Thursday, May 31, 2012

The Putrajaya Youth Festival & Thought of Returning To Campus Life

Untuk kali keduanya aku ketinggalan daripada menyertai Himpunan Jutaan Belia yang berlangsung di Putrajaya hampir seminggu. Walaupun aku tak pergi, tapi aku tetap tak merasa sebarang kerugian menjadi sebahagian daripada hampir 2 juta belia yang hadir memeriahkan festival di perkarangan pusat pentadbiran negara kita itu. 


Sebenarnya bukan aku tak berminat nak pergi langsung cuma disebabkan masalah transport (aku ada lesen tapi takde kereta) dan kebetulan takde member nak ajak temankan sekali (member oversea dan outstation). 


Ada pulak bekas rakan sekuliah masa diploma dulu baru turun dari Kelantan nak datang berjumpa namun apakan daya, dia nak ajak jumpa hari Sabtu sedangkan hari tu aku banyak kerja. Nak pergi hari Ahad memang tak bolehlah sebab tujuannya ke KL pun sebab ada kursus anjuran BSN  (tempat kerja dia). Nak keluar pun satu hal. Kalau nak ke KL daripada rumah kena jalan jauh turun bukit sebab public transport (bas) takder bai. Cara paling nak ikut public pun menerusi teksi tapi bayar. Itupun kena call lah.


Tambah pulak hari Isninnya tu aku kena pergi kolej mendaftar kemasukan aku untuk menyambung Ijazah Sarjana Muda. Masa hendak mendaftar pun aku sediakan wang untuk bayaran jadi korang faham-faham jelah kenapa aku nak berjimat sangat minggu lepas. 


Meskipun terasa berat hati aku nak mendaftar disitu disebabkan tempat yang aku pilih (melalui permohonan online sebab dah takde pilihan lain) tu institusi pengajian tinggi swasta gara-gara terlepas peluang mengisi borang UPU. Namun begitu demi masa depan aku teruskan gagahkan jugak. Terima kasih banyak-banyaklah kepada mak aku yang banyak menyokong aku selama ini. Jasamu membesarkanku tetap akan kukenang selamanya. Ur the best mother!.


Minggu depan, aku bakal kembali menjalani semula kehidupan sebagai seorang pelajar setelah berbulan lamanya terperap di rumah menjadi blogger sepenuh masa. Korang pun paham-paham jelah, kalau dah lama tak masuk kuliah kepala otak gerenti sudah tepu bai. Jadi pandai-pandai akulah nak manage kepala aku sendiri. Life must go on!.


 Lagipun aku belajar di tempat baru, environment baru, dapat awek kawan baru. Oleh itu kenalah aku enjoy kan. Bak kata Shacklesmith, "sambil belajar kita enjoy". Baru kita dapat merasakan betapa feelingnya dapat belajar kan?. Simply just don't blame the institution if your campus is goddamn lame. Hahaha


Sebenarnya ini bukan kali pertama aku berasa nervous masa nak further study, I've already felt this before about four years ago. Masa aku mula-mula nak belajar Diploma kat Cybernetics dulu. Memang gila-gila gua nervous beb sebab pertama kalinya aku tinggal di luar. Salah satu sebabnya aku masa peringkat sekolah dulu tak pernah masuk asrama dan secara amnya aku ni budak sekolah harianlah. 


Apapun alhamdullillah aku dapat mengatasi segalanya, disana bermulalah pengalaman indahku apabila kepompong Damansaraku dipecahkan dan aku dapat ramai kawan-kawan dari berlainan negeri dan status sosial. Selama di sekolah dulu pun aku banyak bergaul dengan budak middle class dan high class, jadi aku manfaatkan peluang keemasan ketika menuntut di Cybernetics untuk merapatkan silaturahim dengan rakan-rakan dari jurang sosial yang berbeza.


Aku akan kembali semula menjalani kehidupanku sebagai seorang pelajar dan mungkin waktu untuk aku berblogging semakin singkat dan terhad. Namun, perjuanganku tidak akan berhenti di setakat ini sahaja. Aku akan tetap meluahkan buah fikiranku untuk dikongsikan bersama. Rasa-rasa ramai pembaca blog mungkin tahu mana arah pegangan politik aku kan?. Yeah, dekat-dekat PRU13 ni menambahkan semangat aku!


Itu saja yang aku mampu luahkan malam ini. Selamat Malam dan Assalamualaikum.

Friday, May 25, 2012

Mampukah Golongan Belia Merubah Dunia Dengan Teknologi?


Can Youth Change the World With Technology?



At least one thing is true of youth in every country: give them access to technology and a bit of guidance, and they’re capable of changing the world for the better. Helping young people do exactly that has been the job of the State Department’s Ronan Farrow for the past year.
Farrow has served as Secretary of State Hillary Clinton’s special advisor on global youth issues since the middle of 2011. He firmly believes that technology is radically altering what it means to be a young person today, as social networks give them an unprecedented opportunity to have their voice heard and connect with other youth around the world to fix the problems they face.
“It’s going to be people under 30 that solve this generation’s problems,” said Farrow. “Our principle at the State Department has been, ‘How can we turn to young people using these new technologies and tap them for their solutions?’”
According to Farrow, the State Department recently launched a “hard, honest review” to see if its policies and outreach programs worked for young people. The result? A diplomatic corps that’s been trained in social media and digital outreach, ready to engage youth on myriad platforms.
“Now we’re really coming around to understanding,” said Farrow, whose excitement about the State Department’s internal embrace of social media is only eclipsed by his enthusiasm for the digital projects he’s done with youth in a multitude of countries.
“We build all around the world,” said Farrow. “We bring groups of young people together, it’s a great thing to do in places where people are skeptical of world powers. We say, ‘You, teenager in Algeria, tell us exactly what you want from us.’ We then support them as they try to make their goals a reality.”
Farrow pointed out two examples of those goals: an e-petition service in Latvia and an SMS-based English education platform in Tunisia.
In Latvia, Farrow and his team worked with two 23-year-olds who were frustrated by their inability to participate in the political process. To fix that, they made use of a small State Department grant and built an e-petition system where Latvians could submit and support proposals for new laws and other political changes. The government agreed to look seriously into any petition that got a certain amount of popular support on the platform, and it’s been used by at least 20% of the Latvian population (Fun fact: It’s also the direct inspiration for the White House’s “We the People” platform).
Over in Tunisia, Farrow describes having a “seminal moment” when his team needed to access a population that didn’t have access to the same level of technology available elsewhere in the world. What Tunisians did have — and this is true across much of Africa — were SMS-enabled feature phones.
The State Department quickly realized they would need to embrace SMS if they wanted to reach Tunisians wirelessly. Farrow’s team accordingly got to work with local partners on a pilot program designed to teach English over text messages, which the State Department said played a key role in helping people outside of cities keep up with their education during the Arab Spring.
“We had a very large pilot program on mobile English education which was a great success,” said Farrow. “We had 535,000 users in the first 90 days. We’ve flipped it over to a pay model for end users because there’s such demand for English language training.”
Farrow, who’s leaving the State Department to pursue a Rhodes scholarship at Oxford University, said that many of the digital ideas that youth have for their own communities are easily portable to other parts of the world with slight modification. The State Department is also hosting technology training sessions, known as “TechCamps,” for young people and activists all around the world.
Ultimately, Farrow’s message to any young person with a good idea is simple: Just do it.
“The U.S. wants to play its part as young people play their role,” said Farrow. “But nobody should wait for support. With our level of connectivity today, everyone can find that mentorship or seed resourcing. Whatever it takes, find a way to get your idea off the ground if you have one. And remember: world powers really are listening to you.”
How have you seen young people change the world for the better with technology? Sound off in the comments below.
Sumber - Mashable

Thursday, May 24, 2012

Analisis Debat PTPTN - Rafizi Vs Khairy (Another Sat Dee In the Making!!!)





Jujur aku hendak bagitau disini bahawa aku sebenarnya tak tengok langsung 'debat perdana PTPTN' diantara boss Pemuda Umno, Khairy Jamaludin (tukang hantar pasport Anwar) dan Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli (lembu Anwar) bukan kerana terlepas live telecast (kerana boleh ditonton melalui Youtube) tetapi aku tak ingin langsung kerana aku tidak berapa berkenan (menyampah) dengan kedua-dua pendebat itu (you know what I'm saying?). 


Bercakap pasal Khairy, daripada zaman Pak Lah ramai orang tahu dia memang poyo dan syok sendiri. Yelah, masa tu siapa jadi PM kan kalau bukan bapak mertua dia sendiri iaitu Mr Sleepyhead. Seriously, gua cakap lu beb sapa tak pelik anak menantu boleh bajet melebih-lebih mengalahkan yang jadi PM tu bapak sendiri. Sedangkan masa zaman Tun Dr Mahathir tak pernah pulak anak-anak dia bikin kencang ke sana ke mari. Aku yang masa tu masih dibangku sekolah pun pandai menyampah dengan orang politik meskipun hakikatnya aku sendiri sebenarnya kurang nak ambil tahu sangat pasal politik. Malahan pada waktu itulah aku mula berjinak-jinak dengan Malaysia-Today dan blog Kickdefella. Well, I had enough to say about him. Kepada sahabat blogger pro UMNO baik daripada team Nadi Rakyat mahupun Unit Media Baru (UMB). Aku mohon maaf sebab attack boss pemuda korang semua. Anyway, aku pun nampak dia semakin berubah.


Pasal Rafizi pulak, nama mamat Ganu ni mula popular selepas 'pendedahan kontroversi lembu NFCorp' milik suami Datuk Shahrizat iaitu Datuk Salleh. Disebabkan kes ini berprofil tinggi dan dikaitkan dengan suami seorang menteri. Habis segala penyelewangan yang dilakukan Datuk Salleh ini dituduhnya sebagai 'kerja Datuk Shahrizat' padahalnya senator yang merangkap menteri itu tidak ada kepentingan langsung dalam syarikat penternakan terbabit melainkan suami dan anak-anaknya sajer. Mentang-mentanglah bekas MCKK dan pernah belajar sampai United Kingdom (konfem biasiswa tu beb!) dah ingat bagus sangat ler. Apa punya certified accountant kalau BAFIA dengan AMLA pun lu fail!. Hanya kerana kegilaan mung nak 'dedahkan penyelewangan NFC' sampaikan habis segala maklumat peribadi dan simpanan orang lain dalam akaun bank mung nak dedahkan!. Disebabkan mung jugaklah seorang kerani bank sudah hilang pekerjaan maka mung tanggunglah anak bini si Johari tu!. 


Anyway, berbalik kepada tajuk entry aku hari ni berkenaan debat analisis mereka berdua. Aku nak siarkan sekarang sebuah analisis hasil garapan seorang sahabat seperjuangan aku masa dalam Anti-PKR Club dulu. Sebenarnya dah lama aku tak mengomen disana sejak 'peperangan' di antara puak Nadi Rakyat dan para admin-nya. Hasil tangan seorang anak muda yang aku kira sendiri lebih muda daripada aku. Analisisnya banyak mengingatkan aku akan Sat Dee (Pure Shiite), seorang blogger anti Pakatan yang amat berbisa dan sering mem-butthurt-kan golongan Anwarista dan pro Limguanengisme. Keupayaan beliau untuk melakukan in depth analysis bagi setiap entry blognya amat dikagumi. Nah aku, perkenalkan Helmi Effendy. Aku sarankan kepada aktivis anak muda pro BN, Pro Aspirasi, Aman Kampus dan Geng Kapak please take note analisis ni. Ada bagusnya jugak kupasan beliau demi menghapuskan salah faham yang dicetuskan geng-geng camping dan beromen dalam khemah tepi dataran.



Oleh Helmi Effendy

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Sememangnya debat antara Saudara KJ dan Rafizi mengenai topik PTPTN sangat hangat dibualkan. Ada yang mendakwa bahawa KJ memenangi perdebatan itu, ada yang mendakwa Rafizi yang menang, dan sebagainya. Di sini, izinkan saya menulis analisis saya mengenai debat tersebut. InsyaALLAH, saya akan mendedahkan fakta-fakta yang tepat dan benar mengenai debat itu. 

1. Sikap Rafizi yang cuba mengubah topik yang tidak berkaitan dengan topik perdebatan itu sangat mendukacitakan. Pertanyaan yang tidak berkaitan dengan topik bagi saya tidak usahlah dijawab oleh saudara KJ. Kalau perlu pun, itu mungkin dalam perdebatan yang lain. 

2. Saudara Rafizi kelihatan memilih perbandingan yang langsung tidak munasabah untuk menyokong pendapatan beliau mengenai  pendidikan percuma.  Malah, beliau memberi fakta yang salah kepada umum dan KJ tidak berkesempatan untuk membidas fakta Rafizi. 

3.  Maka, tugas saya di sini untuk membidas saudara Rafizi. (Sebenarnya, saya sangat berkobar-kobar untuk duduk di tempat KJ kelmarin, hehehhe...) Pertama, Rafizi mendakwa bahawa negara Finland yang lebih miskin daripada Malaysia dan hanya bersumberkan satu sahaja sumber ekonomi iaitu Nokia yang itu pun sedang mengalami masalah kerana penguasaan Blackberry mampu memberikan pendidikan percuma kepada rakyatnya, mengapa tidak Malaysia. Benarkah dakwaan itu? Sini, Kapten Malaysia (hensem?) mahu menidakkannya. :) 

4. Finland sebenarnya mempunyai banyak sumber ekonomi. Saya sertakan statistik sumber ekonomi Finland untuk tatapan umum:

RALAT: Statistik yang awal telah dikeluarkan selepas beberapa penemuan dalam sumber dan statistik yang baru disertakan di bawah. Terima kasih pada orang yang sudi menegur dan berkongsi dengan saya. Apa-apa pun, ianya tidak mengubah apa-apa bahawa sumber ekonomi Finland bukan hanya bergantung kepada Nokia sahaja. 

A.) Electronics (21.6 percent)

B.) Machinery, Vehicles and other engineered metal products (21.1 percent)

C.)Forest industry (13.1 percent)

D.)Chemicals (10.9 percent).

Apa-apa pun, di bawah ialah statistik daripada sumber saya sendiri.

A) Agriculture and forestry 4.5%,

B.) Industry 18.3%

C.) Construction 7.3%

D.) Commerce 16%

E.) Finance, Insurance, and Business services 14.5%,

F.) Transport and communications 7%

G.) Public services 32.4%


Sekarang ni, mana datangnya sumber dakwaan Rafizi yang mengatakan bahawa Finland hanya bersumberkan ekonomi daripada Nokia sahaja?

5. Benarkah Finland lebih miskin daripada Malaysia? Saya nak tergelak mendengarkan dakwaan saudara Rafizi itu. Hehehehe... (gelak malu). Menurut data daripada Bank Dunia, Malaysia jauh ketinggalan dalam ranking GDP. Finland menduduki tangga ke-17. Malaysia punya kekayaan menduduki ranking ke-68. Apa kejadahnya nak bandingkan Malaysia dengan Finland yang lebih kaya daripada Malaysia. Bahkan dengan kekayaan negara yang ke-17 terkaya di dunia, Finland hanya perlu menangung 5 Juta rakyat Mereka sedangkan Malaysia yang mempunyai kekayaan yang ke 68 dunia, perlu menanggung 30 Juta rakyat Malaysia. 

Sumber saya di sini:  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita#cite_note-3

Perbandingan ini sangat tidak relevan. Anda cuba membandingkan epal dengan rambutan (bak kata saudara KJ).  Saudara Rafizi ni, awak kena adil tau. Jangan nak spin fakta macam ayahanda Anugerah Tuhan kamu itu. Hehehehe.. tak baik tau. Kita ambil epal kalau nak dibandingkan dengan Epal. Erm... nak ambil contoh apa ya ?

7. Dah dapat! Apa kata kita ambil Brazil yang menduduki di tangga yang lebih kurang sama dengan kita. Brazil ialah salah satu daripada negara yang mendirikan pendidikan percuma. Ya, pendidikan percuma tetapi tahukah saudara Rafizi bahawa cukai di Negara Brazil ialah antara yang tertinggi di dunia? Tak..tak... saya tak buat spesikulasi saya sendiri tau Pak Fizi ya? Tak percaya? Mari-mari, kita mengembara lagi. Biar celik mata semua.

8.  http://thebrazilbusiness.com/article/the-16-most-common-brazilian-taxes

"Brazil is known for charging a high tax burden from its citizens and companies established. We will provide an overview of the most common taxes in Brazil, dividing them into Federal, State and Municipal taxes."

Kenyataan itu dipetik daripada orang Brazil sendiri. Lihat betapa tingginya dan banyak cukai di negara mereka untuk menampung pendidikan percuma. Rafizi kena terima hakikat nothing is free  dalam dunia ini. Ada harga yang perlu dibayar sekiranya mahukan pendidikan percuma. Dan harga yang perlu dibayar untuk pendidikan percuma ialah CUKAI YANG TINGGI. 

9. Tak puas hati lagi? Mari-mari menjelajah negara nombor satu dalam sukan bola sepak ini. Lagi artikel yang merungut mengenai hidup di Brazil yang sangat tinggi dengan cukai. Mereka memberi tajuk kepada artikel ini dengan ayat ini:

Everyday taxes in Brazil: IPVA, IPTU and IPTR!"

Nak link ke ? Takut saya menipu? Ehh, jangan tuduh tau.
Saya ni sesuci Anugerah Tuhan dan Pak Rafizi ye? (sarcasm). Nah, ambil ni: 

http://thebrazilbusiness.com/article/everyday-taxes-in-brazil-ipva-iptu-and-iptr

10. Saudara Rafizi mengatakan bahawa pendidikan di Turki itu percuma. Heheheh, kaki kelentong betul lah awak ni. Awak fizi yang comel, tak nampak ke apa yang berlaku di Turki? Kalau pengikut-pengikut kamu, bolehlah kamu tipu ye? Tapi, tidak saya.

 http://www.businessturkeytoday.com/turkey-students-arrested-for-demanding-free-education-during-protests.html

Eh, apa benda tu? Kata Turkey ni menyediakan pendidikan percuma kepada rakyat, tetapi kenapa sebaliknya?  Sampai kena tangkap tu Mahasiswa Turkey. Hehehehe... Abam Rafizi, udah-udahlah tu ya menjadi penipu ? 

11. Kalau kita lihat pada permulaan debat, kita dapat melihat statistik dan nombor yang dikeluarkan oleh KJ mengenai perbelanjaan yang sedang ditanggung dan bakal ditanggung oleh kerajaan sekiranya mahukan pendidikan percuma. Kemudian, Rafizi membidas bahawa fakta itu penipuan dan mereka membuat kiraan mereka sendiri lalu menampilkan nombor mereka sendiri. 

12. Sekarang, saya mahu bertanya kepada semua, anda percayakah fakta daripada Rafizi ini sedangkan dia sudah menipu kita dengan teori Finland dan Turkinya? Sekali menipu, dua kali menipu, tak mustahil dia akan menipu untuk sekian kalinya memandangkan penipuan itu ialah darah dagingnya.

13. Perkara lain, saya tak perlu saya ulas pajang lebar. Isu hutang dan sebagainya, saya rasa dah dijawab dengan kemas oleh saudara KJ. 

14. Oh ya, ada lagi yang saya nak perkatakan. Rafizi suruh sifu kamu tu tunaikan janji bulan bintangnya pada penduduk Selangor. Bukan satu dua ye, berbelas tau. Ini janjinya pada penduduk Selangor pada PRU  yang lepas pun tak habis ditunaikan, ada hati bercakap mengenai topik yang lebih besar.

15. Meh, saya senaraikan janji-janji puak anda yang tak tertunaikan sebelum nak menabur janji lain. 

- membuka tabung permulaan RM 100 bagi setiap anak kelahiran selangor. 
-memberi bantaun RM 75.00 sebulan bagi setiap anak yang dihantar ke nuseri. 
-memberi bantuan RM 50 kepada seorang bagi pendidikan pra sekolah. 
-memberi hadiah tawaran RM 1000 kepada setiap anak selangor yang masuk ke universiti. 

Dan belasan lagi janji-janji2 yang terabai. 

Kesimpulannya ialah kebanyakan daripada fakta yang dibentangkan oleh Rafizi sebenarnya lebih kepada puta belit yang dipelajari daripada sifunya Anwar Ibrahim. Dan motif artikel ini ditulis untuk menjawab tuduhan tidak berasas Rafizi. Setakat ini sahaja yang mampu saya nukilkan, InsyaALLAH kalau ada kesempatan, saya akan kembali menyambung artikel ini, mungkin dengan analisis yang lebih padat dengan fakta. 

Akhir kata daripada saya, TAHNIAH SAUDARA KJ KERANA berani berdepan dengan orang seperti Rafizi Ramli yang suka lari daripada tajuk dan kaki spin ini. Hehehehe.... Assalamualaikum. 



Sumber : Facebook

Tuesday, May 22, 2012

Mangkuk Hayun Anti Lynas Sepatutnya Berhenti Guna Handphone!

MUST READ




5. The Lynas project is not about activating the rare earth to make it radioactive. It is about extraction of the element to be used in making lithium ion batteries and magnets.

6. Lithium ion batteries are extensively used to power electronic products including mobile phones.

7. We carry in our pockets and use mobile phones all the time, putting them against our ears to hear and speak over the air waves. Obviously they are not harmful. This lithium ion battery does not emit harmful radiation.

8. As I understand it, the Lynas plant in Pahang does not involve activating any of the rare earth components to make them radioactive. The process cannot be harmful. As for the waste, it does not give off harmful radiation either. The waste is just ordinary earth which is normally mixed with the small amounts of rare earth. The necessity to export the waste does not arise.

9. Malaysia is endowed with significant quantities of rare earth. In its natural state it is harmless. Tin tailings or “amang” is probably more likely to give off radio waves than rare earth. The mining and extraction of rare earth can bring much wealth to Malaysia. In fact Malaysia should be producing lithium ion batteries for use in electric and hybrid cars. Today these batteries are being produced in Germany and Britain, using rare earth from China and elsewhere.

10. Lithium ion batteries will be much in demand in the future. They are usually rechargeable and can last for many years.

11. It would be a great loss to Malaysia if misguided people prevent us from extracting and using the high clean electrical capacities of rare earth. Just as the lithium ion batteries in the cellular phones is not harmful even when we carry them everywhere in our pockets and put them to our ears, the mining and extracting of rare earth from Malaysian earth will not harm us in any way.


Sumber - Chedet.cc

Sunday, May 20, 2012

Wartawan "Gay" Ditampar Will Smith!



Sekali imbas bagi sesiapa yang menonton video ni mungkin ada yang merasakan bahawa tindakan Will Smith menampar wartawan yang memeluk sambil mencium pipinya adalah wajar. Kecoh satu dunia beb sebab smart nigga yang terkenal dengan imej cool sejak dari zaman Fresh Prince of Bel Air ni sekali tiba-tiba hilang sabar depan kamera. Semuanya berlaku sewaktu sesi kedatangan para selebriti ketika tayangan perdana Men In Black 3 di Moscow, Russia.



Yelah, lelaki mana tak terkejut beb bila seseorang lebih-lebih lagi lelaki yang tak berapa dikenali datang menyapa sambil memeluk dan mencium kita bertubi-tubi. Mesti korang dah rasa lain macam dan geli-geleman. Anyway aku tak nampak pun wartawan tu cuba mencium mulut Will Smith!. Aisehman, WTF kan? Why the hell is this guy kissing me??!! OMG hey Mr. Reporter, seriously are u gay or something??!!. Mungkin itulah kata-kata yang berada dalam benak kepala Will Smith kot.


Cuma, try pikir balik. Do I miss something??. Adakah aku terlepas pandang!! Maksud aku, benda ni bukannya di Hollywood . Sebaliknya ianya berlaku di Russia. Aku pernah terbaca suatu artikel di sebuah majalah hampir 10 tahun dimana adab memeluk dan mencium tetamu adalah sudah menjadi kebiasaan bagi masyarakat Eropah serta merupakan salah adat yang patut dihormati orang luar. Bahkan aku sendiri pernah melihat gambar pemimpin Eropah berpeluk dan bercium satu sama lain. Jadi kemungkinannya perlakuan mencium pipi orang-orang kenamaan (politicians & celebrities) ini suatu perkara normal yang tidak sepatutnya disanggah oleh Will Smith!. Beliau tidak sepatutnya bertindak kasar terhadap wartawan tersebut kerana kedatangan beliau di negara bekas Soviet itu adalah atas kapasiti seorang artis dan bukannya orang kebanyakan.


Pada pendapat peribadi aku merasakan artis tempatan kita sepatutnya mengambil perhatian mengenai perihal ini. Pokoknya sebelum sampai ke negeri orang kita seharusnya mempelajari terlebih dahulu asas kebudayaan penduduk di sesebuah negeri tersebut agar tidak berlaku salah faham akibat kecelaruan budaya ini. Ini kerana kebiasaannya apabila sampai di tempat yang asing kita akan mengalami suatu sindrom yang dipanggil kejutan budaya.


Aku tak nafikan jika berada di tempat asing, adalah normal untuk berasa kekok namun begitu segala kelemahan tersebut boleh diatasi dengan mempelajari secara ringkas adat  dan kebudayaan tempat yang bakal dilawati itu. Oleh itu, nescayalah tidak akan timbul aksi biadap dan kurang ajar terhadap orang tempatan apatah lagi yang ditampar itu dalah wartawan. Korang sendiri tau betapa hebatnya kuasa wartawan terhadap golongan selebriti. Malang tak berbau silap haribulan Hollywood boleh hilang satu market terbesar yakni Russia. Nanti habis diboikot sampai takdela lagi supermodel mungil seksi beraksi dalam pentas baru tau!. 


Mujurlah artis tempatan kita kebanyakannya belum berupaya mengolak langkah ke arah bertaraf antarabangsa lagi, sekiranya ya tidak mustahil perkara yang menimpa Will Smith boleh berlaku pada mereka. Oleh itu fikir-fikirkanlah. Artis kita seharusnya bertindak bijak menangani kes sebegini.


Shacklesmith : Itupun kalau dorang dengar beb.

Wednesday, May 16, 2012

Pengaruh BERSIH 3.0 kepada murid sekolah!! Kelakar Dowh!!


APAKAH SEJARAH BURUK YANG TELAH TERPALIT?
Bagaimana pula nasib anak bangsa masa depan?
Tanggungjawab kita menentukan.


Sedarlah. jangan kita suburkan nilai kebencian sesama kita umat Islam.  


Namun begitu dari segi akademik (BM) 


Ayat di atas takdelah salah sangat, tapi, "masa" bukannya patut "semasa"? "Bersih" sebab tu kata nama khas, bukan "bersih". Kenapa "amat panas"? tokleh cakap 'saya berpeluh'?

Ada komen?

Sumber : Belia Keamanan Malaysia


Tuesday, May 15, 2012

It's Time To Clean Up The Mess



Imagine, a nation of 1.3 billion citizens whom until now illegally supplied us with 'dolls' (the former deputy prime minister must have been quite familiar with them, he has nailed one probably more than twice) through chain of vices and human trafficking syndicate (virtually unstoppable even against the might of their police forces) is flexing their mighty dragon muscle in an efforts to drives out illegal foreigners.


Here in Malaysia, we had so many 'illegals' who had come here first legally then later abused their social visit pass. Many which of them started coming 'students' at a local private institution but however at one time involved in crimina activity.

Police crack down on illegal foreigners in Beijing

BEIJING: Police here on Tuesday launched a 100-day campaign urging citizens to report on foreigners illegally living or working in the capital, after a British man allegedly tried to rape a woman.
It is unclear whether the crackdown is directly linked to the alleged sexual assault last week, which was purportedly caught on video and posted online, drawing millions of views and angry comments.

"The Beijing police department will... increase efforts to punish foreigners illegally entering, illegally living and illegally working in Beijing," it said on its official microblog page.

"At the same time, Beijing police will collect information from the city's many citizens," it added, posting a phone number for residents to call and report any suspicious activity.

A poster publicising the crackdown and illustrated with a giant fist was attached to the statement.

This Chinese capital is attracting an ever-increasing number of foreigners interested in work opportunities brought about by the nation's rapid economic growth, as compared to stagnant job markets back home.

According to the state-run Beijing Morning Post, which quoted police authorities, there are on average almost 200,000 foreigners in the capital on any given day -- including long-term residents and short-term visitors.

Foreigners living in the capital need an official residence permit, and those working in Beijing must have a visa that allows them to do so. But some do odd jobs on tourist visas, which is considered illegal in China.

In its report, the Beijing Morning Post quoted police as saying that foreigners caught in the crackdown would be fined or detained, and may also be ordered to leave China.

"In serious circumstances that constitute a crime, they will be held criminally responsible in accordance with the law," they said.

It is unclear what has become of the British man accused of trying to rape a Chinese woman, after he was detained last week. The British embassy in Beijing was not immediately available for comment, nor was the police.

Web-users broadly welcomed the crackdown on Tuesday.

"Leaving aside whether they act violently without any consideration, those (foreigners) who should leave must leave. Not only in Beijing but in the whole country.

"If it was Chinese people abroad, they would have been deported a long time ago," said one on Sina's popular microblog.


Source: MOLE

Shacklesmith : The actions taken by the Chinese authorities may have been quite brutal (what do you expect from an authoritarian states? first class five star hotel treatment?). I personally thought our authorities should take them as an example on how the law enforcement would do to uphold the laws and national interest. We shouldn't treat the stubborn illegal foreigner 'nicely'. It's time to take serious actions against illegal foreign lawbreaker.

Monday, May 14, 2012

Jom Beli Bini Vietnam!


Alangkah gembiranya hati aku bila mendapat khabar berita yang amat seronok didengar nih!

Aku nih sudah 22 tahun sokmo hidup aku membujang tanpa seseorang bergelar kekasih. Hidup pun dah tak keruan tak tau mana nak cari bakal isteri. Sumpah gua mengaku masih lagi single beb!. Sudahler hidup aku sentiasa sibuk nak mencari rezeki sampai kekasih hati pun tak tercari lagi ditambah pulak dengan jumlah nisbah kaum wanita di Malaysia ni JAUH LEBIH KURANG DARI LELAKI!. Lagipun aku cakap betul siot, tak percaya pergi periksa kat jabatan perangkaan. Hahaha!.

Namun begitu apa boleh buat beb, redha jelah dengan takdir yang menimpa ini tambah pulak aku ni lelaki pemalu jadi payah sikit ler nak tegur awek. Kalau aku jenis lelaki players tu lain cerita ler bai, 1Malaysia semua tak kira negeri aku sapu!. Usahkan satu kat Malaysia jer, seluruh dunia pun aku sanggup. Haha, just kidding gua sembang kencang jer beb. Itupun kalau aku ni betul-betul players, tapi sebaiknya aku mengelak nak jadi jantan spesies cenggitu KERANA AKU BUKAN SEPERTI JANTAN-JANTAN OPORTUNIS YANG MELATA DALAM INDUSTRI POLITIK DAN HIBURAN TANAH AIR!.

Mungkin sekarang belum sampai jodoh aku lagi, dalam pada masa yang sama aku ramai kengkawan perempuan. Cuma aku masih mencari siapa yang terbaik ajer supaya dia menjadi pilihan tepat untuk aku buat pasangan hidup. Insyallah.

Ini cerita best aku baru terima dari blog abang Mazidul yang agak menarik untuk dikongsikan bersama korang. Sebenarnya kes ni dah lama berlaku cuma beliau (Mazidul) sesaja pi highlight-kan sekarang iaitu penjualan awek Vietnam untuk tujuan seks halal kepada lelaki Malaysia berbangsa Cina (Melayu tak layan sangat awek Vietnam, kecuali brader-brader keje kilang yang ade pekerja gadis Vietnam).


Gila babilah apek-apek ni sanggup melabur sebanyak USD$6000 (wasted) semata-semata nak berkahwin dengan awek Vietnam. Aku jamin ini bukan dah kira setakat gila babi sajer beb, INI TAHAP GILA BABI SAMPAIKAN BABI PUN JADI GILA!. Mamat Melayu yang kerja setempat dengan awek Vietnam kalau hendak menekel setakat beli belanja KFC ataupun McD jer tapi apek-apek ni sanggup perhabis (WASTING) life saving hanya kerana kegersangan cinta sejati angau-angau akan awek-awek Vietnam ini.

Penyudahnya, 'cinta sejati' yang diharapkan apek-apek tua ni tak kesampaian. Wang yang dilaburkan lebur begitu saja tanpa membuahkan hasil yang diharapkan. 'Anak dara Vietnam bergetah' yang diidamkan apek-apek untuk dikeronyoh batang peliaq tua mereka rupanya sudah dicemari najis AIDS/HIV sehingga satu 'tusukan nikmat' membawa padah!. Ada jugak yang lari ketika 1st day bersama barangkali kerana tidak tahan dengan bau tengik apek-apek tua yang kita sedia maklum sudah 'expired' walaupun barang masih berfungsi. Last sekali, sapa yang untung?. Tokan betina Vietnam jugak untong maa.

Kalau korang baca paper The Star, biro aduan MCA pimpinan sudah banyak kali kendalikan kes dengan menghebahkannya kepada media dan buat police report. Bukan sekali dua tapi sudah berkali-kali, nasib baiklah kepala Datuk Michael Chong tak botak dibuatnya gara-gara kes ini. Pelik jugak beb, bila waktu susah ni pandai cari MCA. Kenapa tak cari DAP yang kononyer terlalu 'demokratik' dan tak kronisme(?) itu. What sort of shit is happening right now dude?.

Itulah, hari-hari dok meratib 'Melayu bodoh' tapi sendiri diperbodohkan oleh jalang-jalang Vietnam ni tak sedar pulak beb. Ye, Melayu memang 'bodoh' sebab tak pandai nak memikat jalang-jalang murahan dari negara jiran untuk dibuat isteri. Dan Melayu jugak 'bodoh' sebab tak nak melaburkan sekali life saving semata-mata nak mengimport isteri. Kami jugak sebagai orang Melayu teramatlah 'bodoh' kerana kami tahu apa itu erti cinta sebenar yang tidak mudah dibeli dengan wang!

Sebagai penutup, aku sarankan kepada Melayu-melayu yang berangan hendak menjadi sepandai kaum itu supaya tidak melepaskan peluang melabur sebanyak USD$6000 untuk mencari pasangan hidup kerana cara tradisional mencari kekasih adalah lapuk dan ketinggalan zaman. Maka janganlah segan-segan menghubungi nombor yang tertera ini.


Shacklesmith : 'Berbaloi-baloi'.. Hahahaha!

Friday, May 11, 2012

VIDEO : Sebijik Burger Penampar Buat AMBIGA Daripada Peniaga IKHLAS



Agak melucukan sungguh berita yang aku terima semalam nie berkenaan sekumpulan peniaga yang bernaung dibawah Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (IKHLAS) mengadakan protes aman dengan membuka gerai burger di depan rumah Ambiga penyokong murtad dan LGBT berikutan kerugian yang mereka tanggung akibat rusuhan haram BERSIH 3.0 dua minggu sudah.


Protes aman diadakan pada jam 2.00 hingga 3.00 petang semalam dihadapan rumah bekas pengerusi Bar Council di Jalan Setiakasih 1, Bukit Damansara ini sebenarnya bertujuan untuk menuntut ganti rugi atas sebab periuk nasi mereka ditabur pasir dan taik kucing kuning gara-gara demonstrasi haram yang dianjurkan Ambiga 28 April lalu.


Mereka kemudian bertindak dengan membuka gerai burger betul-betul di hadapan rumah Ambiga sebagai pengajaran betapa pedihnya hati mereka tak dapat meniaga pada haritu akibat terhalang dek perhimpunan haram berkenaan. Para anggota pertubuhan berkenaan berharap agar Ambiga sedar akan kesalahannya melukakan peniaga kecil-kecilan pada hari hitam itu.



Sebenarnya aku kenal brader yang jual burger kat atas tu beb. Dulu daripada tahun 2009-2010 aku selalu singgah beli burger dia kat pasar malam Sentul Timur waktu jumaat malam sabtu sebab burgernya murah-murah beb (lagi murah daripada menu list gambar atas tu). Sekarang ni aku tak pastilah sama ada dia masih meniaga kat sana ke lagi tak sebabnya aku pun dah lama tak melepak di Sentul Timur sejak habis belajar Diploma tahun sudah. Apa yang pasti, seperti peniaga stall-stall tepi jalan yang lain dia jugak turut berniaga di tempat lain. Seperti kebiasaannya, hari Sabtu selalu banyak penjaja yang meniaga di Lorong Tuanku Abdul Rahman depan Semua House tu. Namun disebabkan kekecohan pada hari tu maka habislah periuk nasi dia dengan kengkawannnya gara-gara secara tidak sengaja 'disabotaj' oleh Ambiga dan kuncu-kuncu mambang kuningnya.


Cuma apa yang membuatkan aku berasa nak ketawa adalah protes aman ini diadakan di kawasan taman perumahan aku iaitu Bukit Damansara walaupun area Jalan Setiakasih ni bukan lah dekat sangat dengan rumah aku. Jalan mana yang aku duduk itu adalah RAHSIA. Sememangnya kalau sesiapa yang berniaga depan rumah kat Bukit Damansara ni tak berapa laku sangat bukan kerana orang sini hanya makan Burger King ajer cuma kawasan situ lengang giler sebab hampir kesemuanya penduduk disini memang jarang berada kat rumah. Aku duduk sini daripada sejak lahir sendiri jadi aku taulah bagaimana keadaan kawasan sini. Aku pun paham tujuan brader tu bukak warung burger bukan sebab nak untung punya pasal (baca balik perenggan kedua).





Lagi satu nak menjawab tohmahan seorang minachi dalam Facebook yang mengatakan orang situ hanya makan Burger King ajer. Oleh itu biar aku sendiri jawab, "hello dey minachi! kalau orang sini makan BK jer apa kejadahnya ada Otai Burger depan 7-Eleven kat Plaza Damansara tu!". Kalau tak laku dah lama warung tu bungkus beb. Orang luar tak payah nak propa melebih ler. Bajingan macam Ambiga dan Anwar memang patut diajar sedemikian. Kira oraitlah tu diprotes dengan warung, bukan main baling botol masuk dalam pagar pun bai.


Seperti biasa ada jugak mencemuh especially totokz meleis serbanista (ie blogger pembangkanglah) yang pro kepada rusuhan haram BERSHIT nih. Kesian gua tengok bai, katanya puak ni nak memperjuangkan Islam bagailah sampai nak bina khilafah tapi dok disembah pulak si Ambiga pembela murtad dan LGBT. Apa nak jadi ngan dorang nak sebenarnya gua pun tak tau lah beb. Siap kutuk-kutuk ahli IKHLAS tu mamak bagailah macam ler meleis-meleis hampas ni bagus nak kalau nak dibandingkan dengan mamak yang lebih rajin berniaga. Fikirlah sikit, yang meniaga kat area jalan TAR tu majoriti Melayu lah!. IKHLAS sekadar membantu menegakkan bagi peniaga-peniaga kecil ni ajer. Aku mengaku, mamak memang banyak buat onar pada negara kita sejak akhir-akhir nie. Mamak yang dimaksudkan adalah Anwar, Mahfuz, Lateefah Koya dan yang terbaru Kadir Bow-Tie (stok reject UMNO yang hampas-hampas ni kutip selepas Anwar dan beberapa lagi muka-muka tak relevan seperti)


Blogger-blogger yang sibuk dok mengutuk ni tidak lain tidak bukan 'Milo Basi dan Ameno Penipu Situ Sana Sini'. Tak syak lagilah beb, aku petik sikit si infamous Ameno tu, dan-dan jer terus tuduh IKHLAS ni pro-UMNO padahal tak perasan ker dalam video portal alkitab mereka Malaysikini tu terang-terang Presiden IKHLAS tu shoot PATRIOT tu sekali selain daripada BERSIH. Bak kata orang kalau hati dah hitam tu memang payah nak dipulihkan dah bai. Apakah lagi kebanyakan hati-hati sebahagian besar penganut PAS ni sudah bengkak tahap kronik dengan dendam yang tak berkesudahan terhadap UMNO. Maka segala yang kontra kepada BERSIH semua dipalitkan kepada UMNO. Senang ceritalah beb, INI SEMUA SALAH UMNO!. Agaknya kes Gadaffi kena bunuh dengan petualang bangsanya tu pun dituduh kerja UMNO jugak yang lakukannya.


Salah satu contoh kebangangan tahap gaban si Milo Basi ini ialah membandingkan peniaga-peniaga Lorong TAR dengan kedai-kedai retail established seperti 7-Eleven!. Hoi anak wak Suratman!, apa kejadahnya ko bandingkan warung pasang kanopi tepi jalan dengan kedai retail berpremis macam 7-Eleven?. Kalau kedai ada premis sendiri tu lain ceritalah beb, sebab jika ada huru-hara dia boleh kunci pintu entrance dia. Tapi kalau kedai penjaja tepi jalan macam ahli IKHLAS nak lari ke mana?. Kau agak-agak sikit berapa lama nak packing barang jadi dalam situasi perusuh BERSIH tu mengamuk sempat kah peniaga-peniaga ni selamatkan barang-barang dorang?. Ada otak pikirlah beb. (video Milosuam ada di SINI, agak-agak dalam ramai-ramai yang keluar masuk dari 7-Eleven konfem ke semua bayar beb?)


Kalau pendemo BERSIH 3.0 ini betul-betul ikut saranan DBKL supaya buat perhimpunan aman dalam Stadium Merdeka aku jamin peniaga-peniaga ni boleh turut sama kaut untung mencari rezeki. Akan tetapi, sekiranya dalam situasi kelam-kabut pendemo naik syeikh kena rasuk jembalang kuning mustahil peniaga boleh berniaga dalam keadaan selamat dan tenteram. Ini tak, nak jugak buat demo kat Dataran!. Bila polis tak kasi degil main rempuh pulak, lepas tu polis bertindak tembak teargas suruh bersurai pergi merusuh pulak. Mana tak peniaga tepi jalan ni risau. Lu pikirlah sendiri BERSHITTERS sekalian.


Aku ucapkan terima kasih kepada IKHLAS kerana berjaya membongkar dan sekaligus menelanjangkan keangkuhan Ambiga pembela murtad dan LGBT ini. Lihat saja betapa sombongnya beliau berdolak dalih mengutuk tindakan para peniaga berkenaan kononnya mengacau privasi dia dengan jiran-jirannya padahal setan-setan kuningnya mengacau tapak perniagaan penjaja tu boleh pulak?. (video klik SINI)


Kepala otak kau lah!. Takde mananyer peniaga ni kacau jirannya sebab siang hari Damansara Height ni boleh dikatakan tak bernyawa langsung sebab ramai penduduknya keluar bekerja.


Shacklesmith : Untung petugas media dapat burger free semalam beb! Hahahha

Tuesday, May 8, 2012

Inilah Bahananya Akibat Daripada Taksub Bodoh!

Aku malas nak komen panjang-panjang sebab semuanya bermula daripada simple case. Sendiri mau ingatlah bro. Main issue is simple, semuanya bermula daripada tindakan bodoh kepala otak half past six para serbanista mereng di Makkah dan Madinah menyebarkan ajaran sami Ambiga IFC di sana. Gara-gara bahlol semua habis jemaah lain semua affected!. Siotlah dorang nie..


P/S : Sebelum mengibarkan panji BERSIH kat sana, ada tak puak-puak PAS ni terpikir apa tindakan kerajaan wahabi autotharian kat sana terhadap para pendemo?. Sedangkan jemaah umrah yang overstay sampai ke musim haji pun polis Arab berkumis tebal sana bagi layanan buruk. Inikan pulak pendemo haram! Nah rasakan wahai puak PAS.



Bersih 3.0: Urusan Haji Dan Umrah Rakyat Malaysia Mungkin Digantung


KUALA LUMPUR – Kerajaan Arab Saudi kini sedang menimbang untuk mengenakan sekatan atau mengantung kemasukan jemaah haji dan umrah dari negara ini berikutan tindakan segelintir penyokong Bersih 3.0 yang menggunakan kawasan Tanah Suci Mekah dan Madinah untuk berkumpul bagi aktiviti berbau politik.
Layanan istimewa dan kuota tambahan kepada jemaah haji Malaysia dan individu yang melakukan umrah ke Tanah Suci Mekah juga mungkin berakhir gara-gara sikap penyokong Bersih 3.0 baru-baru ini.
Kebimbangan dan tindakan susulan yang dipertimbangkan kerajaan Arab Saudi dalam isu itu telah disampaikan oleh Duta Besar Arab Saudi ke Malaysia, Fahad A. H. Al-Rashid kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom pada pertemuan antara kedua mereka Jumaat lalu.
“Saya menjelaskan bahawa kerajaan Malaysia menentang kelakuan ini (perhimpunan di Mekah dan Madinah), apa lagi jika ia dilakukan di luar negara Malaysia,” katanya selepas merasmikan Seminar Guru-guru Pendidikan Islam dan Guru Islam di Pusat Islam, Selasa.
Jamil Khir berkata, perhimpunan haram seperti ini sangat sensitif kepada kerajaan Arab Saudi, ditambah dengan keadaan di Timur Tengah yang baru sahaja dilanda gejolak“kebangkitan Arab”, di mana rakyat dihasut untuk menentang kerajaan-kerajaan mereka.
Beliau berkata, sehingga hari ini Arab Saudi tidak pernah mengenakan sebarang hukuman terhadap Malaysia walaupun hukuman sekatan dan mengantung itu pernah dibuat ke atas negara lain.
Jamil Khir berkata, kerajaan sangat bimbang jika Arab Saudi mengambil satu tindakan drastik berkaitan dengan kuota dan jumlah visa yang dikeluarkan untuk tahun ini.
Beliau turut melahirkan rasa kesal dengan sikap segelintir jemaah umrah dan pelajar Malaysia yang membawa politik tanah air ke luar termasuk mencampuradukkan ibadah dengan kepentingan fahaman politik mereka.
Katanya, sikap mereka itu telah merosakkan imej negara kerana sebelum ini sikap jemaah Malaysia yang sentiasa mematuhi undang-undang negara itu sering mendapat pujian Raja Arab Saudi dan sentiasa dijadikan penanda aras di negara itu.
Perhimpunan untuk pelancaran Bersih 3.0 di Mekah diadakan di hadapan premis Restoran D’Saji, Hotel Al Safwa manakala di Madinah pula ia diadakan di perkarangan Masjid Nabawi.
Perhimpunan itu walaupun diadakan untuk tempoh masa yang singkat, tetap telah dikesan oleh pihak Istikhbarat Al-Fedaraliyah atau unit cawangan khas negara itu.
Bukti-bukti kukuh dimiliki pihak penyiasat negara itu berdasarkan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) Restoran D’Saji dan Masjid Nabawi.
Bersih 3.0: Urusan Haji Dan Umrah Rakyat Malaysia Mungkin Digantung
Selain kebimbangan melibatkan jemaah haji, wujud maklumat mengatakan bahawa kemungkinan besar semua pelajar-pelajar Malaysia yang terbabit dan dibawah tajaan Kerajaan Arab Saudi akan dikenakan tindakan sewajarnya oleh kerana pihak berwajib sedang mengumpul maklumat penyertaan mereka bedasarkan gambar-gambar yang dirakam dari CCTV yang berada di D’Saji dan Masjid Nabawi.
Pihak berkuasa negara itu juga sedang mengadakan penyiasatan dan akan menghubungi kafil-kafil (penaja) para pelajar dan profesional yang terbabit dalam perhimpunan tersebut bagi penjelasan lanjut.
Kerajaan Arab Saudi yang menerima kunjungan ratusan juta jemaah haji dan umrah setiap tahun dari segenap pelusuk dunia, mempunyai tahap sensitiviti yang amat tinggi terhadap aktiviti politik di kalangan jemaah.
Istikhbarat Al-Fedaraliyah sentiasa memantau aktiviti yang disifatkan kurang sihat sebagai mengelak berlaku sebarang insiden yang tidak baik dikalangan jemaah pelbagai mazhab dan fahaman politik.
Bersih diPengerusikan oleh Datuk S. Ambiga. – Mynewshub.my
Bersih 3.0: Urusan Haji Dan Umrah Rakyat Malaysia Mungkin Digantung

Cool Link's Mesti Clicks!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masuk Jangan Segan-Segan

Nak Ke Mana Pulak Tu?

Jangan Ke Mana-Mana!!

Wibiya Widget