Tuesday, April 19, 2011

1Malaysia Email? Do we really those whereas we have so many other option to chose with..

Free 1Malaysia E-mail? Thanks But No Thanks Dear Prime Minister



Dear My Beloved Prime Minister,

I was really enthusiastic with the news I read about your announcement today. Its been quit a long time since I wrote my posting in English. For you my Prime Minister and all the IT-superb-technical-savvy consultant around you, I've made an exception on this. The following news from The Malaysian Insider is referred:
PUTRAJAYA, April 19 — Malaysians aged 18 and above will be given a secure 1 Malaysia email account for official purposes said Prime Minister Datuk Seri Najib Razak today. The email account will allow direct and secure communication between citizens and the government, and is part of a new one-stop web portal for government services.
The web portal will be developed by Tricubes Berhad and will provide services such as social networking, online bill payment and citizen application development. “The communications content and infrastructure NKEA is also kick-starting a government initiative to provide a unique and official email account and identification for citizens of Malaysia,” said Najib.
He said that the RM50 million investment would have a GNI impact of RM39 million up to 2015. Further, the 1 Malaysia email initiative will allow direct and secure communications between Malaysian citizens and government as well as enhance delivery of public services.



As your humble citizen, these are my comments:

1. When there are lots of free e-mails out there such as gmail, Yahoo and et cetera, is it necessary for the government to spend money so that everybody has an e-mail account in Malaysia? Me myself have 3 free e-mails. One from @gmail.com, one from @yahoo.com and the other one provided by my employer i.e. my official work related e-mail. I don't think I really need the other one. But I wonder, what my old-non-IT-savvy Mum will do when she receive an e-mail address from you.

2. Do our Malaysian basic needs such as fair salary, nice and comfortable home to stay, electricity and clean water is fulfilled for each and every household in Malaysia before you accepted this free 1Malaysia e-mail from your consultant, Sir?

3. Giving Malaysian a secure e-mail account is not a great ideas as they do not want it secure by Malaysian government. Is it the idea of "Big Bro watching from the above"? "A secure account for official purposes"? From who actually?

4. This so called free 1Malaysia e-mail is developed and managed by a company called Tricubes Berhad. I wonder who own the company. Apparently Tricubes Berhad is a GN3 company. GN3 is basically means that the company is in bad financial health. A loss making company in other words. So does this mean that we shall give them more contracts to sustain their existence?

5. Are these so called 1Malaysia e-mail project funded by our taxpayers money? Ghosh Sir, I have to check back to the ETP website. I wonder the free e-mail is due to sincerity of the government. Then Google must be one really sincere company then. 

Lastly, my dear Prime Minister, I do support 1Malaysia. I really do. But the free e-mail thinggy from your IT savvy consultant and advisor really ridiculous idea and pure wastage of government money. Don't re-invent the wheel. There's no valued add to public communication. That's all my humble opinion Sir. Thank you.

Petikan dari Saudara Khairul Rizal Osman (Cucu Tok Selampit)


Shacklemith Mind Boggling Thought : Aku pun terpikir jugaklah, 
is it necessary for us to have this darn email account just to communicate with the government official's?. Apalah sangat jenama 1Malaysia sampai dikapitaliskan sebegini rupa sampai oleh sebuah syarikat Tricubes Berhad. Aku tak kisah langsung pun kalau mereka gunakan jenama 1Malaysia untuk kerja2 amal dan kemasyarakatan sebagai contoh Netbook 1Malaysia yang diorang bagi pada budak2 sekolah di kawasan pedalaman  Sarawak tak lama dulu sebab motif utama jenama 1Malaysia ini adalah untuk mendekatkan diri pada rakyat lantas ianya boleh digunakan untuk tujuan kebajikan dan sosial. Akan tetapi takkan sampai jenama ni pun syarikat ICT macam Tricubes Berhad ni pun nak 'godam'? Saya tahu Tricubes Berhad will make a lot of money from this too much overambitious project to gains trust from the citizen. Keuntungan yang mereka jana itu bukan dari wang rakyat seperti yang dipertikaikan segelintir. Ya mungkin, tapi bukan untuk jangka panjang.
Hanya peringkat awal saja mereka dapat keuntungan dari cukai yang kita bayar.

Kalau anda semua tahu bagaimana keuntungan yang mereka jana selain dari wang yang dibayar kerajaan untuk usaha 'murni' rajin-rajin perhatikan betul-betul ruangan laman email anda tak kira sama ada Yahoo Mail atau pun Gmail. Perhatikan celah sebalik widget yang tersedia terselit 1-2 IKLAN yang mereka paparkan. Begitulah cara mereka mengaut keuntungan.
Tapi kalau anda terfikir sejenak siapakah pembekal iklan dalam internet ini?. Ya, harap maklum bahawa Tricubes Berhad adalah hak milik Bumiputera dan itu tidak boleh dipertikaikan lagi. Tak percaya cuba check laman bersawangnya. Ok, berbalik kepada online internet advertiser's yang akan membekalkan iklan kepada laman email itu nanti adakah milik Bumiputera?. Semua orang tahu Nuffnang, Innity dan Advertlets bukan milik orang Melayu. So, siapakah yang untung besar sebenarnya?. Adakah kita orang Melayu?.

Kalau melibatkan Perdana Menteri dengan 1Malaysia-nya cepat benar isu ini dipolitikkan, kalau boleh cuba lihat laman blog Old Dirty Bastard ini. Percayalah tak kira murni atau tidak usaha itu tetap akan dikritik, lagi-lagi syarikat yang terlibat adalah milikan Bumiputera makin galaklah anjing-anjing ultra kiasu ini. Yang si bodoh berketayap tu apa lagi, mesti bising APCO mapko punya. Kepada Perdana Menteri, setakat email begini kami tak hairan. Apa sebelum ini kami belum punya email?

Shacklesmith : Just my two cent of thought



2 comments:

dinturtle said...

salam bro,

honestly, sorry i didn't realize you have a blog. hehehehehe.... i already link it.

Just saw this thing in the 8pm news.... it only shows how desperate Najib is to prove to the world that his ETP works.

barang belum start, income pun cuma main agak2 je ,( lupa berapa belas juta RM dia sebut tadi), Najib sudah announced as part of ETP's success in bringing in RM into the country.

As long as it got 1Malaysia mentioned, Najib would ETPed it. Really kesianla my PM.

Shacklesmith said...

wkumslm bro,

hehe, it's ok,, my blog is only for therapy.. boring2 luahkan perasaan gitu.. haha

itulah bro, kalau ye pun nak tingkatkan ETP tu takkan sampai benda remeh temeh ni nak babitkan sekali.. setakat buat email service ni bukan smua org pakai pun.. byk lg option..

dia tlampau overambitious promotekan 1Malaysia smpi dah berapa kali dicapitalisekan for other's profit usage.. pada sy mse Wawasan 2020 TDM dlu xdela smpi ke thp mcm ini..

bg sy najib ni tlalu longgar.. agak2 kalau owg lain nak cetak rompak 1Malaysia pun dy xkan file lawsuit.. hahahaha.. kesianla PM nie.. nmpk sgt this company nak take profit drpd simbol nie..

Cool Link's Mesti Clicks!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masuk Jangan Segan-Segan

Nak Ke Mana Pulak Tu?

Jangan Ke Mana-Mana!!

Wibiya Widget