Thursday, February 3, 2011

If Airliner's has a VTOL capabilities.. They could land in the desert of Giza with ease

Egypt: Air Traffic Congestion Hampers Early Evacuations Of Students (read Bernama)


Ramai orang melenting kenapa pelajar kita kat sana tak dikeluarkan secepat mungkin. As usual kerajaan akan di-bombarded with lot's of accusation of this and that. Macam biasa kerajaan kita yang sedikit (ataupun agak) lembik tu will be on denial factor jela. Mungkin tak nak mengaku kelemahan dalam menyelesaikan masalah berat sebegini. Tapi cuba korang bayangkan berapa banyak pelajar dari negara kita compare ngan negara lain. Kerajaan konfem menggelabah punyer.



Kalau nak dibandingkan dengan negara-negara yang disenaraikan kat atas tu. Masih lagi tahap ciput jika nak dibandingkan dengan jumlah pelajar kita kat sana. Cuba bayangkanlah Turki jiran terdekat Egypt pun rakyat dia pun sebanyak 1,548 inikan nak dibandingkan jumlah pelajar kita yang sebanyak 11, 000!!!.  Baru tadi aku dengar jumlah kasar sebanyak 14, 000 pulak (biar betiq!!). Dah la aku dapat tau petugas embassy pun setakat 20 orang jer termasuk dengan tukang cleaner sekali (is this serious!!?? i hope these report were wrong). Macam manalah nak handle student sebanyak tu kan. Lainlah kalau our national carrier airlines sanggup 'sedekahkan' 4-5 bijik 747 jumbo jet untuk airforce kita supaya senang sikit dia orang nak jalankan evacuation operation. Tapi, mestilah tak punya kan dengan masalah birokrasi lagi ditambah pulak kalau nak buat service macam ni takkan dia orang nak free of charges punya. Deal dengan gomen pulak tu. Bayar mesti mau jugak kan.

Kadang-kadang aku terpikir jugak alangkah baiknya jikalau..


Memiliki keupayaan seperti..


ini..

P/S : Senang sikit nak buat kerja bai!!.. 



No comments:

Cool Link's Mesti Clicks!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masuk Jangan Segan-Segan

Nak Ke Mana Pulak Tu?

Jangan Ke Mana-Mana!!

Wibiya Widget