Monday, October 15, 2012

Doodle Google Paling Ter-Ohsem Setakat Ini


Salah satu keistimewaan Google berbanding search engine lain adalah Doodle (Apakah itu? Sila baca SINI). Itu semua orang tahu, malahan setiap satu Doodle yang mereka design tidak sekadar menggunakan aplikasi Adobe Photoshop sahaja. Bahkan ianya turut melibatkan proses rekabentuk menggunakan perisian Adobe Flash dan Directors agar Doodle yang direka tersebut tampak lebih interaktik apabila digunakan oleh para pelayar laman yang mengakses laman pencarian nombor satu di dunia itu.

Aku masih ingat lagi diwaktu pagi 21hb Mei 2010, awal-awal pagi jer bukak Google terus stumbled upon apa yang aku anggap sebagai idea paling kreatif dan genius dibuat oleh mana-mana enjin pencarian.


Tak sangka jugak beb, enjin pencarian paling simple pertama pernah kulihat berbanding Yahoo yang serabut itu mampu menarik perhatian pengguna dengan paparan yang sangat hebat itu. Sedangkan, aku yang ketika itu belajar IT mulanya terpinga-pinga bagaimana mereka boleh comes-out dengan rekabentuk menarik itu. Maybe, Google isn't about simplicity anymore. Yelah kan beb, dah tu keuntungan berlipat kali ganda sepanjang lebih 10 tahun selepas penat berperang dengan Yahoo takkan tak boleh salur duit lebih sikit pada jabatan multimedia kot. Paling memberansangkan, acquisation mereka terhadap Blogger dan Youtube menambahkan lagi akses keatas keuntungan yang lebih lumayan melalui advertising. You know, I spends about an hour playing that Pac-Man mini games to the point almost forgetting my Facebook and Yahoo messenger friends. Quite an addiction I can say.

Okaylah, dipendekkan cerita. Sejak kelmarin lepas tentu korang perasan doodle terbaru Google hari ni bersempena dengan ulang tahun kelahiran kartunis ternama Amerika, Winsor McKay. Doodle tersebut adalah berdasarkan hasil karya beliau iaitu Little Nemo in Slumberland yang merupakan salah satu comic strip terkenal di Amerika pada awal kurun ke 20 Masihi. Kepada bebudak yang ambik course Multimedia seperti Graphic Design dan Animation, cuba tanya lecture korang yang mahir dalam bab lukisan nih. Mesti diorang kenal punya beb. Ingin tahu dengan lebih lanjut. Jom usha artikel kat bawah nih..

Winsor McCay (1869-1934) was one of the first important creators of both comic strips and animation, and a pretty fair political cartoonist to boot. His masterwork was the Sunday comic Little Nemo in Slumberland, about a little kid whose dreams took him to an Oz-like fantasy world. It turns 107 today, and the artwork and imagination of every installment are as amazing as ever. Just thinking about the fact that it once appeared weekly leaves me slightly agog, and depressed about the current state of newspaper comic strips.
Someone at Google is a McCay fan too, it seems: The Google homepage is celebrating Nemo’s birthday with a wonderful, wonderfully ambitious interactive Google Doodle which captures much of the spirit of McCay’s print and film cartooning. Whoever created this can’t match McCay’s draftsmanship, but that’s O.K.: Almost eighty years after this death, nobody else has, either.
(Side note: When I checked out the Doodle on my iPad, I got only a simple, static Nemo tribute. I had to visit it on my laptop to see the version that’s so delightful.)


Read more: http://techland.time.com/2012/10/15/googles-little-nemo-tribute-maybe-the-best-google-doodle-ever/#ixzz29NVz0FZF

No comments:

Cool Link's Mesti Clicks!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masuk Jangan Segan-Segan

Nak Ke Mana Pulak Tu?

Jangan Ke Mana-Mana!!

Wibiya Widget