dari sebuah negara Islam sederhana kepada sebuah negara Islam beracuan Muslim Brotherhood. Bukan mengeret keluar Mesir dari kancah kemiskinan dan pengangguran ke era perubahan untuk memanfaatkan rakyat.

Yang jelas, rhetorik pekik-lolong adalah berbeza bila dihadapkan realiti. Mudah untuk memerintah tetapi bukan mudah untuk mentadbir. Ini yang berlaku kepada Mursi. Bila di beri mandat memerintah, beliau tidak tahu mentadbir. 

Al-maklum pentas beliau selama ini ialah pekik-lolong membantah.  Jadi, jalan paling senang ialah untuk Mursi dan Muslim Brotherhood menyakinkan rakyat memfokus kepada life after-death (akhirat) dan bukan life-on earth (duniawi). 

Masalah negara sebaliknya dipersalahkan kepada Yahudi, Israel, Amerika dan Barat. Semua kepincangan negara salah mereka sahaja. Mursi atau Muslim Brotherhood tiada salah.

Tidak hairanlah rakyat Mesir yang tidak melihat apa-apa perubahan dibawah Mursi dan Muslim Brotherhood dan semakin menderita dan perit kehidupan akhirnya bangun sekali lagi menumpaskan Mursi dan kini menyalahkan Mursi dan Muslim Brotherhood untuk segala masalah yang telah berganda dibawah pemerintahan Mursi. 

Rakyat Mesir lebih tahu, lebih arif dan telah akhirnya sedar tentang agenda sebenar dan muslihat tersirat Mursi dan Muslim Brotherhood.

Adalah amat menghina untuk Hadi Awang mengatakan rakyat Mesir kononnya telah dikerah memprotes dengan upah dan kenderaan percuma. Bagaimana perasaan Hadi Awang jika tuduhan yang sama dilemparkan bahawa mereka yang menyertai perhimpunan Bersih atau Blackout juga telah di kerah dengan upah dan bas percuma?

Hakikatnya, rakyat rasional Mesir adalah lebih daripada gerombolan Muslim Brotherhood. Apa yang telah ditunjukkan oleh rakyat Mesir adalah golongan Islamist tidak mempunyai daya mampu untuk mentadbir dan mengurus sebuah negara dengan baik. Apabila diberi peluang, mereka gagal dengan teruk. Ini hakikat dan sahih.  Ini yang mengaibkan gerakan Islamist yang berinspirasi dan beracuan Muslim Brotherhood.


Rakyat Malaysia wajar celik mata melihat huru-hara dan haru-biru Mesir di bawah Mursi dan Muslim Brotherhood, dan was-was agar negara Malaysia yang indah dan tercinta tidak dinodai oleh mereka yang seimpian.

Saturday, July 20, 2013

Ucapan Salam Ramadan 1434H Dari Birthday Boy!


  1. It's been a while ever since I've last updated my blog. Last entry aku kalau tak silap bertarikh 30 Mei 2013. Ini bermaksud sudah lebih sebulan aku tak mengemaskini blog aku ni. Kalau dulu time aku belajar diploma kat Cybernetics, boleh dikatakan dalam sebulan lebih tiga entry gua karang. Kini kekerapanku mengemaskini blog ini sudah hampir menyamai kekerapanku menggunting rambut iaitu sebulan sekali. Taklah menghairankan dengan status aku ni sebagai blogger yang tak berapa nak popular. Hehehe
  2. Meskipun aku dah kurang berblog, tapi tidak semestinya aku malas kerana aku banyak tanggungjawab nak pikul sebagai seorang pelajar IPT, anak kedua parent aku, dan bakal suami (ewah2, calon dah ada ke bro?). Seriously, gua tak banyak masa nak hadap blogger ni bai. 
  3. Nak cerita kenapa aku dah kurang berblog sejak sambung Bachelor dulu berbanding Diploma. Okay sebab begini, time diploma dulu kerja aku tak sebanyak mana sebab tumpukan final project jer sekarang amekaw bertimbun-timbun assignment gua kena hadap sepanjang hari sampai naik muak gua dibuatnya. The cure-nya, gua baca blog orang pulak. Tak salah kan?
  4. Bertitik tolak dari aktiviti membaca blog orang seperti Teh Tarik Gelas Besar, The Other Khairul dan sebagainya. Maka ini sedikit sebanyak menimbulkan minatku untuk membaca novel indie karangan blogger hebat ini seperti Makan Dalam yang penuh sinikal dan Lelaki Eksistensial, yakni sebuah kisah realiti Melayu urban kontemporari.
  5. Tatkala membaca novel dan antologi sebegini aku merasa bagaikan satu anjakan paradigma melanda fikiranku mengerahkan naluri emansipasi untuk keluar dari kepompong belenggu kekolotan diri dek adat yang entah apa-apa (adat Melayu kampung ada yang mengarut dan lari dari ajaran Islam). To be honest, Nami Cob Nobbler adalah sebahagian dari sumber inspirasi aku sewaktu mula bergiat dalam dunia blogging dulu. Walaupun pendirian politik kami berbeza, at least dia lagi better dari blogger serbanista kolot lagi sempit akal fikirannya. Tu semua pada pengamatan akulah beb. No offence pada yang terasa.
  6. You know what I'm saying, these guys are an idealist. Orang macam nilah bangsa Melayu kita nak. Kritikan yang diberi harus membina agar membentuk bangsa berintegriti, bermaruah dan berfalsafah. Bukan jadi babi tonyok perhambakan diri pada pemikiran orang lain.
  7. Dipendekkan cerita, anyway korang tau apa yang specialnya bulan Julai ni? Bulan nilah aku dilahirkan di dunia ini 23 tahun dahulu. Tanggal 11 Julai 1990, maka sejak dari itu bermulalah pengembaraan aku di dunia yang fana dan penuh pancaroba ini. Terima kasih kepada mak dan ayah kerana susah payah membesarkan saya di dunia ini. Alhamdullillah
  8. Dan juga tidak dilupakan SELAMAT HARI JADI diucapkan kepada mantan Perdana Menteri kita TUN DR MAHATHIR, terima kasih kerana telau menaburkan bakti kepada ini selain menjadi mimpi ngeri yang menakutkan kepada musuh-musuhnya yang anti-Islam dan juga pura-pura bajet Islam pakai ketayap hijau putih sewaktu memangku jawatan perdana menteri dahulu. Tidak dilupakan pemimpin revolusionair Afrika Selatan yang telah berjaya menumbangkan rejim apartheid, Nelson Mandela yang kini masih tenat.
  9. Turut juga diucapkan selamat hari jadi kepada Tom Hanks, Tom Cruise, Harrison Ford, Vin Diesel, Sylvester Stallone serta ramai lagi selebriti dan karyawan seperti mendiang Ingmar Bergman yang berbintang Cancer. Sebab apa aku kepoh sangat pasal bintang Cancer ini kerana aku juga berbintang Cancer. Entah apa istimewanya aku pun tak tau lah. Aku sendiri pun tak suka makan ketam sebab jariku kerap kali terluka dek duri celah lengan sepit ketam itu.
  10. Apa pun aku nak ucapkan selamat berpuasa buat seluruh umat Islam khasnya adik-beradik, saudara-mara dan sahabat handai yang mengenali Shacklesmith ni ha. Tidak dilupakan korang jugak yang sudi meluangkan masa di warung kopi aku yang tak seberapa nak meriah ini.


ahlan wa sahlan ya ramadhan

Cool Link's Mesti Clicks!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masuk Jangan Segan-Segan

Nak Ke Mana Pulak Tu?

Jangan Ke Mana-Mana!!

Wibiya Widget